Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Defendu ;)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Defendu ;)

Cytat

Krytykowanie użycia nazwy która padła 80 lat temu to czyste pieniactwo, na zasadzie nie wolno bo nie i już.

Moje posty nie mają nic wspólnego z pieniactwem, wyjaśniłem w szczegółach dlaczego nie należy używać nazwy Defendu. Myślę, że jest to oczywiste dla większości użytkowników forum czytających ten temat.

Cytat

Nie padła nazwa "system Fairbairna", "gutter fighting" albo "fouls fighting".

Co z tego, skoro na internetowej stronie Lewro znajduje się odniesienie właśnie do Defendu Fairbairna.

Cytat

Po prostu dla mnie Defendu Lewro to nie system Fairbairna i tyle.

Czyli nie jest to Defendu.

Cytat

Nazwa Defendu nie jest zastrzeżona i tak będę ten system nazywać czy się komuś podoba lub nie.

Lewro, a nazywaj sobie jak chcesz! :lol: ;-) . Ja wyraziłem jedynie swoją opinię. Uważam też, że takie zachowanie to marketingowy strzał w stopę. :nie:

Cytat

Kwestie nazw reguluje prawo a nie subiektywne odczucie.

Cały czas ( chociaż nie bezpośrednio ) odnoszę się do prawa. W tym konkretnie przypadku - do art. 286 kodeksu karnego. ;-)
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Szkoda mi czasu o kłócenie się o pierdoły.
Lewro opracował oryginalny system i chwała mu za to, nie ważne jak się nazywa, ważne jak działa.
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Death-wish napisał

Jeśli stworzysz swój system i nazwiesz go defendu, nikt ci nie zabroni, nazwa nie jest zastrzeżona, w przypadko Defendo Underwood zastrzegł nazwę.

Co nie przeszkodziło Billowie Wolfe w stworzeniu Modern Defendo, a Jyrki Saario w stworzeniu skandynawskiego Defendo.
A ja stworzę Offendo, o :)

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Dokładnie. Tylko że w przypadku defendo nie bardzo jest o co walczyć bo to groszowe sprawy. Adwokat więcej skasuje niz to warte tym bardziej że rodzina Underwood nie kontynuuje nauczania
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025