Skocz do zawartości

Zdjęcie

Internetowa depresja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Internetowa depresja
Ludzie, którzy spędzają dużo czasu w sieci, częściej mają objawy depresji. Psycholodzy z Uniwersytetu w Leeds stwierdzili, że u niektórych osób wykształcił się przymus korzystania z internetu (kompulsja), przez co czaty i serwisy społecznościowe zastąpiły kontakty z realnego życia.

Wielu z nas korzysta z internetu, by zapłacić rachunki, kupić coś czy wysłać maile, ale niewielka część populacji ma problem z kontrolowaniem czasu spędzanego online, co w pewnym momencie zaczyna kłócić się z codziennymi zadaniami i czynnościami - wyjaśnia dr Catriona Morrison.

Uzależnieni spędzają proporcjonalnie więcej czasu, przeglądając zawartość witryn erotycznych czy grając online. Angażują się też w życie społeczności internetowych, ale płacą za to wysoką cenę. Brytyjczycy zauważyli bowiem, że w grupie tej częściej niż wśród nieuzależnionych występuje średnio nasilona i głęboka depresja.

- Nasze badanie wskazuje, że nadmierne korzystanie z internetu jest związane z depresją, ale nie wiemy, co pojawia się pierwsze - czy to ludzie z depresją są przyciągani przez sieć, czy to raczej internet powoduje depresję. Jedno jest jasne, w przypadku niewielkiej grupy ludzi intensywne korzystanie z sieci może być sygnałem ostrzegawczym o istnieniu tendencji depresyjnych - tłumaczy Morrison.

Studium psychologów z Leeds wykazało, że młodzi ludzie z większym prawdopodobieństwem uzależniają się od internetu niż użytkownicy nieco starsi. Średnia wieku w uzależnionej grupie wynosiła 21 lat. Nasilenie depresji i zakres korzystania z internetu badano u 1319 osób. Miały one od 16 do 51 lat. U 1,2 proc. tej grupy stwierdzono uzależnienie.

Anna Błońska

źródło informacji: kopalniawiedzy.pl

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.

Mr.chudy135

Przechuj nindża

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3438 postów
11
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Internetowa depresja
Tzw. nolife :D
  • 0
Dołączona grafika

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Tzw. nolife :D

Kurwa nie dziwie się czemu Jesteś taki agresywny :D

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.

Mr.chudy135

Przechuj nindża

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3438 postów
11
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja spokojny jestem. A to że czasem sie napierdole jak mietek z pod warzywniaka to za moje sie napierdole. O :D :D
  • 0
Dołączona grafika

firefly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1838 postów
169
Bardzo Dobra
  • Staż [miesiące]:od połowy 2007
  • Wzrost [cm]:172

Napisano Ponad rok temu

ja mam internetową depresję, jak widze wasze mordy, o!
  • 0
Pomogłem? Daj plusa:)

Kawałek na ten tydzień:

http://www.youtube.com/watch?v=Zq64GRGpLQc