Zawod STRAŻAK
Napisano Ponad rok temu
Dodam, ze na silke chodze juz od 2 lat. Od miesiaca biegam raz w tygodniu na biezni po ok. 2000m w tempie 10-11 km/h a ostatnio naginam tylko i wylacznie 1000m jak najszybciej mi sie uda. Wielkich rezultatow jako takich nie mam, cwicze bez sterydow w zasadzie ostatnio nawet bez suplementow.
Zadania sa m.in. takie
1. Bieg na 50 m
2. Bieg na 1000m
3. Podciaganie sie na drazku
4. Stopien (wchodzenie na 40 cm stopien i schodzenie z niego a pozniej mierza cisnienie co jakis okreslony czas)
Jak przygotowac sie do biegania?
Na 50 m wiadomo, nie ma co myslec, dobry start i zapier.... ile sil w nogach.
Ale co z kilometrem? Biegac np. po 3000 - 4000 m truchtem zeby nabrac kondycje czy moze od razu po rozgrzewce wchodzic na bieznie i gnac TYLKO 1000m stale zwiekszajac predkosc? Jak najlepiej przygotowac sie pod tym katem?
Co z drazkiem? Mam drazek w domu, bez przygotowan podciagnalem sie ostatnio 8x. Jak najlepiej to wykonac? jest jakas technika czy po prostu silowo?
Napisano Ponad rok temu
Mam kilka pytan odnosnie KONDYCYJNEGO przygotowania sie do testow sprawnosciowych . Co zrobic i jak zabrac sie zeby przygotowac sie na tip top pod katem ponizszych testow:
Dodam, ze na silke chodze juz od 2 lat. Od miesiaca biegam raz w tygodniu na biezni po ok. 2000m w tempie 10-11 km/h a ostatnio naginam tylko i wylacznie 1000m jak najszybciej mi sie uda. Wielkich rezultatow jako takich nie mam, cwicze bez sterydow w zasadzie ostatnio nawet bez suplementow.
Zadania sa m.in. takie
1. Bieg na 50 m
2. Bieg na 1000m
3. Podciaganie sie na drazku
4. Stopien (wchodzenie na 40 cm stopien i schodzenie z niego a pozniej mierza cisnienie co jakis okreslony czas)
Jak przygotowac sie do biegania?
Na 50 m wiadomo, nie ma co myslec, dobry start i zapier.... ile sil w nogach.
Ale co z kilometrem? Biegac np. po 3000 - 4000 m truchtem zeby nabrac kondycje czy moze od razu po rozgrzewce wchodzic na bieznie i gnac TYLKO 1000m stale zwiekszajac predkosc? Jak najlepiej przygotowac sie pod tym katem?
Co z drazkiem? Mam drazek w domu, bez przygotowan podciagnalem sie ostatnio 8x. Jak najlepiej to wykonac? jest jakas technika czy po prostu silowo?
Co do biegow sprinterskich to zabardzo nie mam pojecia. Jesli chodzi o podciaganie na drozku to agazujemy przy tym cwiczeniu miesien najszerszy grzbietu. Istnieje wiele cwiczen ktore wzmacniaja ten miesien np wioslowanie sztanga, podciaganie sztangielki w opadzie tlowia , podciaganie w szerokim nachwycie, podchwycie. Jesli chodzisz na silownie to pewnie te cwiczenia nie sa Ci obce, wykonuj okolo 4 serii i okolo 6-10 powtorzen kazdego cwiczenia. Nie katuj tego miesnia codziennie tylko daj mu czas na zregenerowanie sie conajmniej kilka dni. jesli w podciaganiu dojdziesz do 12 powtorzen musisz sie dodatkowo obciazyc np wloz na plecy plecak z obciaznikiem w srodku. Jak podciagacie sie podchwytem bardzo duza role odegra jeszcze biceps.
Napisano Ponad rok temu
Co do drążka to polecam podciąganie z niedużym obciążeniem, bardzo dobrze pomaga na zwiększenie siły w tym ćwiczeniu