[
Zauwazylem takze iz kyokushin czesto traktowane jest pobieznie, po lebkach nie tylko przez cwiczacych ale takze przez niektorych instruktorow.
Z roznych powodow pomijane sa poszczegolne elementy skladowe systemu a cala uwaga skupia sie na karate sportowym.
Techniki podstawowe sa czesto nie rozumiane a ich wykonywanie traktuje sie jako zlo konieczne niezbedne do zdania nastepnego egzaminu. To samo mozna by powiedziec o kata, sa one wykonywane ale bez zaangazowania i zrozumienia a przeciez jest w nich zawarta dosyc spora dawka uzytecznej wiedzy.
Sam sobie odpowiedziales kilka postow wczesniej! Oczywiscie wina obarczasz niedouczonych instruktorow, instruktorow sportowcow, krotko mowiac Twoim zdaniem sensei Sake5 winni sa ludzie...
Twierdze ze wine za taki stan rzeczy w KKK ponosza bledy systemowe - czyli samo Kyokushin.
Zauwazasz ze KKK traktowane jest pobieznie, a jak pytam ma byc traktowany system w ktorym tehniki kihon nijak nie przekladaja sie na techniki walki.
Kata robione jest pobieznie i bez zrozumienia bo jest ich po prostu za duzo (Starzy okinawscy mistrzowie znali i uczyli tylko kilku kata zwykle od 1 do 5)
Kwestia np Sanchin kata - najwazniejsze kata Kyokushin, Porownaj ile uwagi poswieca sie temu w kata i ibuki w Goju ryu lub w Uechi ryu i bedziesz wtedy wiedzial dlaczego twierdze ze wiele w KKK traktowane jest pobieznie - chocby wlasnie ibuki i sanchin kata- "najwazniejsze w tym stylu" Jak mawiali najwieksi mistrzowie KKK.
Goshin-j. jest zaniedbywane bo jest metodycznie nieusystematyzowane i nie sklasyfikowane (czyli jak slusznie napisal Laser - to partyzantka!) Trudno wiec wymagac od instruktora zeby traktowal temat powaznie.
I najwazniejsze w kwestji Goshin-j: jesli reakcje na typowe ataki typu lewy, prawy prosty, lewy, prawy sierp nie sa na odpowiednim poziomie (a niestety w Kyokushin nawet po kilku latach treningu sa one marne ) to caly temat mozesz wrzucic miedzy bajki, byc moze tu wlasnie lezy przyczyna dla ktorej trenerzy unikaja tego tematu
Piszesz "techniki podstawowe sa nie rozumiane" a jak maja byc rozumiane? Ze stania w sanchin dachi i walenia shuto ganmen uchi trudno jest doznac satori.Pokaz mi program kyokushin ktory w metodycznie przystepny sposob wprowadza cwiczacego w rozne zastosowania tego uderzenia? Moze ippon kumite? :wink: Naprawde trudno sie dziwic ze mlodzi ludzie uciekaja wam do np Muay Thai nie widzac mozliwosci samorealizacji - bo nie tylko o walke sportowa tu chodzi!
Na koniec jeszcze jedno: nigdy poza Royama sensei nie slyszalem o jakichs wyrazniejszych zwiazkach Kyokushin z Shito ryu!!!!
A co do zrodel mojej wiedzy o Royamie: czytalem jego ksiazki :wink:
Ps: Prosze ie traktuj mnie jak sztubaka :wink: a na rzeczowe argumenty jestem zawsze otwarty!
Jan111 widze coraz wyrazniej iz ty po prostu nie trawisz kyokushin, zadne argumenty do ciebie nie trafiaja, rozumiesz napisany tekst w sposob jaki chcesz rozumiec i nic tego juz nie zmieni. Mnie to nie przeskadza. Kyokushin to raz jeszcze wspanialy sprawdzony system od powstania ktorego karate tak na prawde stalo sie poplularne.
Pomimo rozpadu jest to najpopularniejsze karate na swiecie, w tym miejscu zastanawiamy sie gdzie konczy sie kyokushin a zaczyna inny styl.
Ty zas w kazdej wypowiedzi probujesz nam wszystkim udowodnic jakie ono jest beznadziejne i do niczego nieprzydatne.
Mnie nie przekonales nawet na jote.