KAPAP ACADEMY Polska-?
Napisano Ponad rok temu
jak myślisz Kapral - jak bardzo była znana tzw.kravmaga w Izraelu z 8-10 lat temu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a tu odnośnie obrony przed nożem przedramieniem :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
osoba broniąca się jest przecież zaangażowana w zablokowanie ręki uzbrojonej w nóż i raczej nie da rady silnie uderzyć w twarz agresora ,a zatem przestawiony na filmach scenariusz może się powtórzyć
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście ta technika nie jest pewna w 100%, bo nie ma takich technik. Ma jednak wiele zalet:
-opiera się na ruchu reki a nie na wolniejszym zejściu ciałem
- kontratak jest wykonywany najszybciej jak można, bo jednocześnie z obroną
- jest prosta i naturalna, wykonuje się ją niemal instynktownie
Uderzenie pięścią nie ma znokautować napastnika, ma go zdezorientować, zakłócić rytm jego ataku, wybić z nastawienia na atak i zmusić do obrony (czyli dokonać tego, co w RBSD nazywa się predator/prey switch). Potem od razu dąży się do przytrzymania ręki z nożem i do dalszych kontrataków.
Warto też pamiętać, ze jest to technika "ostatniej szansy"- gdy nie można uciec, użyć własnej broni lub samemu zaatakować z wyprzedzeniem.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wielkie pozdrowienia od instruktorów Central Europe Kapap & Krav Maga Association - tych co potrafili połaczyć się , nie zwalczac dla dobra naszych studentów. [/b]
Napisano Ponad rok temu
czy możesz pokrótce opisać podobieństwa i różnice między Krav magą i Kapapaem?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego chciałem zadać takie proste, laickie pytanie:
Czy ci wszyscy żydowscy mistrzowie kravmagi mają jakieś papiery na to, że gołymi rękoma obronili się przed nożem, zwłaszcza w parterze? Jakieś skany artykułów w prasie lokalnej Izraela czy gdziekolwiek, że np. dany mistrzu obronił się gołymi rękoma przed atakiem nożem arabskiego "terrorysty" w Jerozolimie albo nożowniczym atakiem pijanego rabina w Jaffie ???
Znając Żydów, każdy taki przypadek stałby się natychmiast rozdmuchaną na cały świat legendarną opowiastką jak to super-Żyd potrafi gołymi rękoma załatwić każdego wrażego nożownika, specyficznie Araba, a ogólnie każdego goja, a czasami nawet swojego Żyda który okazał się Żydem antysemitą czyli samonienawistnym Żydem.....
Nie mają? No właśnie. Ale uczą czegoś, czego nigdy nie doświadczyli... Na tej zasadzie mogę całkiem poważnie uczyć ludzi jak walczyć ze smokami. Znam całą teorię i jestem w tym dobry. Nigdy nie pokonałem żadnego smoka ani nawet nie widziałem, ale co tam, jestem mistrzem superkravmagi którą nauczył mnie wujek ciotki wnuczki siostrzeńca samego Imi Lichtwelda czy jak mu tam było..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zna ktoś całe pokolenia żydowskich bokserów czy zapaśników doskonalących swą sztukę? Zna ktoś jednego żydowskiego zapaśnika, boksera czy judokę? Ooops, jeden żydowski bokser był nawet w wadze ciężkiej, ale to tylko wyjątek od reguły, stworzony na siłę i bez sukcesu, taki syjonistyczny eksperyment. Uczenie się walki wręcz od Żydów to jak uczenie się od nich jeździectwa. Widział ktoś Żyda na koniu? No właśnie... Ale za to od żydów można kupić każdy produkt, będzie dobrze zamarketingowany, dużo za niego zapłacisz i na nic ci się nie przyda. Jak kravmaga, jeśli nie ćwiczyłeś równolegle czegoś innego.
Napisano Ponad rok temu
nie? to nie pierdol.
A - Jeden z szefów Kapap(nie wiem którego, bo mi sie miesza) zaaresztował terroryste samobójce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niedeklasuj całej Krav Magi, Kapapów i innych systemów.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krav Maga - pomoc
- Ponad rok temu
-
Major Kups we FlashGadule - zadaj pytanie
- Ponad rok temu
-
Obóz Krav MagaValetudo Stare Kaleńsko 2009