KAPAP ACADEMY Polska-?
Napisano Ponad rok temu
Pytam się bo dostałem info o seminarium organizowanym przez nich
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] a nigdy się nie spotkałem z ta organizacją. :-)
Napisano Ponad rok temu
Jeden mój kumpel z branży był na stażu instruktorskim, a chłopak w śćeme nie wali ze sztukami walki i bardzo sobie chwali - skonczyło sie na tym, że otwiera sekcje KAPAP.
Generalnie rzecz biorąc, staż instruktorski był pod okiem dwóch żydów, byłych oficerów Jammamu, 5 dni treningu po 10h dziennie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kapral, czy mam dobre wrażenie, ze o ile Krav Maga skupia się głównie na rozwiązaniach uderzeniowych, to Kapap bardziej na dźwigniach i/lub obaleniach?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Chyba zbyt mocno uogólniłeś. Nie istnieje przecież jeden system krav maga. Popatrz tylko na różnice pomiędzy krav maga Richarda Douieb'a i Eyala Yanilova. O Moni Aiziku i jego komando krav maga oraz Nir Mamanie nie wspominając. Do tego jeszcze Mike Lee Kanarek, Dennis Hanover i czort wie kto jeszcze. To wszystko są systemy wyrosłe jakby z jednej koncepcji samoobrony i walki wręcz a różnice wynikają raczej z osobistych preferencji ich twórców.
A o kapap masz tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ciekawe czy teraz będziesz mądrzejszy. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kapap znam tylko z jednej książki i z paru DVD Avi Nardii, i tylko na nich opieram moją opinię. Żałuję, że nie będę mógł pojechać na seminarium, by zweryfikować swoje wrażenie. Cóż, mam nadzieję, że będą organizowane kolejne seminaria
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
czyli rozumiem że ok. :-) Na Twoje zdanie Kapral właśnie liczyłem.
eee, bez przesady - ja znawcą nie ejstem generalnie.
Zgadza się! To wszystko są systemy wyrosłe z jednej koncepcji samoobrony i walki wręcz, a różnice wynikają raczej z osobistych preferencji ich twórców.
To jest to, co mi powiedział dyrektor KAPAP na Niemcy. Teraz jestem na 2 dniowym stażu KAPAP w Katowicach, i tematem przewodnim jest obrona pzred nożem. Na ten przykład, pierwszy raz w życiu ćwicze obrone przed nożem w parterze. Fajne to to ogólnie.
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję, że napiszesz parę zdań jak było na seminarium.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak wspomniałem, prowadził go Niemiecki policjant z Monachium - człowiek bardzo doswiadczony w swojej pracy, który ma przejebane ponad 12 lat roboty undercover.
Koleś wspiera swoje treningami osobistymi doświadczeniami z atakami nożem, czy nawet gryzieniem oraz policyjnymi szkoleniami, statystykami itp, co czyni to co mói bardzo wiarygodnym.
Podczas dwóch dni skupialiśmy się nie na technikach ataków i obrony, ale sytuacjach dosyć realnych - odgrywaliśmy wiele scenek, któe miały nam pokazać jak organizm sie zachowuje w stresie.
Np. podczas ataków nożem w parterze dowiedziałem sie, ze broniący nie oddycha, gdy ma nóż nad sobą - gdyż jest tak bardzo skupiony na obronie. Też nie da sie w 100% podejmować ataku i obrony, zwykle zawsze musimy coś opuścić i bardziej skupić na wybranym elemencie.
Robiliśmy wiele różnych wersji obrony pzred nożem, techniczne zadaniówki, które pokazują jakie są naturalne reakcje mózgu i mase innych zreczy. Drugiego dnia dołożone zostały elementy disarmigu broni krótkiej, oraz dla ludzi - przydatne dla tych, którzy pracują w Policji czy agencjach Ochrony.
Generalnie, myśle, ze z KAPAP zwiąże się na dłuższy czas
Napisano Ponad rok temu
A jakie wrażenia przy shockknifie?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
dzwiek bardziej przeraża niz same porazenie, chociaz byli i tacy co na zetkniecie sie z ostrzem shock kinife reagowali ucieczką. Jest to oczywiscie krok w przód ku większemu realizmowi. nie chodzi o samo pierdolnięcie ładunkiem woltaża elektryczności, ale o reakcje psychologiczną. Kiedy masz gumowy nóż, nie boisz się w ogóle, podchodząc do treningu na lajcie. Mając nad swoją twarzą shock knife, mózg uruchamia wszystie mechanizmy obronne, które występują podczas realnej walki - koncentracja tunelowa, potliwość, nierówny oddech, adrenalinka, skok siły itp - to widać od razu.Fajnie miałeś, zazdroszczę
A jakie wrażenia przy shockknifie?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja uważam, że do treningu powinno się używać zarówno noży gumowych jak i noży typu shock knife oraz metalowych. każdy z nich ma swoje zastosowanie i z każdym z nich można robić inne rodzaje treningu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Krav Maga - pomoc
- Ponad rok temu
-
Major Kups we FlashGadule - zadaj pytanie
- Ponad rok temu
-
Obóz Krav MagaValetudo Stare Kaleńsko 2009