WKF, ITKF, JKA itp itd
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio H. Nishiyama wprowadził moim zdaniem rewelayjne zmiany technicze do ITKF (zmieniona zenkutsu dachi z oba ugiętymi nogami, krótsze bloki, wykorzystanie siły z nacisku na podłoże) i tu drugie pytanie czy wie ktoś czy te zmiany z nowego systemu stosowane są też w innych organizacjach np. czy WKF też stosuje te zmiany czy ćwiczy po staremu.
Czy są wieksze organizacje niż ITKF oprócz WKF.
Czy JKA jeszcze istnieje?
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję, że się nie pogniewasz, i zanim admin zamknie ten temat, napiszę, że to było 20 lat temu....Ostatnio ...
Napisano Ponad rok temu
Bardzo proszę o konstruktywne odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Liczyłem na to, że ktoś zwróci uwagę, że wszystkie odpowiedzi można znaleźć w google , ale nie szkodzi. Zmiany w pozycjach i inne technikalia kształtowały się od dawna. Ja pamiętam różne historie już od 1995, kiedy zacząłem się tym interesować a przecież nie bylem pierwszy. Co do akceptacji tychże zmian gdzie indziej to oficjalnie odpowiedź brzmi raczej: nie. Zwłaszcza nie w WKF. JKA też idzie swoją drogą, co doskonale widać na filmach z zawodów i zdjęciach.Nie, w 2005 dokładnie na Summer Camp 2005 w San Diego. [...]Czy zmiany Nishiyamy oprócz ITKF też przyjeły się gdzie indziej.
Bardzo proszę o konstruktywne odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Może zobaczył na You Tube, że w oryginalnym tradycyjnym karate czyli karate na Okinawie od stuleci Zenkutsu Dachi jest bardzo krótkie i wykonywane jest na obu ugiętych nagach. Może też zobaczył, że bloki w oryginalnym tradycyjnym karate są bardzo krótkie.
Napisano Ponad rok temu
Właśnie chciałem dodać (ale się spóźniłem :roll: )że widać, że niektóre z tych zmian wcale nie są oryginalne, że "jego" pomysły funkcjonowały już wcześniej szczególnie w karate okinawskim . Wygląda to trochę tak, jakby Nishiyama próbował "nawracać" raczej shotokan. No i niektóre z tych pomysłów są jednak beznadziejne, choć ja oceniam kierunek jaki wybrał ITKF pozytywnie.... że w oryginalnym tradycyjnym karate ... Może też zobaczył, że...
Napisano Ponad rok temu
A tak swoją drogą to zenkutsu z obiema ugiętymi to obecnie tylko w ITKF to widzę a szkoda bo jest bardziej ruchliwsza niż z tylną prostą czy niemal prostą.
Napisano Ponad rok temu
Zobacz na zdjęcia choćby polskiego shorin ryu i będzie jasne.Może masz przy okazji jakiś filmik, fotka.
Najfajniejszy, moim zdaniem, komentarz Nishiyamy to jest/był: "wiem, że to nie jest logiczne, ale tak ma być" Pozytywne było, że mistrz Nishiyama miał aspiracje do ustalenia np. jednoznacznych reguł i zasad wykonywania techniki, czyli wprowadzał w życie potrzebę standardu. Ale niejednokrotnie zasady te wykluczały się wzajemnie, w zależności od okoliczności i od widzimisię (tak to interpretuję).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Globalnie rzecz będzie bez znaczenia, ale ja lubię doszukiwać się zasad w technikach walki. I tak np: powszechnie wiadomo, że w ITKF na turniejach zalicza się gyaku zuki, w którym nie cofa się gwałtownie ręki, a takie wycofanie uważa się z różnych powodów za błąd. Tymczasem w technice mae geri już to cofnięcie jest obligatoryjne, a jego brak jest błędem. Co ważne instruktaż jest taki, że raz cofanie, a raz jego brak, daje taki sam efekt, czyli skuteczność. Nie dyskutuję tu o tym czy te rzeczy mają znaczenie, czy nie, ale o tej właśnie niespójności. Niektórzy powiedzą, że przyczyną tego jest brak kontaktu w walce i nie mogę się z tym nie zgodzić. Rozróżnia się także yoko geri kekomi i keage, a mae geri już nie. Pozostało tylko keage.... że możesz podać jakieś przykłady,...
Napisano Ponad rok temu
Przepisy przepisami, myslałem, że masz jakieś uwagi co do innowacji Nishiyamy co do samych technik karate jako sztuki.
BTW nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w ITKF jest też maegeri kekomi i keage. To kekomi to też nazywają maefumikomi, wykonywane np. w Unsu. Możne je uzyć też na chudan, jodan.
Napisano Ponad rok temu
Nishiyama mówił, że ramy sztuki wyznaczają przepisy rywalizacji sportowej, więc jedno zawiera się w drugimże masz jakieś uwagi co do innowacji Nishiyamy co do samych technik karate jako sztuki
Czyli zgadzamy się, że nie ma sensu tłumaczyć, że mae geri musi być z ruchem wstecznym, bo bez niego jest bezwartościowe skoro w popularnym kata jest odwrotnie.BTW nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w ITKF jest też maegeri kekomi i keage. To kekomi to też nazywają maefumikomi, wykonywane np. w Unsu. Możne je uzyć też na chudan, jodan.
Pamiętam niezliczone wskazówki Aviego Rokah o sposobie wykonywania uników, które biorą się bezpośrednio z nauczania Nishiyamy, a które można zanegować przy pomocy szkolnej geometrii. Beznadziejny sposób wykonywania bloku age uke, juji uke, które są niebezpieczne dla wykonującego. Takich zmian w technikach jest dość dużo.
Napisano Ponad rok temu
Praktyka? Podstawy?
Napisano Ponad rok temu
Czyli zgadzamy się, że nie ma sensu tłumaczyć, że mae geri musi być z ruchem wstecznym, bo bez niego jest bezwartościowe skoro w popularnym kata jest odwrotnie.
W ITKF jest oczywiście cofnięcie po wykonaniu kopnięcia... tu za bardzo nie rozumiem. W kata też ;-) .
Przykładowe Unsu
Napisz może oprócz krytyki dlaczego tak uważasz, jakiś argument. Dlaczego ageuke jest beznadziejne... jakiś argument. Może jesteś przyzwyczajony wykonywać troszeczkę innaczej i to wydaje Ci się dziwne.
Napisano Ponad rok temu
W ITKF jest oczywiście cofnięcie po wykonaniu kopnięcia... tu za bardzo nie rozumiem. W kata też ;-) .
Co innego cofnięcie, które jest zwykłym zabraniem nogi po kopnięciu/zmiażdżeniu (jak w unsu), a co innego wycofywanie, które jest wg ITKF-u składową generowania mocy :roll:
Żądasz dużej ilości słów, a to bez pokazu nie odniesie żadnego skutku. W ITKF-owskim age uke przedramię, a w szczególności pięść wznosząc się, wykonuje także ruch powrotny, kolisty w kierunku głowy. Nie trzeba tłumaczyć, że w takim wykonaniu można oberwać w głowę własną pięścią. Nie wspomnę przez grzeczność, że w większości bloków senseie każą blokować okolicą nadgarstka, bądź "wysokim" przedramieniem, a tutaj okolicą łokcia.... dlaczego tak uważasz, jakiś argument...
Napisano Ponad rok temu
W ITKF blokuje się najlepiej nadgarstakami (podobnie jak w JKA). U nas isntruktor też tak mówił poztym jest własnie o tym wzmianka i o bloku akurat age uke w książce "Karate tradycyjne" autor Andrzej Zarzeczny karateka ITKF gdzie w opisie bloku age uke pisze, że "powierzchnią blokującą jest nasada nadgarstka ustawiona w lini centralnej ciała".
Ale mniejsza z tym, w ITKF też nie wszytsko jest idealne.
No ale teraz już wiem dużo więcej jak to wyglądą ze zmianami Nishiyamy w innych organizacjach.
Napisano Ponad rok temu
Byłby to nacisk na podłoże po zadanym kopnięciu. Czyli ma się nijak do efektu jaki chcesz uzyskać kopnięciem. Co do książki, o której wspominasz, to słowa autora to jedno (skądinąd słuszne), a wykonywany i nauczany, i wymagany na egzaminach ruch, to drugie.Tak, cofnięcie to może być uzyte do wygenerowania mocy naciksu na podłoże,.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wałcz znowu w fudokanie??
- Ponad rok temu
-
Hanshi Patrick McCarthy w Polsce
- Ponad rok temu
-
Artykuł profesora Czajkowskiego
- Ponad rok temu
-
sanchin dachi
- Ponad rok temu
-
INTEGRACJA SENSORYCZNA - trochę prywaty
- Ponad rok temu
-
Poslednij samuraj kyokushin (Ostatni samuraj kyokushin)
- Ponad rok temu
-
prawdziwe karate- karate tradycyjne
- Ponad rok temu
-
Style wywodzace sie z Ashihara Karate
- Ponad rok temu
-
Okinawa Goju Ryu Karate Do Kenkyukai
- Ponad rok temu
-
XXX-lecie Pierwszych Mistrzostw Polski w Karate