Re: Oyama - prawda i mity.
technikę ....popatrz sobie jak technika kopnięć poszła do przodu jak powstało Kyokushin :wink: Ty niewiesz oczym piszesz chłopie......porównajmy np. kopnięcia Kyokushin , Taekwondo , Muaythai do koślawych kopnięć karate tradycyjnego...(...) jesteście sto lat za murzynami....taką macie metodykie że przyjrzeć się treningowi gibkośći na waszych seminariach duża większość waszych ćwiczących zchodząc do szpagatu tureckiego jest metr jajami od podłogi :wink:
mialem na mysli cale karate nie rozgraniczylem na kyokushin czy tradycyjne. to po pierwsze. po drugie nigdy nie trenowalem karate tradycyjnego za to kyokushin tak wiec nie wiem dlaczego tak napisales. mowisz o kopnieciach. nie przecze. natomiast poza kopnieciami technika, metodyka i taktyka stoja czesto na zenujaco niskim poziomie. o uderzaniu rekoma nawet nie wspomne. mowie tu ogolnie o karate, nie deprecjonuje jedynie kyoka. trenujesz mma. zakldam ze co nieco boksujesz wiec na pewno wiesz o czym mowie.
na koniec napisales o szpagacie. wole byc metr jajami od podlogi za to w walce trafiac mawacha w glowe niz szpanowac cyrkowymi sztuczkami ktore na starosc zaprocentuja jedynie kalectwem. szpagat nijak ma sie do kopniec. w glupich latach szpanu czesto sie popisywalem skakaniem w wysokosci 1 m bezposrednio na szpagat wzdluzny. od tamtego czasu w ogole sie nie rozciagalem. wciaz potrafie ten trik powtorzyc. tyle ze teraz wiem ze nijak ma sie to do kopniec.
jako kontrargument padl takze Christophe Pinna. ten gosc to arcymistrz i to ze startowal w lekkim kontakcie wcale nie umniejsza jego umiejetnosciom walki. mam pelen szacunek dla tego czlowieka.
co do Masutatsu Oyamy to nie ukrywam ze w pewnym okresie byl dla mnie idolem. jego wklad w karate jest bezprzeczny ale nie mitologizujmy za bardzo. gdybym mial kierowac sie zyciem i filozofia karate to model karate wg Ankoh Itosu wydaje mi sie blizszy i dojrzalszy niz ten propagowany przez Mas Oyame.
Nie mniej dzieki ze zwrociles uwage na kopniecia w kyokushin. To co wyprawial nogami np. Andy Hug faktycznie jest wynikiem jego treningow karate.
Itosu