Pojedyńcze pytanie odnośnie treningu
Napisano Ponad rok temu
Dziś po raz kolejny przeczytałem informacje że przy pompkach w podporze tyłem nalezy prostować łokcie do końca,kiedyś tak robiłem,jednak jakiś czas później przeczytałem inf.w paru miejscach że jednak nie należy tego robić bo to na dlusza metę okazuje się szkodliwe dla łokci,ostatnio jednak znów natykam sie na art.w których piszą by prostować,jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
no jak prostujesz łokcie, to miesien sie rozluznia, a wg tego artykulu ktorego czytales, napewno chodzi o:
a) zeby w trakcie treningu miesien byl caly czas napiety
jezeli miesien bedzie rozluzniony, to sila dziala pionowo "przez staw" wiec w jakims tam stopniu napewno szkodzi (bo przeciez nic nie trzyma ciezaru)
aha. no i jeszcze zalezy co rozumiesz przez 'na dluzsza mete' (bez podtekstow ), bo jezeli cwiczenie co drugi dzien albo czesciej, to rzeczywiscie odczujesz bóle w łokciach, ale jezeli raz w tyg. w ramach siłowni, to raczej wątpie. jest wiecej cwiczen ktore bardziej obciazaja łokcie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na dłuższą metę czyli w miarę regularnie od paru lat,ale nie częściej niż wykonywanie tego ćwiczenia raz (kiedyś dwa razy) w tygodniu.
Ps.Robert,Ty robisz to ćwiczenie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozumiesz ze jak stoisz, to masz ugiete kolana, zeby odciazyc stawy? :wink: sila zawsze dziala "przez staw", a jak sie wyprostuje to wcale nie trzeba rozuzniac miesnia.jezeli miesien bedzie rozluzniony, to sila dziala pionowo "przez staw" wiec w jakims tam stopniu napewno szkodzi (bo przeciez nic nie trzyma ciezaru)
zawsze i wszedzie prostuje, jak widac jestem na najszybszej drodze do kontuzji
jak komus chodzi o rozmiar i pompe, to jasne, nie prostowac. ale jak dla mnie prostowanie nalezy do pelnego zakresu ruchu, i nie widze powodu, by nie cwiczyc w ten sposob skoro w ten sposob funkcjonuje na codzien.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nogi to co innego. sprobuj stac z rozluznonymi miesniami napinasz miesnie po to zeby utrzymac rownowage. mocniej lub slabiej, zalezy od sytuacji.rozumiesz ze jak stoisz, to masz ugiete kolana, zeby odciazyc stawy? :wink: sila zawsze dziala "przez staw", a jak sie wyprostuje to wcale nie trzeba rozuzniac miesnia.
a zeby odciazyc stawy kolanowe to staram sie siadac w miare mozliwosci 8)
bezposrednio to ciezko okreslic, ale z tego co widzialem to robisz ciezkie treningi z duzymi ciezarami. wiec tak. no ale w treningu silowym prostowanie jest uzasadnione. a cwiczenie o ktorym temat/pytanie, silowe raczej nie jest (no chyba ze z niezlym obciazeniem ).zawsze i wszedzie prostuje, jak widac jestem na najszybszej drodze do kontuzji
nie ma ryzyka, nie ma zabawy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozumiesz ze jak stoisz, to masz ugiete kolana, zeby odciazyc stawy? :wink: sila zawsze dziala "przez staw", a jak sie wyprostuje to wcale nie trzeba rozuzniac miesnia.jezeli miesien bedzie rozluzniony, to sila dziala pionowo "przez staw" wiec w jakims tam stopniu napewno szkodzi (bo przeciez nic nie trzyma ciezaru)
jak komus chodzi o rozmiar i pompe, to jasne, nie prostowac. ale jak dla mnie prostowanie nalezy do pelnego zakresu ruchu, i nie widze powodu, by nie cwiczyc w ten sposob skoro w ten sposob funkcjonuje na codzien.
czy podczas wyciskania na ławeczce też prostujesz rece do końca?
Napisano Ponad rok temu
Panowie mam pytanie jakimi ćwiczeniami i w jakiej ilości można zastąpić ćwiczenia wykonywane na drążku (np. wzniosy nóg itp) w ABS-ie?
Masz na myśli program ABSII?
Bo tam zdaje się,że pisali że nie można niczym zastąpić ćwiczeń na drążku.
Napisano Ponad rok temu
Ja robię coś lekko podobnego do damskich pompek tylko nogi mam płasko na podłodze i wyginam sam tułów.Zaczynam z pozycji leżącej. (nie wiem czy wiecie o co chodzi : ) )
daggering?
Napisano Ponad rok temu
Ja robię coś lekko podobnego do damskich pompek tylko nogi mam płasko na podłodze i wyginam sam tułów.Zaczynam z pozycji leżącej. (nie wiem czy wiecie o co chodzi : ) )
daggering?
Mam nadzieję,że nic podobnego ale okna mam zasłonięte zawsze
Napisano Ponad rok temu
takczy podczas wyciskania na ławeczce też prostujesz rece do końca?
Napisano Ponad rok temu
Tak też nam mówił trener na kursie instruktorskim z kulturystyki ... a nawet akcentował to ... taki ruch wymusza szczytowe napięcie ...
... jeśli chodzi o pompki w podporze tyłem nie należy się tłumaczyć grawitacją, która de facto w większości ćwiczeń zmniejsza stałe napięcie i czasem nawet je niweluje ...
Tutaj akurat możemy zapomnieć o profilaktyce nie przeciążania stawów i ograniczania zakresu ruchu ... w tym przypadku akurat możemy śmiało robić pełny zakres ruchu a nawet jest to wskazane ...
max rozciągnięcie => pełny skurcz [tzw. kurs pełny]
Napisano Ponad rok temu
ja cwicze ruch, wiec nie mam sie nad czym zastanawiac.