KAPAP ACADEMY Polska-?
Napisano Ponad rok temu
Ale generalnie polecam. W katowicach masz jeszcze swietną alternatywe.
Jak tu jeszcze mieszkałem, trenowałem Krav Maga u Jacka Moryla - facet jest mega dobrym trenerem, a już w życiu wielu widziałem - tego moge polecić z czystym sumieniem.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
ja znam pare różnych fajnych, ale które są które to już ci nie powiem;)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O, coś takiego: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W Kapap są takie same/podobne/zupełnie inne? Właściwe zaznaczyć, odpowiedź uzasadnić
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
myśmy mieli dużo "scenek rodzajowych", duży nacisk był położony na walke w parterze z nożem oraz zadaniówki pokazujące jak się organizm zachowuje w sytuacjach stresowych.
Generalnie, nacisk w sensie technicznym był położony na zbijanie noża zewnetrzną stroną pzredramienia - czyli tą częscią, gdzie miesnie i kosci chronią arterie. Facet też tłumaczył, bo padło pytanie a następnego dnia wziął olejek dla dzieci, jak sie ciało zachowuje gdy jest zakrwawione. Krew jest śliska cholernie, i po wysmarowaniu łap olejkiem, łapanie nadgarstka napastnika to była już zupełnie inna bajka;)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Fajnie, to jest kurde mieszkac w Gdyni, bo tam fajnie jest.
Zresztą, w Gdansku masz sekcje KAPAP - wiecej sie dowiesz od nich, niz ode mnie;)
edit: zapomniałem dodać: dużo było cwiczen typu: pzrylozcie reke tak, a teraz tak i zobaczcie roznice.
Napisano Ponad rok temu
Tutaj masz kapapowe techniki obrony przed nożem:
Jest tam nawet nasz nowy, elektryczny przyjaciel. Myślę, że przy okazji można się zastanowić nad przydatnością obrony 360 stopni w tego typu sytuacjach ( agresywny, chaotyczny atak).
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem właśnie tak powinien wyglądać trening samoobrony/walki ulicznej. Mini scenariusz, werbalna agresja, atak z pełną siłą i szybkością i ćwiczenie obrony na oporującym przeciwniku (albo atak wyprzedzający ).
Sama technika lub taktyka przypomina obronę przed nożem Red Zone lub to, co się robi na senshido- czyli złapać kurczowo rękę trzymającą nóż, wtulić się w przeciwnika żeby nie mógł uderzać drugą, nie dopuścić by przełożył nóż do drugiej ręki i jak najszybciej pozbawić go zdolności do walki.
A stronę Hocka masz tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Parę słów o technikach walki nożem w parterze podczas seminarium. Należy traktować to ćwiczenie/walkę treningową jako jedno z narzędzi które uczy jak się zachowuje nasze ciało i przeciwnik w bardzo bliskim kontakcie. Nie mamy możliwości ucieczki, przeciwnik jest na nas, pod nami, przekłada nóż z ręki do ręki.
Oczywiście w samo w sobie może to być dobrym przygotowaniem do takiej właśnie walki w życiu, ale jak już napisałem jest to raczej narzędzie do zwiększenia naszego doświadczenia.
pozdrawiam
BD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napiszę że w najbliższej przyszłości jest plan aby taka grupa powstała. Może nie w samych Katowicach a w okolicach Zabrza lub Jaworzna. Przypuszczalny termin to dopiero styczeń.
Pozdrawiam
BD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cóż, trzeba szukać nowych źródeł dochodu w kryzysie i zmagać się z dużą konkurencją na rynku
Napisano Ponad rok temu
booom na krav magę minął, teraz przyszedł czas na KAPAP!
cóż, trzeba szukać nowych źródeł dochodu w kryzysie i zmagać się z dużą konkurencją na rynku
tak jak było wcześniej napisane, myślisz że tak nieznany jeszcze styl ma szanse przebić sie przez bardzo dobrze ugruntowaną Krav Mage? W samym Israelu Kapap jest bardzo mało znany, w armii wszedzie jest Kravka.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krav Maga - pomoc
- Ponad rok temu
-
Major Kups we FlashGadule - zadaj pytanie
- Ponad rok temu
-
Obóz Krav MagaValetudo Stare Kaleńsko 2009
- Ponad rok temu