Ocena wykonania kata, tradycyjni a sportowi
Napisano Ponad rok temu
Drugi film to film instruktażowy.Zazwyczaj są z opisem, iż nie należy sugerować się prędkością. Filmy takie wydają duże organizacje jako materiał instruktażowy. Chodzi w nich tylko i jedynie o techniki i sekwencje, nic więcej.
Tu masz przykład: shito-ryu uczy jak wygląda kata wado-ryu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś wykonuje kata z normalną prędkością walki, tzn. bez tych ciągłych zatrzymań i spowolnień?
jezeli w prawidłowym wykonaniu przewidziano więcej niż sekundę na każdy ruch (średnio) to ślamazarnie wychodzi - nawet jak kilka ruchów jest szybko po sobie, to potem czajenie się w mało sensownej pozycji w bezpośrednim zasięgu przeciwnika...
Napisano Ponad rok temu
Jedna z bardzo wielu "tajemnic" w katach.
Napisano Ponad rok temu
wolno to można się ruszać poza zasięgiem przeciwnika (albo w zwarciu - jakieś siłowe rozwiazania)
a jak się idzie do ataku to się trzeba sprężać, a nie dostojnie człapać z uniesionym czołem...
co mnie ignoranta-barbarzyńcę razi
zatrzymywanie się bez ciosu w zasięgu przeciwnika (np. po blokach często nie ma kontynuacji, tylko pauza)
albo optymistyczne zakładanie że jeden atak trafi mocno i dokładnie co rozstrzygnie walkę
chyba że wszedzie tam są te "ukryte ruchy"??
znaczy jak pauzuje bez sensu, to w myslach odtwarza ruchy które powinny tam być, ale ich nie robi????
Napisano Ponad rok temu
Wiele technik w katach, przedstawianych jako bloki, nie jest blokami :wink: :-)
Napisano Ponad rok temu
ps.
ja tam po kolejnej w miarę intensywnej dawce klasyki
może
postawiłbym moje karate (taktyka oparta na Tekki) przeciwko graplerowi na tej zasadzie, że on łapie i przewraca (jak da rade), ale nie może uderzać, a ja staram się nie dać się przewrócić i skontrować ciosem jego akcję (w niskiej pozycji), a jak idziemy na ziemię, to ja mam walczyć z góry (tzn. nie dać mu dosiadu, ani bocznej)...
...bo potem w parterze to kończy się karate i zaczyna bjj czy coś tam w ten deseń...
Napisano Ponad rok temu
Pewnie Dan odpowie fachowo. Tu można na nim polegać."ukryte ruchy"??
Napisano Ponad rok temu
-takie sumo?taktyka oparta na Tekki
Czy w pozycji szerokiej bokiem do graplera? (nie próbował by rozciągnąć Ci pozycje ?)
Napisano Ponad rok temu
Drugie - instruktaż.
Ukryte ruchy - większość tych technik działa ale nie w takim znaczeniu jak można w wykonaniu omote ( tak jak widać ) . Tu trzeba prawdziwego bunkai - czyli dzielenia bardzo żadko są to kontynuacje ruchów za ruchem raczej - często - są to pozycje końcowe technik lub początkowe , wejścia do obaleń i rzutów.
8)
Napisano Ponad rok temu
W pierwszym widać, że te wszystkie ruchy czemuś służą, w drugim widać gimnastykę. Jak KATA mogły się tak zeszmacić w Japońskim karate
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-pozdrawiam
Jersey
Napisano Ponad rok temu
skosem, półfrontalnie, plecy proste, nisko środek ciężkościtakie sumo?
Czy w pozycji szerokiej bokiem do graplera? (nie próbował by rozciągnąć Ci pozycje ?)
przednia ręka nisko
tylna ręka otwarta przy głowie
przednią nogę trzeba szybko zabierać lub zmieniać pozycję - jeżeli stanie sie celem ataku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gdybym był idealnym sędzią to podjąłbym się oceniania wszystkich pokazów kata stylów japońskich i okinawskich, które bazująn pracy środka ciężkości. I nie oceniałbym różnic w interpretacji tylko jakość ruchu, jego dynamikę, timing, zasady generowania energii. Moim zdaniem tu można wypracować zasady uniwerslane bo "ciałem roboczym" jest człowiek. Jednakowy pod tym względem w każdym przypadku. Uważam, że wtedy tak zwane różnice stylowe można pominąć, mimo że kata będą dalej przedstawiały zasady stylu.Risk, czy będąc ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kolejność ruchów muszę znać, dlatego lista kata turniejowych musi być ustalona. ITKF na przykład tak ma. I znana jest współpraca Nishiyamy z przedstawicielami innych szkół.Ale jako zwycięzców wyłonisz najlepiej poruszających się (technicznych) a co z błędami? Ktoś kto zapomni lub nie będzie umiał, a dobrze będzie "fizycznie" pracował wygra?
Napisano Ponad rok temu
Ile ma ochote...Ile styli na tej liście?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shorin Ryu Zgrupowanie
- Ponad rok temu
-
my tu gadu gadu a dziś walczy Machida
- Ponad rok temu
-
KARATE - jak zdefiniować co jest karate a co nie
- Ponad rok temu
-
Puchar Europy Oyama Karate Bydgoszcz 2009
- Ponad rok temu
-
Projekt nowej ustawy o sporcie
- Ponad rok temu
-
Potrzebuję pomocy
- Ponad rok temu
-
SEMI KNOCK-DOWN dla dorosłych, szukam informacji
- Ponad rok temu
-
Turniej Enshin Karate - Sabaki Challenge
- Ponad rok temu
-
sosai,kancho, renshi itd
- Ponad rok temu
-
Jaka formuła zawodów w okinawskim GoJu-ryu?
- Ponad rok temu