Buty zapasnicze
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym usłyszeć opinie trenujących w butach zapaśniczych i bez. Otóż trenuje w paru sekcjach i w jednej nie ma mat (parkiet), a w drugiej mata jest trochę rozwalona. Raz na spróbowałem ćwiczyć w butach i doszedłem do wniosków
+wygodnie
+brak obtarć i złapania grzyba
+dobra mobilność i przyczepność
-koszt
-złe mi się wpina "haki" w parterze
-trudniej wyjść z dźwigni na nogi
-pozwalałem sobie kopać ze śródstopia
Myslicie aby zakładać buty do treningu bokserskiego i zapaśniczego a na mma,muay thai i bjj ściągać.Nie chce nabrać złych nawyków i nie wiem czy nie lepiej już trenować boso
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z trzech wymienionych minusów tylko ten jest właściwie minusem. No i koszt, ale to chyba sprawa oczywista, więc lepiej się skupić na samych cechach butów podczas treningu.-złe mi się wpina "haki" w parterze
Ale za to jak dobrze opanujesz wychodzenie w bucie - czyli reagowanie zanim przeciwnik dopnie dźwignię - to bez buta będzie tym łatwiej. Dlatego to niekoniecznie jest minus.-trudniej wyjść z dźwigni na nogi
To sobie nie pozwalaj.-pozwalałem sobie kopać ze śródstopia
Według mnie to kwestia tego, czy zamierzasz startować w zawodach sf/bjj/mma, gdzie wymagane jest bycie boso. Jeśli tak, to nie ćwicz w butach w ogóle. Jeśli nie, to ćwicz sobie w butach cały czas - bo jeśli ci się kiedykolwiek zdarzy wpinać haki na tzw. ulicy w normalnych butach, to i tak będzie to jeszcze trudniejsze, ale przynajmniej będziesz miał wprawkę.Myslicie aby zakładać buty do treningu bokserskiego i zapaśniczego a na mma,muay thai i bjj ściągać.Nie chce nabrać złych nawyków i nie wiem czy nie lepiej już trenować boso
Napisano Ponad rok temu
Shabu- z dźwigniami na nogi to sprawa oczywista,ale każdemu się zdarza wpaść w skretowke lub taktarowa.startuje w mma i sw, w obu można używać obuwia.Chyba jednak zostanę na wersji no-but, a na boks jakieś trampki
Napisano Ponad rok temu
O to i ja mam pytanie: jak jest z wytrzymalością butów zapaśniczych w starciu z "parkietem" polskich szkół? :wink:
niszczą się znacznie szybciej na parkiecie niż na macie. na drewnianą podłogę zakładaj zwykłe buty sportowe.