Zgoda ze istnieja spore roznice miedzy tym co poszczegolne organizcje KKK oferuja. Pewne luki programowe istnieja jednak wszedzie. Nie zrozum mnie zle, bardzo szanuje Kyokushin bo to porzadny standart, i tak jak napisal Sake5 do tego standartu odnosi sie wielu ludzi (potwierdzajac niejako wlasny poziom) Polowa naszych ludzi pochodzi z KKK i w pewnym sensie taka postawa rowniez nas dotyczy.
Nie zmienia to jednak faktu ze wiele powiedzmy "obszarow" treningu KKK traktowal po macoszemu, lub tak powierzchownie ze az strach. Jest to zreszta swego rodzaju fenomen: nikt nikomu pewnych rzeczy nie pokazal i nie wytlumaczyl, potem gdzies na zgrupowaniu "liznieto" pewien temat, a cwiczacy, niejednokrotnie juz bardzo dlugo trenujacy, odnosli wrazenie ze wprowadza sie ich w jakis gleboki zaawansowany temat...
Niestety wiekszosc tych tematow nigdy nie zostala poglebiona i zawsze funkcjonowala na zasadzie seminaryjnej ciekawostki.
Mozna sie tylko domyslac jak na pewnym etapie swojego osobistego rozwoju musial byc sfrustrowany Royama sensei ze siegnal do tak odleglych zrodel jak Shito-ryu, Iken itd.
Bo akurat jesli o niego chodzi - mysle ze byly to rzeczywiste poszukiwania a nie tylko chwyt marketingowy. To ze szukal gdzie indziej najlepiej obnaza "biede" macierzystego systemu.
Pozdrawiam i szanuje caly kyokushinowy swiat!
Nie chce ale musze spytac Janie111, w jaki sposob dowiedziales sie o roznicach w ofercie kyokushin przez rozne organizacje. Na ile ja sie orientuje to, kyokushin jest jedno. Czasem slysze sie ze ktos robi cos extra ele nie slyszalem jeszcze aby ktos cos odrzucil z kyokushin jako nieprzydatne. Cwiczylem kyokushin w czasie kiedy nie bylo podzialow, robie to rowniez teraz, roznicy nie widze.
Jezeli chodzi o luki w programie to powstaja one tylko dzieki niedoszkolonym lub"ukierunkowanym" instruktorom, nie ma tu nic wspolnego z przynaleznascia do tej czy innej organizacji.
Bardzo bym cie prosil jan111 abys sprecyzowal obszary traktowane przez kyokushin po macoszemu "ze az strach". W zadnych zrodlach tekstowych ani w zadnym przekazie ustnym nie spotkalem sie z instrukcja - potraktowac ten temat czy dzial po macoszemu. Kyokushin to system karate, nie moze on traktowac jednej swojej czesci skladowej lepiej od innej.
Jezeli o chodzi o fenomen o ktorym wspominasz, to tez sie troche pogubilem w twoim toku myslowym. Jezeli "nikt nikomu nic nie wytlumaczyl" to nikt nie wie ze czegos nie wie i nie ma sprawy. Po tem jak piszesz na zgrupowaniu "liznieto" to znaczy kto liznal, uczniowie czy instruktor(rzy). Pokazali troche szybko i byle jak, po co. chyba po to aby sfrustrowac cwiczacych. Swoja droga mam przreczucie ze nie miales szczescia do instruktorow w rezultacie tak wiele ci w kyokushin brakowalo (tylko sie domyslam).
Ktore to sa "te" tematy ktore funkcjonowaly jako seminaryjne ciekawostki.
Nigdy sie z czyms takim nie spotkalem, jezeli bralem udzial s seminarium to z reguly bylo ono poswiecone konkretnemu tematowi a prowadzacy wiedzial o czym mowi.
Luki programowe (o ktorych tak chetnie mowisz w odniesieniu do kyokushin) powstaja tylko i wylocznie poprzez czynnik ludzki, moze to byc po prostu (po raz wtory) brak wiedzy instruktora, jego lenistwo lub bardzo mocne ukierunkowanie treningu np. na walke.
Piszesz tu o frustracji Royamy z powodu ktorej siegnal on do Shito-ryu, Iken itd.
(Ja nie znam Royamy osobiscie wiec zazdroszczw ci tej wiedzy, wiedzy ktora moga pochwalic sie tylko jego najblizsi i zaufani wspolpracownicy).
Przeciez Shito-ryu od poczatku mialo duzy wplyw na ksztalt kyokushin i nie jest to zadna wiedza tajemna, w duzo mniejszym stopniu takze Iken. To maja byc odlegle zrodla, przeciez kyokushin nie powstalo z prozni.
Piszesz wiec domniemam, iz wiesz z pewnych zrodel ze wszystko co robi Hatsuo Royama wynika z poszukiwan a nie jest chwyt markrtingowy.
Ja z mojej strony moge tylko stwierdzic fakt, Hatsuo Royama nie mogl wspolpracowac z Shokei Matsui, po prostu byl przez niego ignorowany, a poniewaz mial i nadal ma wiele do zaoferowania jako karateka, poszedl na swoje.
Do twojego stwierdzenia dotyczacego biedy macierzystego systemu- czytaj kyokushin-
nie potrafie sie ustosunkowac, moze ktos mi pomoze!!!