Podziękowania dla Aikidoki
Napisano Ponad rok temu
Mija dokładnie rok czasu od od pewnego incydentu który stał się pretekstem do mojej wizyty na Waszym forum. Był sobotni wieczór data o tyle dla mnie wyjątkowa - urodziny mojego przyjaciela, spotkaliśmy się świętując nasz mały sukces w redakcji. Po godzinie 23 wszyscy rozeszliśmy się do domów, ja do siebie miałem zaledwie 15 minut na piechotę ... Nie pozostało mi nic innego jak letni wieczorno - nocny spacer w stronę domu.
Szedłem beztrosko ul. Stawki w kierunku Jana Pawła słuchając MP3 po chwili poczułem uderzenia w plecy i nawet się nie zorientowałem kiedy wylądowałem z reklamówką na głowie , kopany i ciągnięty w kierunku jednego z ciemnych miejsc w okolicy, szamocząc się udało mi się ściągnąć torbę z głowy i zerwać kontakt z chuliganami .. nie wiedziałem dlaczego tak jak się nagle pojawili tak równie szybko " się zmyli" to co po chwili zobaczyłem to biegnącego mężczyznę w moim kierunku w pierwszej chwili nie wiedziałem co robić - uciekać? Okazało się że ten facet biegł mi na pomoc, zapytał czy nic mi się nie stało itd, itp. Byłem zdenerwowany, jednak czułem się już bezpieczny. Szliśmy razem w stronę JP, na koniec wymieniliśmy się wizytówakmi okazało się że pracujemy w jednej branży - przegadaliśmy z 30 min. zapominając o incydencie.
Właśnie dzisiaj wpadła mi w ręce wizytówka, wpisując w google Marek Podolczyński wszedłem na stronę aikido , zdziwienie?? to może być ktoś inny, galeria zdjęć zgadza się to p. Marek . Dziwie się jak to możliwe że nie przedstawił się jako człowiek ćwiczący sztuki walki. Z tego miejsca Panie Marku dziękuję!
Ps. Przygotowuje mały artykuł o sztukach walki, chciałbym napisać o aikido a cała sytuacja staję się dla mnie naturalnym pretekstem. Jestem w momencie gromadzenia materiałów i kontaktu z moim wybawcą, mam nadzieję że kiedy artykuł się ukaże będę mógł podesłać link
Dziękuję za chwilkę poświęconego czasu i gratuluję wszystkim trenującym wyboru tak pięknej i oryginalnej sztuki walki,
Robert Bauer
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tu proszę jaka miła niespodzianka.
PFA może być dumne ze swoich instruktorów.
Brawo Marek!
Napisano Ponad rok temu
To ilu ojców miał ten sukces?... 8)Niestety bardzo rzadko zaglądam na forum.
Brawo Marek!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja też potrafię : Semper paratus"Mater semper certa est, sed pater incertus..."
Napisano Ponad rok temu
Ja też potrafię : Semper paratus
Nie chwal się: "Canis timidus vehementius latrat quam mordet " * :wink:
*Żeby Cię nie zmęczyć szukaniem. To słowa Rufusa: "Pies, który się boi, gwałtowniej ujada, niż gryzie". :wink:
Napisano Ponad rok temu
*Żeby Cię nie zmęczyć szukaniem.
Też tak potrafię:
* A capite ad calcem – Od głowy do pięty (Od stóp do głów).
* A casu ad casum – Od przypadku do przypadku.
* A fructibus eorum cognoscetis eos – po ich owocach ich poznacie. (Jezus Chrystus)
* A maximis ad minima – od największych do najmniejszych W znaczeniu od spraw najważniejszych do najbardziej błahych
* A priori – Z tego, co logicznie wcześniejsze. Pojęcie z dziedziny logiki.
* A verbis ad verbera – Od słów do rękoczynów.
* Ab alio exspectes, alteri quod feceris – od innego oczekuj tego, co robisz drugiemu; W znaczeniu jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie (Seneka)
* Ab initio – Od początku.
* Ab equis ad asinos – z koni na osły (z deszczu pod rynnę)
* Ab Iove principium – początek od Jowisza (Wergiliusz) W znaczeniu zaczynać od osoby lub sprawy najważniejszej.
* Ab ovo – od jaja (Horacy). W znaczeniu Od początku
* Ab ovo usque ad mala – od jajka do jabłek (Horacy) W znaczeniu Od początku do końca.
* Ab urbe condita – od założenia Rzymu; przen. od początku. (Tytus Liwiusz)
* Absens carens – nieobecny traci.
* Absente reo – Pod nieobecność oskarżonego.
* Absit! – uchowaj, Boże!
* Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis eorum – I otrze Bóg wszelką łzę z oczu ich. (Apokalipsa wg św. Jana.)
* Acta est fabula – Sztuka jest skończona (Oktawian August, Swetoniusz)
* Acti labores iucundi – Dokonane prace przyjemne.
* Actis testantibus – Jak świadczą akta.
* Actum ne agas – nie rób tego, co już jest zrobione (Terencjusz)
* Actus hominis non dignitas iudicentur – niech będą sądzone czyny człowieka, a nie jego godność (Minucjusz)
* Acu rem tetigisti – Dotknąłeś rzeczy igłą. (Trafiłeś w sedno.) (Plaut)
* Ad absurdum – Do niedorzeczności (sprowadzone).
* Ad fontes – Do źródeł.
* Ad futuram rei memoriam – na przyszłą rzeczy pamiątkę.
* Ad honores – Dla zaszczytu, dla uczczenia.
* Ad imaginem quippe Dei factus est homo – Na obraz bowiem Boży stworzony jest człowiek. (Księga Rodzaju.)
* Ad kalendas Graecas – (dosłownie: do greckich kalend) na czas nieokreślony. (Oktawian August)
* Ad maiorem Dei gloriam – dla większej chwały Bożej. (św. Ignacy Loyola)
* Ad meliora tempora – do lepszych czasów; obyśmy się spotkali w lepszych czasach
* Ad patres – (udać się) do ojców; umrzeć.
* Ad perpetuam rei memoriam – na wieczną rzeczy pamiątkę.
* Ad rem – Do rzeczy.
* Ad unum omnes – wszyscy co do jednego, bez wyjątku
* Ad verbum – Dosłownie.
* Adhibe rationem difficultatibus – w trudnościach odwołuj się do rozumu (Seneka)
* Admoneri bonus gaudet – dobry człowiek z radością przyjmuje napomnienia (Seneka)
* Adulescentia est tempus discendi, sed nulla aetas sera est ad discendum – młodość jest czasem nauki, ale żaden wiek nie jest zbyt późny do podjęcia nauki.
* Adveniat Regnum Tuum – Przyjdź Królestwo Twoje. (Prośba z modlitwy Pańskiej.)
* Adversae res admonent religionem – przeciwności uczą pobożności
* Aequam memento rebus in arduis servare mentem non secus in bonis – pamiętaj zachować spokój umysłu tak w nieszczęściu jak i w powodzeniu (Horacy)
* Aequat omnes cinis; impares nascimur, pares morimur – wszystkich zrównuje proch; rodzimy się nierówni, równi umieramy (Seneka)
* Aeris alieni comes miseria – towarzyszką długu jest nędza
* Aetas dulcissima adulescentia est – najmilszym okresem życia jest młodość (Pliniusz Młodszy)
* Alea iacta est – patrz Iacta alea est.
* Alea, vina, Venus, per quae sum factus egenus – kości, wino i Wenus, przez to stałem się nędzarzem
* Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt – cudze błędy/winy mamy na oku, nasze poza nami (Seneka)
* Alienis delectari malis – voluptas inhumana – cieszyć się z cudzego nieszczęścia to radość nieludzka
* Alitur vitium vivitque tegendo – wada podrasta i życie jej jest podtrzymywane, gdy jest w ukryciu
* Aliud clausum in pectore, aliud in lingua promptum habent – Ludzie mają co innego w sercu, co innego na języku (Salustiusz)
* Aliud est facere, aliud est dicere – co innego jest dotrzymać słowa, co innego obiecać
* Alius est Amor, alius Cupido – Co innego miłość, co innego namiętność.
* Alter ego – drugie ja (Cyceron)
* Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere – trzeba żyć dla innych, jeśli chcesz żyć z pożytkiem dla siebie (Seneka)
* Amantes amentes – zakochani są jak szaleńcy
* Amantium irae amoris integratio – kłótnie kochanków umacniają ich miłość (Terencjusz)
* Ambitiosa non est fames – głód nie ma ambicji (Seneka)
* Amici fures temporum – przyjaciele to złodzieje czasu.
* Amicorum omnia communia – u przyjaciół wszystko jest wspólne (Pitagoras)
* Amicum perdere est damnorum maximum – stracić przyjaciela to największa ze strat
* Amicus certus in re incerta cernitur – pewnego przyjaciela poznaje się w niepewnej sytuacji (Cyceron)
* Amicus optima vitae possesio – przyjaciel to największy skarb w życiu
* Amicus Plato, sed magis amica veritas – przyjacielem Plato, lecz większą przyjaciółką prawda (Arystoteles)
* Amicus stultorum similis efficietur – przyjaciel głupich stanie się do nich podobny (kto z kim przestaje, takim się staje)
* Amittit merito proprium, qui alienum appetit – słusznie traci swoje, kto sięga po cudze
* Amor caecus – ślepa miłość (Teokryta)
* Amor magister optimus – miłość najlepszym nauczycielem (Pliniusz Młodszy)
* Amor non quaerit, amor reperit – miłość nie szuka, miłość znajduje
* Amor omnibus idem – miłość dla wszystkich jednaka (Wergiliusz)
* Amor patriae nostra lex – Miłość do Ojczyzny naszym prawem (motto Polskiej Husarii)
* Amor tollit timorem – miłośc usuwa strach
* Amor vincit omnia – miłość wszystko zwycięża
* Amo te, ama me – kocham cię, kochaj mnie
* Anceps remedium melius quam nullum – niepewne lekarstwo lepsze niż żadne
* Anguis in herba – Wąż w trawie (ukryte niebezpieczeństwo)
* Anima vilis – podła dusza
* Animam debet – Winien duszę (zadłużony po uszy)
* Animos labor nutrit – praca karmi umysły (Cycero)
* Animus aeger semper errat – chory umysł zawsze błądzi
* Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam – Ogłaszam wam radość wielką: mamy papieża. (Tradycyjna formuła ogłoszenia wyboru nowego papieża.)
* Annus superior semper melior – Rok ubiegły zawsze lepszy
* Apage, Satanas! – Idź precz, szatanie!
* Aqua et panis est vita canis – woda i chleb to życie psa
* Arbiter elegantiarum – mistrz dobrego smaku (Tacyt o Petroniuszu)
* Arcus nimium tensus rumpitur – łuk zbytnio naciągnięty pęka
* Ardua prima via est – pierwsza droga jest stroma (początki są trudne)
* Argumenti causa – Jako dowód.
* Argumentum pessimi turba – argumentem zła jest tłum
* Arma virumque cano – opiewam czyny orężne męża (Wergiliusz, początek Eneidy)
* Ars alit artificiem – sztuka żywi twórcę
* Ars est celare artem – sztuką jest ukryć sztukę (Owidiusz)
* Ars est philosophia vitae – filozofia jest sztuką życia
* Ars longa, vita brevis – sztuka długotrwała, życie krótkie (Seneka)
* Artes Liberales – Sztuki wyzwolone.
* Artes serviunt vitae, sapientia imperat – umiejętności służą życiu, mądrość nim włada
* Artificem commendat opus – dzieło mistrza chwali
* Asinus ad lyram – osioł przy lirze (Warron); pasuje jak wół do karety.
* Asinus asino pulcherrimus – osioł dla osła jest najpiękniejszy.
* Asinus asinorum – osioł nad osłami
* Asinus asinorum in saecula saeculorum – Osioł nad osłami na wieki wieków (wyjątkowy głupiec).
* Asinus in tegulis – Osioł na dachu (zła wróżba)
* Assidue addiscens ad senium venio – douczając się nieustannie dochodzę do starości
* Attendite a falsis prophetis – strzeżcie się fałszywych proroków (Słowa Chrystusa. Ewangelia św. Mateusza.)
* Audaces fortuna iuvat timidosque repellit – śmiałym los sprzyja i bojaźliwych odtrąca (Horacy)
* Audentes Fortuna iuvat decoratque corona – odważnych los wspiera i koroną wieńczy
* Audi multa, loquere pauca – słuchaj dużo, mów mało
* Audi, vide, sile – Słuchaj, patrz i zachowaj milczenie.
* Audiatur et altera pars – należy wysłuchać i drugiej strony (Seneka)
* Aurea dicta – złote słowa (Lukrecjusz)
* Aurea mediocritas – złoty środek (umiar) (Horacy)
* Auribus frequenitius quam lingua utere – uszu używaj częściej niż języka
* Aut amat, aut odit mulier, nil est tertium – kobieta albo kocha albo nienawidzi, nie ma nic trzeciego (Publiliusz Syrus)
* Aut bibat, aut abeat – Niech pije albo niech sobie idzie (Cyceron)
* Aut Caesar aut nihil – być albo Cezarem, albo niczym (Cezar Borgia)
* Aut vincere, aut mori – Albo zwyciężać, albo umierać
* Avaritia et arrogantia praecipua validiorum vitia – chciwość i bezczelność to główne wady możnych
* Ave, Caesar, morituri te salutant – witaj, Cezarze, idący na śmierć cię pozdrawiają (Swetoniusz)
* Avida est periculi virtus – męstwo jest chciwe niebezpieczeństwa
* Avidis, avidis natura parum est – dla chciwych mało i całego świata (Seneka)
* Avito vivit honore – żyje zaszczytami przodków
Reszta [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .
Napisano Ponad rok temu
Marek? Podejrzewam że jednego...To ilu ojców miał ten sukces?... 8)Niestety bardzo rzadko zaglądam na forum.
Brawo Marek!
Napisano Ponad rok temu
Też tak potrafię:
Ty chwalipięta! Widzę, że zawsze lubisz się podłączyć pod coś lub pod kogoś :wink:
Napisano Ponad rok temu
Też tak potrafię:
Przy pomnę, że Ty pierwszy zacząłeś "Semper paratus ". :wink:
I jeszcze jedno... Uwierz mi, że nie muszę korzystać z Wiki-cytatów, przynajmniej jeśli chodzi o j. łaciński. :wink: Nie jestem fryzjerem... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jak w tym kawale, w którym rozmawia dwóch reklamiarzy:* A fructibus eorum cognoscetis eos – po ich owocach ich poznacie. (Jezus Chrystus)
- operuj przypowieściami, taki Chrystus dobrze na tym wyszedł.
- wiesz, dobrze jak dobrze...
- ale fejm pozostał!
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Początkujący" początkujący ma pytanie...
- Ponad rok temu
-
Letnia Szkoła we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
Tajemnica smiertelnego meguri wyjasniona!
- Ponad rok temu
-
aikido- Ustroń
- Ponad rok temu
-
Klub AIKIKAI Wrocław
- Ponad rok temu
-
W imię zasad...
- Ponad rok temu
-
do władających językiem japońskim prośba