Trening plyometryczny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nawet mam ostrzejsze sądy: uważam, że większość ludzi nie ma bazy by zajmować się treningiem plyometrycznym. Czy to znaczy, że mają rezygnować z treningu plyometrycznego, czy raczej lepiej się przygotować?ja mysle raczej, ze wiekszosc nie ma jeszcze odpowiedniej bazy, zeby zajmowac sie treningiem specjalnym. ja przynajmniej nie widze jeszcze sensu dla siebie. no i po co ci szybkosc startowa w mma np? dwuboisci potrafia wyprzedzic sprinterow na pierwszych metrach (podobno)
Jeśli równowagę określić tak jak jako proces dynamicznych przejść między przyspieszaniem i hamowaniem, to trening szybkościowy nabiera nieco więcej sensu.
the player’s center of gravity (a point on the body around which their weight is distributed) is always in an imaginary area between their two feet (base of support) as they are moving laterally, setting up for shots, and moving up and back on the court, it is possible to get the body’s center of gravity outside the body and outside the base of support. When this happens the player is usually accelerating in a specific direction and is “out of balance”. Being out of balance is good when you want to move in a specific direction, and bad when you want to change that direction.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lawka 120-125-nie wiem w sumie bo traktuje to cwiczenie jako relax
martwy 200
przysiad 170
zarzut silowy z wybiciem nad glowe 105
waga po redukcji 85-bylo 96
wiec baza silowa pod pylo chyba jest
osiagnac co chce?
chce robic pylometrie wiec chyba lepsza dynamike, eksplozywnosc i reakcje na "bodzce"
Napisano Ponad rok temu
skok z przysiadu x5
skok kolana do klatki x5
skok obunóż w dal x5
Wskok na podwyższenie (wys circa 50cm) x5
skok z siedzenia na piętach na równe nogi x5
spore odpoczynki między ćwiczeniami, masz być świeżynka przed każdym kolejnym.
po podobnej rozgrzewce -
pompka z wybiciem - jak najwyżej, zatrzymać się na 2 sek w podporze - x5®x2(s)
podciąganie dynamicznie - jak najszybciej w górę, bez bujania. 5R2S
"pchnięcie kulą" - jakimś kamieniem nie bardzo ciężkim, no do 5kg max 5R2S
Każde powtórzenie się liczy, ma być jakość. Jeśli w serii czujesz, że jakość spada kończysz serię. Z treningu na trening dokładaj po 1-2 powtórzenia aż dojdziesz do 10 na nogi, 8 na górę, ale nie więcej. Po osiągnięciu wartości granicznych zaproponuję progresje z zeskokami, zeskokami z wybiciem w powietrze i w dal, działania jednonóż itp.
Napisano Ponad rok temu
kurde nie mam podwyzszenia poki co;/
skok z siedzenie na pietach co to jest??
r, s od czego to skroty?
ogolnie podoba mi sie bede trzaskal, 3x na tydzien starczy?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytam bo nie wiem czy dobrze zrozumialem... w poniedzialek startuje (podwyzszenie juz mam- schody na klatce)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przełomów w nauce chyba w międzyczasie nie było
Wiec zmartwie kolege: jest kilka zupelnie nowch rzeczy, na dodatek w polskiej mysli trenerskiej czy naukowej (profesorstwo AWF) zupelnie nieobecne.
Plyometryczna metoda to trening sily eksplozywnej, w ktorym lacza sie jednoczesnie komponenty silowego i szybkosciowego treningu - skorcz miesnia jest silny i szybki.
Polska szkola treningu szybkosci jest w latach 70 tych i powiela metody Walerija Borzowa, ktory szybki byl tylko w bieganiu, na dodatek.
Temat jest na dwie flaszki co sie dzieje w polskim sporcie - a dzieje sie mniej wiecej to samo co w PZPN, PKP, przy budowie autostrad, itd.
Duza role w tym treningu odgrywaja cwiczenia rownowagi - i tu uwaga - znowu nieobecne w polskiej mysli szkoleniowej i naukowej. Cos tam kopiuja z obrazkow i podgladnietych na youtubie filmow, ale po co i dlaczego to juz nie wie nikt.
Aplikowanie i radzenie komus na forum co robic na treningu - nie znajac jakichkolwiek kluczowych parametrow (wiek, plec, waga, dyscyplina, rodzaj i czestostliwosc treningu, staz w latach, podstawowe parametry silowe, faza cyklu treningowego, etc), to jest jak przepisywanie antybiotykow dziecku - dla niewytrenowanego goscia moze okazac sie bardzo szybka droga do kalectwa. Wystarczy jedno powtorzenie pierwszego z brzegu cwiczenia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Niski index glikemiczny a kalorie
- Ponad rok temu
-
kto zna angielski?
- Ponad rok temu
-
afty