Przeprowadziłem się do Niemiec a tutaj nie ma prawie wogóle Dojo ITKF, za to np. JKA jest wszędzie.
Nie czuję się jakoś szczególnie związany z ITKF czy jakąkolwiek organizacją i nie mają dla mnei znaczenia szczególiki przepisów sportowych takich czy owakich.
Chętnei zapisałbym się do JKA ale:
Ale to co nie mogę zdzierżyć to zenkutsu dachi w innych organizacja niz ITKF wykonywana z prostą lub prawie prostą tylna nogą.
W ITKF jest wysoka z równomiernie ugiętymi kolanami co daje bardzo dużą swobodę ruchu natomiast z prostym kolanem czy prawie prostym strasznie ogranicza.
Np wykonuję chociażby ageuke i gyakuzuki może się okazac ze po ageuyke (w zenkutsu) dystans jest troszka ze dlugi na gyakudzuki i tu strasznie ogranicza mnie taka zenkutsu, ciezko wykonac yori ashi poztym yoriashi w zenkutsu niszczy tylne kolano.
Albo po gyakuzuki chce zadac nastepny cios np. tzuki drugą ręką a dystans troszke za dlugi zebym dosiegnal i zenkutsu tradycyjne ogranicza.
np. mówię o tym:
Kontratakujący wykonał ageuke i teraz gyaku-zuki ale ups. dystans jest zbyt duży i na filmie nie dosięga
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Poprstu yoriashi w zenkutsu tradycyjnym jest bardzo ciężkie i kurcze tylko do tego zenkutsu nie mogę się przekonać...