Defendu ;)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
całość faktycznie mocno kojarząca się z Arkadiuszem K, może faktycznie należało wyjść z własnym nazwiskiem zamiast podpierać się ...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Staż otwarty dla wszystkich zainteresowanych walką kontaktową, sposobami przeżycia ataku na ulicy w walce wręcz, jak walczyć przeciwko nożownikowi lub napastnikowi uzbrojonemu w kij. Było by dobrze jak by uczestnicy posiadali ochraniacz na szczękę, rękawice, ochraniacze na piszczele i krocze, atrapę noża, krótki kij 60cm.
zajęcia :
28czerwca222 siłownia Hulk w Poznaniu
sobota 10.00-13.00 przerwa 15.00-18.00
niedziela 9.00-13.00
możliwość noclegu na sali wystarczy zabrać śpiwór
koszt: 80 zł za całość ( bez względu na to czy ktoś jest 1 dzień czy godzinę )
jeśli ktoś chce koszulkę to trzeba wcześniej zamówić i podać rozmiar
na końcu szkolenia Dyplom ukończenia
zgłoszenia na : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
program szkolenia na: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lewro,myślę że Fairbairn wymyślił koncepcje i pewne mechanizmy walki,...
fajny ten filmik i staż też pewnie fajny, ale z Fairbairnem i Defendu nie ma to nic wspólnego ( to wręcz zaprzeczenie założeń Defendu ). :nie:
Napisano Ponad rok temu
Co to jest defendu skoro twierdzisz że nie ma nic wspólnego? Książka Fairbairna? Owszem, ale Fairbairn nazywał swój system gutter fighting albo fouls fighting.
Ile razy można to samo wałkować?
Jeśli stworzysz swój system i nazwiesz go defendu, nikt ci nie zabroni, nazwa nie jest zastrzeżona, w przypadko Defendo Underwood zastrzegł nazwę.
Zastanawia mnie tylko dlaczego Lewro twierdzi że to angielski system. Jest on polski i dla mnie wcale to nie jest wada, wręcz przeciwnie.
Napisano Ponad rok temu
Do skutku! ;-) Ja tam lubię wałkować ciekawe tematy, bo od tego jest forum.Ile razy można to samo wałkować?
Na filmiku jest informacja, że seminarium zawiera "techniki w oparciu o angielski system walki wręcz i samoobrony DEFENDU". Wskaż mi tam chociaż jedną technikę pochodzącą z książek Fairbairna. Dla odmiany, Kelly McCann nie nazywa swojego systemu "Defendu" ale stosuje techniki Fairbairna wyraźnie o tym mówiąc jako o "combatives classic".Co to jest defendu skoro twierdzisz że nie ma nic wspólnego?
Nigdy bym czegoś takiego nie zrobił. Nie chodzi o to, czy nazwa jest zastrzeżona, czy nie. Chodzi o to, że jest to bezpodstawne podszywanie się pod czyjś dorobek. Moim zdaniem Lewro popełnia marketingowy bład. Powinien wyraźnie oddzielić swój system, pozostający pod wyraźnym wpływem combat 56, od klasycznego Defendu. Ja bym tak zrobił. ;-)Jeśli stworzysz swój system i nazwiesz go defendu, nikt ci nie zabroni, nazwa nie jest zastrzeżona,
Struktura techniczna Defendu jest jasno opisana w podręcznikach Fairbairna. O, tutaj masz wartościową analizę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie można więc wrzucać wszystkich technik do jednego wora i nazywać to Defendu. Podobnie jak nie można do point shooting wrzucać technik strzeleckich wywodzących się ze sportu jakim jest IPSC, bo to zupełnie inne bajki.
Przykładowo, w Defendu nie znajdziesz technik blokowania ciosów bokserskich, elementów boksu, nawet "brudnego". Dlaczego? Fairbairn wyraźnie to wyjaśnia ( w książkach i na filmie "Gutter fighting" ).
Moim zdaniem, dla systemów powstałych w okolicy II wojny światowej, właściwe jest określenie "WW II combatives" ( póki nikt nie wymyśli lepszej nazwy ). Zawierają się w nim nie tylko systemy Fairbairna czy Applegate'a ale też mocno różniące się od nich systemy Charlesa Nelsona, Dermota Michaela (Pat) O'Neilla, itp. Mieszanie tego prowadzi do metodologicznego, za przeproszeniem, burdelu.
Napisano Ponad rok temu
Z linkowaną stronę znam bo to strona mojego znajomego którego cenie bo to bardzo dobry instruktor.
Napisano Ponad rok temu
na tym filmie chyba ani raz nie padło nazwisko Fairbairna. Nie padła nazwa "system Fairbairna", "gutter fighting" albo "fouls fighting". Krytykowanie użycia nazwy która padła 80 lat temu to czyste pieniactwo, na zasadzie nie wolno bo nie i już.
Nie można ? Dlaczego? Kwestie nazw reguluje prawo a nie subiektywne odczucie. Gdyby nie można było to było by przywłaszczenie znaku towarowego.
Po prostu dla mnie Defendu Lewro to nie system Fairbairna i tyle. Odnoszenie się przez Ciebie w tym wypadku do technicznej spuścizny Fairbairna jest bez sensu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
seminarium Triarii Tactical Combat System
- Ponad rok temu
-
SZKOLENIE BAS-3 20.08.2011
- Ponad rok temu
-
Pszczyńska Akademia Sztuk Walki
- Ponad rok temu