Jest otwarty, ale przepisy są dla zawodników kyokushin. Kogan powiedziałby: "truizm"....turniej jest otwarty dla wszystkich ...
Karate (kyokushin) co to jest?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niech wystartuje Boruta w turnieju Kyokushin Mazovia Cup ......turniej jest otwarty dla wszystkich .... będzie miał duży problem wygrać jedną walkę.....ech, przydałby sie Boruta...
Drogi Inhetosie, to może zawodnicy KK będą startować w zawodach bjj?
Od tego mamy MMA, aby chętni z jednej piaskownicy mogli pobawić się z chętnymi z innej piaskownicy, a każdy będzie mógł używać swoich grabek.
Napisano Ponad rok temu
BTW: chyba nie wskoczyliśmy w infantylną dyskusję, która sztuka walki jest lepsiejsza?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, co innego walka karateka vs taekwondoka w mma a co innego karateka vs zawodnik mma
wszystkich się nei zadowoli, więc proponuję zrozumieć wreszcie, że się ćwiczy głównie dla przyjemności i problemy tego typu znikają
Napisano Ponad rok temu
Z tego co pitolil to kiedys tez trenowal Kyokushin.Jest otwarty, ale przepisy są dla zawodników kyokushin. Kogan powiedziałby: "truizm"....turniej jest otwarty dla wszystkich ...
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie powinni zabronic chwytania w mma, ciosu z reki na glowe, jak ktos przewroci przerywamy walke
A jak Kogan wytlumaczysz nieobecnosc zawodnikow kyokushin, w formulach zblizonych - np. kickboksing z lowkickiem? Boksie tajskim?
Pewnie w pierwszym wypadku uderzanie na glowe z reki, nie sa dowodem "supremacji", tylko roznych "regul", no nie?
W drugim wypadku oprocz rak na glowe, w uproszczeniu - dochodzi klincz i obalenia - przewaga mt, tez nie jest tutaj pewnie dowodem "supremacji", tylko roznych "regul", no nie?
Jest formula w stojce, ktora jest rozsadnym kompromisem dla wszystkich - K1. I zawodnikow kyokushin z nielicznymi wyjatkami, nie widac. A taka k1 max to powinni zdominowac.
Ok. Bez bredni. Kyokushin to tylko jeden, niekoniecznie najwazniejszy punkt, w drodze rozwoju. Mozna mu poswiecic maksymalnie z dwa lata (ja poswiecilem o wiele dluzej, co uwazam za bezsensowne). Chociaz przy metodyce kk, to nie wiele mozna sie nauczyc za ten czas - jakies tsuki i kingeri, a tymczasem np. w mt, ludzie wychodza juz ze sporymi umiejetnosciami.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Dlatego właśnie w mma jest klatka i dlatego umiejętności sprowadzenia i walki w parterze są tam absolutną koniecznością. Inaczej byłyby to pojedynki na to kto dłużej wytrzyma: jeden idąc tyłem, a drugi goniąc go na klęczkach. Pielgrzymka do Częstochowy full contact.
To jest bardzo dobry argument, bo o ostatniej rzekomej konfrontacji tego typu słyszałem jakoby się odbyła w mitycznych czasach Oyamy, a na to jest osobny tematA jak Kogan wytlumaczysz nieobecnosc zawodnikow kyokushin, w formulach zblizonych - np. kickboksing z lowkickiem? Boksie tajskim?
Jeśli w sekcji kyokushin nie trenuje się ataków na głowę, to jest to oczywiście taka sama patologia jak nieuderzanie łokciami w shotokan tj. zubożenie stylu i koncentracja na wynikach sportowych, zamiast pielęgnacji umiejętności. Tfu. Jest to taka sama patologia jak upominanie zawodników shotokan za atak mawashi albo kagi tsuki na zawodach shotokan, jako "niestylowe". Zgadzam się z Tobą w 100%.
Co do kk w K-1 to powiedziałbym Andy Hug i Sam Greco. Nie twierdzę, że byli najlepsi, ale za to rzucają się w oczy, przynajmniej ja lubię ich walki, szczególnie tego pierwszego. Gdybym był tak dobry jak Andy Hug to byłbym całkiem z siebie zadowolony.
Napisano Ponad rok temu
Gdybym był tak dobry jak Andy Hug to byłbym całkiem z siebie zadowolony.
tylko sam Andy Hug wiedzial ile wysilku kosztowalo go wyplewienie bledow jakich nabyl na kk. inaczej nie byloby mowy o sukcesach w k1.
Napisano Ponad rok temu
To też jest truizm, bo techniki bjj niczym się nie różnią od technik karate w tym sensie - nie jest to żadna magia dająca gwarancję zwycięstwa.
Magia polega na tym że techniki bjj ciągle ewoluują, a w stylach tradycyjnych jak zawsze - nihil novi.
Napisano Ponad rok temu
Pgar guzik masz pojęcie o Kyokushin znasz ten styl albo od internetu albo trenowałeś ze dwa miesiące . Kyokushin to styl w uderzany :wink: ..... taki Donatas Imbras czy Everton Texeira w walce na uderzenia bez większego problemu posłał by Khalidova na dechy....To też jest truizm, bo techniki bjj niczym się nie różnią od technik karate w tym sensie - nie jest to żadna magia dająca gwarancję zwycięstwa.
Magia polega na tym że techniki bjj ciągle ewoluują, a w stylach tradycyjnych jak zawsze - nihil novi.
Napisano Ponad rok temu
To była luźna uwaga, nie miała na celu nikogo urazić ni zdenerwować, nie rozumiem skąd ta agresja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co zmieni czy trenowałem u kowalskiego 6 lat czy u nowaka 8; z karate jestem związany od lat 90-tych, jeśli wstawię tu swoje CV zmieni to wartość moich luźnych przemyśleń na temat sztuk walki?
Poza tym cały czas nie wiem co Cię tak oburzyło. Style tradycyjne są tradycyjne (no chyba że się ze mną nie zgodzisz?), jest to ich największą wadą ... jak i największą zaletą, różni ludzie lubią różne rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W dyskusji powininno się odnosić do słów oponenta, nie do jego osoby, zaś czepianie się osoby dowodzi zazwyczaj braku własnych argumentów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np. ja nie mam zadnych osiagniec w tym stylu, bylem w sekcji, ktora z "szefem" wlacznie nie interesowala sie startami sportowymi (uprawialismy "prawdziwe" karate:), niektorzy z nas w ogole nie zdawali na tzw. paski, bo nam sie to wydawalo sprzeczne z idea samodoskonalenia sie, a reprezentowali bardzo wysoki poziom. Ale wydaje mi sie, ze mam pewna, wiedze osobista i zasymilowana zwiazana z tym stylem.
Poza tym jest wielkie grono fanow i znawcow sportow walki, ktorzy mimo, ze nie trenuja maja ogromna wiedze.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Panowie bez skakania sobie do gardel.
Przypominam regulamin:
4. Zakaz obrażania innych użytkowników.
5. Wszelkie słowne utarczki załatwia się listami prywatnymi.
Itosu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Łowy coroczny temat
- Ponad rok temu
-
Kto doradzi dziewczynie gdzie kupic Kobutan?
- Ponad rok temu
-
DLACZEGO DZIECI POWINNY TRENOWAĆ KARATE
- Ponad rok temu
-
Cykliczne staże goju ryu
- Ponad rok temu
-
Łowy. Coroczny temat ...
- Ponad rok temu
-
Poszukuje osoby do napisania artu