Skocz do zawartości

Zdjęcie

IDZIE NOWE ... Nihon Shotokan Karate-do Federation Poland

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
103 odpowiedzi w tym temacie

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: IDZIE NOWE ... Nihon Shotokan Karate-do Federation Poland
Po pierwsze do Kwiata
Raz na zawsze nie zgadzam sie z twoim"karate to rekreacja", zgoda ze trening nie prowadzony pod zawody jakos sie tam w tym pojeciu miesci(w definicji) ale jesli tak to wszyscy starzy mistrzowie cwiczyli rekreacyjnie!!! Rowniez kogos takiego jak sensei Kenji Kurosaki mozna by pod rekreacje podpiac bo walczyl chyba tylko raz w Tajlandii. To bzdura! definicja tu nie pasuje.
Bez obrazy, uwazam ze jest to slowo - przykrywka dla wszystkich ktorzy z treningu walki robia sobie klubik pogawedek w kimonach. Takim karate nigdy nie bylo. Nie wiem jak wygladaja twoje treningi ale kiedy u mnie chlopaki wypelzaja po treningu z sali to wyglada to malo rekreacyjnie.

Wyborowa
Chyba zle mnie zinterpretowales. Nie mialem zamiaru, ani potrzeby udowadniac ci czegokolwiek, rowniez nie mam zamiaru opowiadac ci jakich metod treningowych uzywam. Kazda dyscyplina sportowa ma wlasna, specyficzna, wynikajaca z rodzaju obciazen, zagrozen, repertuaru technicznego metodyke. Podzial na trening techniczny i kondycyjny nie jest zadnym odkryciem. Nie da sie tez oddzielic zupelnie jednego od drugiego. Zboczenie pt. "sto byle jakich pompek" spotyka sie chyba tylko w Kyokushin, byc moze dlatego tak cie te pompki teraz "bola". Hokej jest specyficzny: nie robi sie pompek na lodzie, ani przysiadow w lyzwach, rowniez narciaze nie moga cwiczyc pompek w nartach, karatecy, bokserzy i judocy moga natomiast robic pompki na treningu :wink:
Nie wierzysz w miksy, twoje prawo.Idac twoja droga rozumowania sport taki jak rugby to
tylko powiatowogminny bulszit bo jego metody treningowe mozna porownac do miksa pilki noznej, recznej i zapasow. Popatrz jak cwicza dobrzy zawodnicy przekrojowi np Fedor Emalienienko itd, albo jak cwicza zawodnicy mma w krajach gdzie sport ten ma juz ugruntowana pozycje np w Aglii.
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Wyborowa
Chyba zle mnie zinterpretowales. Nie mialem zamiaru, ani potrzeby udowadniac ci czegokolwiek, rowniez nie mam zamiaru opowiadac ci jakich metod treningowych uzywam. Kazda dyscyplina sportowa ma wlasna, specyficzna, wynikajaca z rodzaju obciazen, zagrozen, repertuaru technicznego metodyke. Podzial na trening techniczny i kondycyjny nie jest zadnym odkryciem. Nie da sie tez oddzielic zupelnie jednego od drugiego. Zboczenie pt. "sto byle jakich pompek" spotyka sie chyba tylko w Kyokushin, byc moze dlatego tak cie te pompki teraz "bola". Hokej jest specyficzny: nie robi sie pompek na lodzie, ani przysiadow w lyzwach, rowniez narciaze nie moga cwiczyc pompek w nartach, karatecy, bokserzy i judocy moga natomiast robic pompki na treningu :wink:
Nie wierzysz w miksy, twoje prawo.Idac twoja droga rozumowania sport taki jak rugby to
tylko powiatowogminny bulszit bo jego metody treningowe mozna porownac do miksa pilki noznej, recznej i zapasow. Popatrz jak cwicza dobrzy zawodnicy przekrojowi np Fedor Emalienienko itd, albo jak cwicza zawodnicy mma w krajach gdzie sport ten ma juz ugruntowana pozycje np w Aglii.

hokej jest specyficzny, Jan, bo robi sie pompki na lodzie, przysiady na lyzwach stojac i w jezdzie, jadac przysiady na jednej nodze, przewroty w przod (z kijem oboracz trzymanym) cwiczenia typu padnij powstan i mase innych cwiczen, starty do krazka cwiczy sie tez z pozycji lezacej i wiele innych rzeczy, ktore pozornie sa nie do wykonania.
Nie w tym rzecz. We wszystkich dyscyplinach (mowie o profesjonalnym sporcie) masz athletic coach position. W karate wszystko robi guru, z danami na pasie, ktore w wielu przypadkach skutecznie przykrywaja poziom ignorancji. I wlasciwie wszystko sa w stanie "wytlumaczyc". Ja nie pisze tego w konkretnym kierunku - ze jakas organizacja czy osoba ma szczegolne zaslugi na tym polu. To dotyczy WSZYSTKICH organizacji karate, bo wszystkie cwicza ten sam patent. Guru musi miec najwyzszy dan i ten dan to jest glejt ktory uzasadnia kazda decyzje. Wszystko inne jest kwestionowane i co najwyzej dyskutowane. To uwazam za chorobe i zrodlo stagnacji w karate.
Z tymi pompkami to jest tak....
W potocznym mysleniu panuje poglad ze ciezki trening jest dobry. Im ciezszy tym lepszy. Ja sie przez lata naptrzylem na ludzi, ktorzy przegrywaja zawody przez brak odpowiedniej koncentracji, a wracaja na sale z postanowieniem ze musza ciezej cwiczyc.... i robia tysiac pompek wiecje, albo z jeszcze wiekszym zapamietaniem tluka w worek, gdy tymczasem remedium to jest wziac trzy glebokie oddechy przed wejsciem na mate... Trening nie moze byc lekki, zeby tu tez byla jasna sprawa, ale przede wszystkim musi byc efektywny.
Ja mialem wiele takich sytuacji w ktorych wiedzialem ze goscie maja wiecej natrenowane niz ja. Ze sa lepsi kondycyjnie, cwicza w grupie w ktorej rywalizuja o start, i jedzie najlepszy z grupy podczas gdy ja cwicze sam. Nie to ma znaczenie ostatecznie. Liczy si to co wychodzi na macie. Ile tam realnie mozna zostawic sily, szybkosci, etc, ale tez odwagi, woli, wiary, sprytu...
Wierze w miksy, jak sie uczysz od trzech, czterech czy pieciu fachowcow w roznych dyscyplinach, a miksa robisz sam - wlasnego. To moj sposob. Uwazam, ze to jest wlasciwa, specyficzna droga. Daje poczucie sily i orginalnosci. Miks jest Twoj, niepowtarzalny i unikalny, a nie kopia po kims. W innym wypadku powielasz tylko miksa innego goscia. Niewiele w tym orginalnosci. Masowa produkcja, ktora nic nowego nie wnosi.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Laser co to znaczy poznawać i kształcić się w pełniejszym zakresie?

to znaczy trenować również techniki, taktykę itp które w danym sporcie nie dość, że nie działają, nie używa się ich to mogą na dodatek spowodować słabsze wyniki sportowe

Jan, rekreacja to każde zajęcia ruchowe które nie mają za cel przygotować sportowca do startu w danej dyscyplinie

podejście, czy to "zapierdalanie" czy "opierdalanie" jest już sprawa osobista ćwiczącego i trenera
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeszcze dopowiem, że mówię o tym wszystkim tylko dlatego, że nie zgadzam się z tezą jakoby tylko ludzie którzy osiągali sportowe wyniki byli prawdziwymi mistrzami.
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeszcze dopowiem, że mówię o tym wszystkim tylko dlatego, że nie zgadzam się z tezą jakoby tylko ludzie którzy osiągali sportowe wyniki byli prawdziwymi mistrzami.

sure. ja mam takie samo zdanie.
W angielskim jest to bardziej jednoznaczne - jest roznica miedzy byciem Champion (przez sezon do nastepnych zawodow), a master. Championem sie bywa, mistrzem sie jest.
Champion moze stac sie mistrzem, ma w sobie taki potencjal. Nic ponad to.
Natomiast mistrz ktory nigdy championem nie byl...coz...
tu jest spora przestrzen na to ze mozna sie przykryc danami i mistrza poudawac.
WIelokrotnie mnie to spotkalo. Obserwuje jakas walke i sztukmistrz mowi co gosciu powinien a czego nie powinien robic na macie.
Zawsze mam ochote wtedy powiedziec ... wyjdz stary i pokaz, wtedy to kupie od reki, jesli bedzie dzialac. Inacze sie zamknij. Ludzie, ktorzy wychodza na mate i cos na tej macie ryzykuja sa dla mnie bardziej wiarygodni niz 100 ludzi, ktorzy stoja i tworza przypisy do historii.
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

również jest tak, że wielu Chempionów nigdy mistrzami nie będzie
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

również jest tak, że wielu Chempionów nigdy mistrzami nie będzie

powiem nawet, ze wiekszosc. Polerowanie to bardzo czasochlonna i nudna czynoosc. Ale jedyna zeby hartowanym, stalowym i metalowym rzeczom nadac blask.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Ohshima, Jorga i Beghetto, robiąc z Shotokan balet...

Mógłbyś rozwinąć tę myśl?
Nie chcę być niczyim adwokatem, ale jeżeli ci panowie zrobili z shotokanu balet to jak nazwać to co ćwiczy się w większości klubów PZKT?

Chemik
to co ćwiczy PZKT ... chodzi Tobie o to że zrezygnowano z długich pozycji na rzecz bardziej naturalnych, czy to że część machania rekami zastąpiono treningami na workach i tarczach? Bo jeśli chodzi o poziom techniczny to PZKT jest całe dziesiątki lat przed klubami z PZK, może z wyjątkiem komisji WSI, ale to trochę inna historia.

Jeśli chodzi o Beghetto to poczytaj Nową Encyklopedie Karate-do i dlaczego odszedł od Shiraia. Po tym uwzględnij sytuację że każdy podchodzący u niego do egzaminu na czarny pas zdaje. Co jest wart taki egzamin i jaki jest potem poziom takich instruktorów? Ile polskich "czarnych pasów" u niego zdawało?

Jeśli chodzi o przeniesienie niskich nienaturalnych pozycji do Shotokanu to właśnie celował w tym Ohshima (SKA) i wynaturzone w chwili obecnej Shotokai. duża płynność i zero siły. Może to i ładnie wygląda ale ze sztuka walki ma niewiele wspólnego. A jeśli chodzi o WKF. ostatnio miałem scysję z byłą zawodniczką WKF ( trenowała bodajże we Francji), która mi robiła problem bo ja dotknąłem na poziomie jodan. Nie nabiłem siniaka, nie wybiłem zęby, tylko poczuła moje piąstki na szczęce, więc proszę nie mów mi o poziomie walki w WKF, bo to żenada. Ktoś kto kończy pełną technikę przed celem nie ma pojęcia o operowaniu dystansem, błąd maai. I proszę, nie opowiadaj mi bajek o sun dome, bo najbardziej chory pomysł jaki mógł się zrodzić w karate, następny to kime i kiai po technice.
Co do zawodów semi-contact jest jeden problem i to tyczy wszystkich federacji. Za mało kontaktu. Wydaje mi się, że najlepszy system zawodów sportowych jednak posiada Okinawa Karate. Pełny kontakt w opancerzeniu. Wydaje mi się, że to jest złoty środek na wszystkie bolączki przepisów zawodów sportowych.
  • 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wydaje mi się, że najlepszy system zawodów sportowych jednak posiada Okinawa Karate. Pełny kontakt w opancerzeniu. Wydaje mi się, że to jest złoty środek na wszystkie bolączki przepisów zawodów sportowych.

Och, w Polsce tez jest system co ma na zawody pełen pancerz :) ale o tym ciiiiicho, szaaa, bo zbudzimy złego :) BTW i przy okazji - promocja pewnego portalu dobiegła końca :) :) :)
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Romanowicz
nawet kilka...
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i własnie dlatego odkąd w gosoku dodano te kaski to zupełnie inaczej się walczy. Może nie full kontakt, ale mocno, bez hamowania.

Mi się przede wszystkim fajnie z tym walczy, bo nie lubię bić innych trenujących po głowie i wcześniej miałem straszne opory przed ciosami na głowę, bo nie lubię również ciosów hamować, a teraz można przywalić i jest pełen luz ;)
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pewien portal powinien być na zagranicznym serwerze
żeby pewien Pan nie mógł zastraszyć pozwem hostingu
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sprawę pewnego portalu proszę dyskutować w knajpie.
  • 0

budo_chemik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 863 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chemik
to co ćwiczy PZKT ... chodzi Tobie o to że zrezygnowano z długich pozycji na rzecz bardziej naturalnych, czy to że część machania rekami zastąpiono treningami na workach i tarczach? Bo jeśli chodzi o poziom techniczny to PZKT jest całe dziesiątki lat przed klubami z PZK, może z wyjątkiem komisji WSI, ale to trochę inna historia.

Jeśli chodzi o Beghetto to poczytaj Nową Encyklopedie Karate-do i dlaczego odszedł od Shiraia. Po tym uwzględnij sytuację że każdy podchodzący u niego do egzaminu na czarny pas zdaje. Co jest wart taki egzamin i jaki jest potem poziom takich instruktorów? Ile polskich "czarnych pasów" u niego zdawało?

Jeśli chodzi o przeniesienie niskich nienaturalnych pozycji do Shotokanu to właśnie celował w tym Ohshima (SKA) i wynaturzone w chwili obecnej Shotokai. duża płynność i zero siły. Może to i ładnie wygląda ale ze sztuka walki ma niewiele wspólnego. A jeśli chodzi o WKF. ostatnio miałem scysję z byłą zawodniczką WKF ( trenowała bodajże we Francji), która mi robiła problem bo ja dotknąłem na poziomie jodan. Nie nabiłem siniaka, nie wybiłem zęby, tylko poczuła moje piąstki na szczęce, więc proszę nie mów mi o poziomie walki w WKF, bo to żenada. Ktoś kto kończy pełną technikę przed celem nie ma pojęcia o operowaniu dystansem, błąd maai. I proszę, nie opowiadaj mi bajek o sun dome, bo najbardziej chory pomysł jaki mógł się zrodzić w karate, następny to kime i kiai po technice.
Co do zawodów semi-contact jest jeden problem i to tyczy wszystkich federacji. Za mało kontaktu. Wydaje mi się, że najlepszy system zawodów sportowych jednak posiada Okinawa Karate. Pełny kontakt w opancerzeniu. Wydaje mi się, że to jest złoty środek na wszystkie bolączki przepisów zawodów sportowych.

Chyba mnie z kimś mylisz bo bajki o kontroli a jednocześnie pełnej sile wykonywanych technik to domena szefa PZKT. Doceniam, że w PZKT odkryto takie przyrządy treningowe jak tarcze i worki. Do takiego tworu jak kogo-kumite jak znalazł.

Nie mam zamiaru gloryfikować WKF, bo to nie moja bajka, ale zazwyczaj zanim się tradycyjny ruszy to od skakacza ze dwie plomby zgarnie.

Na treningu u Timura widziałem "fajterów" podobno ćwiczących u samego wielokrotnego championa ITKF, którzy zbierali takie bęcki od ludzi startujących w obecnym WKF (wtedy to się inaczej nazywało), że aż żal było patrzeć.

Co do Beghetto zgadzam się w pełni, zdaje się, że miał on "uzdrawiać" sytuację w PZK i rozwiązać konflikt między zabetonowanym na stanowisku prezesem a reformatołami.

Kiai po technice - koledzy wrócili z Okinawy, zdaje się, że tam jest to na porządku dziennym (przynajmniej u niektórych).
  • 0

budo_kwiat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 979 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze do Kwiata
Raz na zawsze nie zgadzam sie z twoim"karate to rekreacja", zgoda ze trening nie prowadzony pod zawody jakos sie tam w tym pojeciu miesci(w definicji) ale jesli tak to wszyscy starzy mistrzowie cwiczyli rekreacyjnie!!! Rowniez kogos takiego jak sensei Kenji Kurosaki mozna by pod rekreacje podpiac bo walczyl chyba tylko raz w Tajlandii. To bzdura! definicja tu nie pasuje.
Bez obrazy, uwazam ze jest to slowo - przykrywka dla wszystkich ktorzy z treningu walki robia sobie klubik pogawedek w kimonach. Takim karate nigdy nie bylo. Nie wiem jak wygladaja twoje treningi ale kiedy u mnie chlopaki wypelzaja po treningu z sali to wyglada to malo rekreacyjnie.

Jeżeli karate nie jest rekreacją to czym jest, combatem, zawodową rywalizacją sportową?
Co do starych mistrzów – jaki był cel ich treningu? Albo militarny (Combat), albo hobbystyczny/rekreacyjny/ jeżeli nie mieli potrzeby stosowania swoich umiejętności w praktyce.

Jan111 rekreacja to forma aktywności, które jest ważna dla osoby, która je przejawia. Wykonywana bez osiągania korzyści finansowych, wymagająca oprócz poświęcenia własnego czasu również nakładów finansowych i zaangażowania. I żadne wielki słowa nie są potrzebne.
  • 0

budo_romanowicz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1485 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jan111 rekreacja to forma aktywności, które jest ważna dla osoby, która je przejawia. Wykonywana bez osiągania korzyści finansowych, wymagająca oprócz poświęcenia własnego czasu również nakładów finansowych i zaangażowania. I żadne wielki słowa nie są potrzebne.

No to ja trenuję rekreacayjnie, bo ani z tego nie mam korzyści finasowych, poświęcam swój czas, dojeżdżam za własne pieniądze na treningi i jestem mocno zaangażowany w sprawę. Myślę, że jednak wiekszość z tu udzielajacych się ma podobnie.
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jan, rekreacja to każde zajęcia ruchowe które nie mają za cel przygotować sportowca do startu w danej dyscyplinie

Wiem ze w tym zakresie mamy rozne zdania. Ja rozumuje tak: karate to sztuka walki - sztuka walki to naumienie skutecznie walczyc a walka to nie rekreacja! Bo nie ma rekreacyjnego knockoutu. Jesli stosuje lekki sparing ktory w istocie nosi wszelkie znamiona zabawy to jednak nie po to zeby bylo nam milo tylko zeby wypolerowac pewne wzorce.
W tym lezy subtelna roznica. Opanowanie wlasnego strachu, lamanie barier to malo rekreacyjne zajecie. Rekreacyjnie mozna grac w pilke, ale nie walczyc. A jesli sie juz walczy "rekreacyjnie" to jest to cwiczenie pod realna walke inaczej to nie jest juz sztuka walki tylko sztuka ruchu jak balet, taniec pantomima. Ale to juz nie jest karate. Pozdrawiam cie serdecznie!
  • 0

budo_laser
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3643 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale to tylko kwestia definicji słowa rekreacja ;)

Ja się zgadzam, że karate nie można porównywać do np. szachów czy gry w bagbintona, ale to wynika tylko i wyłącznie z naszych prywatnych potrzeb ;)

mamy potrzebę treningu walki (w różnej formie) i ją ćwiczymy rekreacyjnie czyli po prostu ćwiczymy bez jakby konkretnego celu, inni dla samoobrony czyli utylitarnie, inni dla sportu.

Nie oznacza to, że ktoś tu olewa czy podobne, w sumie nie znałem nigdy nikogo kto by się na treningach ochrzaniał, zawsze wszyscy na 100%, albo rezygnowali.

Więc rekreacja to tylko słowo ;)

Ci ludzie którzy często są tu bohaterami różnych dyskusji nie sądzę aby się obijali na treningach.
To są tylko ludzie nie znający swojego miejsca w szeregu, ludzie których ambicja jest większa niż możliwości ich i stąd te danomanie, tytułowanie się, miliony organizacji itp.

To tylko zwykła ludzka chęć władzy na którą niektórzy chorują.
Występuje to wszędzie, ale dany można sobie w karate akurat nadawać to sobie nadają. Ale takie typy spotykamy wszędzie, w każdej dziedzinie zycia
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak sie dwoch gosci naparza pod dyskoteka to rekreacja jest to tylko jesli sa na amfie! Karate to z zalozenia sztuka walki = sztuka walczenia (skutecznego) Jest dla mnie duza zagadka jak rekreacyjnie przygotowac kogos do skutecznej walki.
Sporty walki do rekreacji malo pasuja, raczej do kategorii sportow ekstremalnych. To wlasnie przez takich rekreacyjnych jak ty karatekow karate ma, oczywiscie w pelni zasluzenie, opinie slabego i nie praktycznego zajecia. Prfacowalo na ta opinie zreszta juz kilka pokolen demagogow i wkoncu sie dopracowali ze kazdy kto ma jaja idzie cwiczyc cokolwiek ale nie karate.
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panie Janie widzę, że nie widziałeś jeszcze dobrego trenera karate kyokushin. Szkoda.
Jesteś tak bardzo przekonany o skuteczności tego co robisz, że aż Ci zazdroszczę tego dobrego samopoczucia.
Aby obronić się skutecznie na ulicy nie trzeba być zawodnikiem a na pewno nie trzeba być zawodnikiem mma czy twojego stylu.
Dobrzy zawodnicy mma nie zaczepiają ludzi na ulicach bo realizują się w klubach.
Przez wiele lat stałem na bramkach w stołecznych lokalach i tylko raz walka przeniosła się do parteru. Poradziłem sobie jak widzisz. Wszystko jest w głowie.
Wprowadzam na prowadzonych przeze mnie zajęciach elementy kontaktu na twarz czy ćwiczenia w parterze ale jest to tylko uzupełnienie. Odruch blokowania ręki lecącej w kierunku twarzy jest bardzo ważny i tego brakuje w systematyce knock down uczonego w Polsce. Chociaż znam kilku dobrych trenerów, którzy tego uczą. Więc nie chcę generalizować tak jak ty to zrobiłeś obrażając mnie przy okazji.;-)
Chcę, żeby moi uczniowie wiedzieli co zrobić, kiedy walka przeniesie się na glebę i tylko tyle. Nie chcę i pewnie nie umiałbym z nich zrobić parterowców.
W walce na ulicy rzadko kiedy jest jeden przeciwnik i nie chcę, żeby ktoś im poskakał na głowach, kiedy będą się tarzać z jednym przeciwnikiem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025