Cwiczenia na rozluznienie dolnego odcinka kregoslupa
Napisano Ponad rok temu
W praktyce będzie to wyglądało mniej więcej tak.
Wyłączanie dwugłowych: klęk jednonóż, jedna noga wyprostowana oparta na pięcie. Napinasz czworogłowego tak żeby kolano było w maksymalnym wyproście do tego zadzierasz palce u stopy w kierunku tułowia. Zwróć uwagę żeby noga nie była zrotowana w żadną stronę i żeby miednica była w tyłopochyleniu (tak jakbyś chciał celować kością ogonową do przodu). Możesz lekko pochylać tułów do przodu ale tylko pod warunkiem że utrzymasz tyłopochylenie.
4-5 powtórzeń na każdą nogę 20-30 sekund trzymasz jedno powtórzenie.
Wyłączanie prostownika: leżenie na plecach, nogi zgięte w biodrach, stopy oparte na ziemi. Wciskasz odc. lędźwiowy w ziemie tak żeby zlikwidować lordozę i cały przylegał do ziemi.
pierwsze 10 powtórzeń trzymasz 2-3 sek., następne 10 powtórzeń 6-10 sekund.
Ćwiczenie na pośladkowe z wyłączeniem pozostałych: Pozycja wyjściowa jak w w. prostownika. Najpierw zadzierasz stopy do góry tak żeby nogi opierały się tylko na piętach, następnie wciskasz odc. lędźwiowy w podłogę i unosisz miednicę do góry utrzymując tą pozycję lędźwi i stóp.
tutaj też pierwsza 10 po 2-3 sekundy utrzymujesz, następnie zwiększasz ale nie więcej niż 6-10 sekund.
Ostatnie ćwiczenie jest bardzo trudne do zrobienia bez kontroli osoby drugiej, na początku możesz czuć nadal aktywację dwugłowych i prostowników ale z czasem powinna się zmieniać ona na korzyść pośladkowych. Ogólnie to te 3 mięśnie współgrają i nie da się wyłączyć zupełnie prostownika i dwugłowych. Chodzi o to żeby aktywacja była pośladkowe>/=dwugłowe>prostowniki.
Aaaaa i jest jeszcze jedna metoda ale jeżeli nie masz partnerki do ćw. to jest trochę gejowska. Podczas chodu ktoś idzie za tobą i równo z każdym krokiem grubo szczypie cię w tyłek
Napisano Ponad rok temu
um czyli mostek..?Ćwiczenie na pośladkowe z wyłączeniem pozostałych: Pozycja wyjściowa jak w w. prostownika. Najpierw zadzierasz stopy do góry tak żeby nogi opierały się tylko na piętach, następnie wciskasz odc. lędźwiowy w podłogę i unosisz miednicę do góry utrzymując tą pozycję lędźwi i stóp.
tutaj też pierwsza 10 po 2-3 sekundy utrzymujesz, następnie zwiększasz ale nie więcej niż 6-10 sekund.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no wiec wlasnie. robie birddogi i inne, i nic nie zdaje sie dzialac. masz jakies metody?
moze zwykle spinaj poslady podczas siadu i mc??
ja sie nie dawno nauczylem uzywac brzucha podczas tych bojow...efekty zajebiste
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak pistolety
Napisano Ponad rok temu
no popatrz! ze tez na to nie wpadlem!
najciemniej pod latarnia
Napisano Ponad rok temu
Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że z tego powodu jest to ćwiczenie bardziej na siłę i dobrą kontrolę nerwową mięśni (jak u gimnastyków), jeśli komuś zależy jedynie na silnych pośladkach czy dwugłowych lub czworogłowych, to jest pełno innych użytecznych ćwiczeń których nauka łatwiej przychodzi.
Oczywiście pewnie zaraz mnie ktoś zjedzie, bo to trendy i cool robić pistolety, ale ja swoje wiem.
Napisano Ponad rok temu
przeciez to latwe jest, a to ze robisz na 1 nodze angazuje bardziej poslady
Napisano Ponad rok temu
latwe jest jak masz super mobilna kostke i biodra. ja tez nie jestem w stane zrobic ani jednego bez opierania sie o sciane czy cos, z minimalna pomoca zrobie kolo 10.tydzien czasu i kazdy zrobi pistolecik, albo nawet nie i nie trzeba mies super silnych nog, ak samo pompki na 1 rece i 1 nodze
przeciez to latwe jest, a to ze robisz na 1 nodze angazuje bardziej poslady
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, ile bym tego obciazenie musial wziac, zeby mnie do tylu nie przechylilowejs w rece jakies obciazenie wtedy jest latwiej. Nie trzeba miec mobilnej kostki bo kolano i tak nie powinno w zadnym momencie ruchu wychodzic poza linie palcow.
nie wspominajac, ze pistolety na bolace plecy sa niszczece, biorac pod uwage pozycje plecow
Napisano Ponad rok temu
Mi wystarcza ciężarek 5kg trzymany przed sobą na wyprostowanych ramionach. Ewentualnie ten sam ciężarek podłożony pod piętę. Nie trzeba do tego aż tak dużej mobilności w kostce. A co do mobilności w biodrze - jeśli poprawnie robisz przysiad ze sztangą, to mobilność masz odpowiednią.nie wiem, ile bym tego obciazenie musial wziac, zeby mnie do tylu nie przechylilowejs w rece jakies obciazenie wtedy jest latwiej. Nie trzeba miec mobilnej kostki bo kolano i tak nie powinno w zadnym momencie ruchu wychodzic poza linie palcow.
nie wspominajac, ze pistolety na bolace plecy sa niszczece, biorac pod uwage pozycje plecow
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co na dupe!
a zurawie?? zapomnialem zupelnie o nich
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie - plecy rozluźniają się tylko i WYŁĄCZNIE, gdy leżysz na brzuchu. Do tego polecam podłożyć ręcznik pod kostki u nóg, dłonie podłożyć sobie pod głowę (ew. coś pod to dodatkowo miękkiego) i tak po 10-15 minut dziennie (lub ew. więcej, jeśli się Tobie spodoba). Wpierw poczujesz dosyć silny ból, po tym zazwyczaj luz. Jakieś pytania, to wal na priv - zajmowałem się zawodnikami z mojej sekcji jakiś czas temu
Pozdro,
Sus
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
FASTIN USA
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie przy biegania?
- Ponad rok temu
-