Ćwiczenia do sonkuta
Napisano Ponad rok temu
Od pewnego czasu dosyć regularnie ćwiczę technikę Sun Sonkut Tulgi. Robię pompki na palcach, wykonuję technikę na worku treningowym, a także (z umiarkowaną siłą, czyli tak żeby poczuć, ale nie zrobić sobie krzywdy) w drewniane fragmenty ściany (wiem, że trochę głupio to brzmi ), ale nie wiem w sumie czy to wystarczy...
I tutaj rodzi się moje pytanie. Jak efektywnie ćwiczyć by skutecznie wykonać tą technikę, czyli przynajmniej tak, żeby uderzeniem złamać egzaminową deskę? Macie jakieś swoje metody treningowe, którymi moglibyście się podzielić? Nie wiem czy bardziej tu chodzi o przyzwyczajenie palców do bólu podczas uderzenia czy może bardziej do jakiegoś wzmocnienia kości (o ile to możliwe :roll: ) Wiadomo, że najważniejsza w tej technice jest oczywiście szybkość i dynamika, ale wydaje mi się że bez dodatkowych ćwiczeń wzmacniających się nie obejdzie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale w temacie bardziej chodziło mi o jakieś metody treningowe, poza tym co federacja czy organizacja to inne wymagania na dany...a mocnego Sonkuta mieć to jednak dobra sprawa :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znalazłem ten filmik z MarKosem, faktycznie wykonuję tą technikę, której chce się nauczyć, także prośba do Niego o jakieś rady i sposób treningu.
Gizmo jak możesz to napisz jak się nazywa ta technika z użyciem powierzchni umji (chodzi o tego sierpa)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tak z ciekawości, w ITF-ie trenujesz?
Obecnie mam przerwę spowodowaną kontuzjami i nie uczęszczam w ogóle na treningi. Ćwiczę sam w domu tyle ile mogę... Ale tak ogólnie to kiedyś PUT, a obecnie WTF...
jeżeli chodzi Ci o nawiązanie do tematu to chciałbym kiedyś w przyszłości zdać na I dana w GTFie, stąd te pytania o Sonkuta
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
buahahaha rozbawil mnie ten temat do łez:D
Nie wiedzieć ludzka rzecz, coś w tym złego? Chyba do tego służy to forum żeby, Ci co wiedzą mogli podzielić się z tymi co nie wiedzą, a chcieli by wiedzieć :wink:
Swoją drogą też nie wiem co w tym śmiesznego...
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo, że najważniejsza w tej technice jest oczywiście szybkość i dynamika, ale wydaje mi się że bez dodatkowych ćwiczeń wzmacniających się nie obejdzie...
Najważniejsza jest technika wypracowana na sprzęcie, potem reszta. W umji jest prawie sama technika.
Napisano Ponad rok temu
podzielisz sie doswiadczeniem? jaki sprzet i jak cwiczyc? pzdrNajważniejsza jest technika wypracowana na sprzęcie
Napisano Ponad rok temu
Tyle że zawsze to bilet w jedną stronę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ta technika jest tak nierealna ze szok, po co sobie palce niszczyc? jesli trafisz kogos dokladnie ta technika kiedykolwiek w splot sloneczny
Z takim nastawieniem to nie wiem po co w ogóle trenować... Po co robić pompki na kościach i niszczyć sobie pięści? Po co biegać po parkiecie i ścierać sobie stopy? Itd. itd.
Układy i poomse też są w taekwon-do, wszyscy wiedzą że się nie przydają, ale nikt jakoś nie narzeka, że niepotrzebne do walki tylko trenuje... taki ten sport, albo się podchodzi do tego (w miarę poważnie) i ćwiczy się wszystko...albo się wybiera boks czy kickboxing gdzie masz same skuteczne techniki ...nie wiem jak ty trenujesz..wybierasz sobie z całości to co uważasz za skuteczne czy to co ci się podoba?
jesli trafisz kogos dokladnie ta technika kiedykolwiek w splot sloneczny( bo takie ponoc ma zastosowanie) to chyba bede ci oddawal y przez tydzien.
A kto powiedział, że sonkuta będę używał w czasie walki Czy wynika to z któregokolwiek posta Przecież się jasno określiłem, że chce go doskonalić do egzaminu.
A co do skuteczności tej techniki to przychylam sie temu co już zostało powiedziane wyżej, łatwo sobie wyobrazić jak będzie wyglądało gardło po takim uderzeniu...chociaż tak naprawdę nie potrafię sobie wyobrazić takiej akcji w ulicznej bójce gdzie zwykle to szamotanina i cepy na oślep :wink:
Na potwierdzenie tego że to działa (przynajmniej na deskach) obczaj sobie tej filmik (0:36 sec.) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
TKD w lookr.tv
- Ponad rok temu
-
taekwondo a pieniadze
- Ponad rok temu
-
kamizelka obciazeniowa
- Ponad rok temu