Ile MISTRZA w "miszczu" - tradycja a skuteczność
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewnie zmienił znowu forum i tam się będzie znowu próbował dowartościować,chyba,że mu mamusia w końcu odłączyła komputer.Ale bez obawy ON TU JESZCZE WRÓCI :wink:
chyba raczej mu kafejke zamkneli.
Napisano Ponad rok temu
Jak nie ten to inny.bez obawy ON TU JESZCZE WRÓCI :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ty to jestes czysciciel. Byl chlop i nie ma chlopa. To sie chyba nazywa skutecznosc.
nie banowalem go slowo daje wprowadzil ozywienie w dziale to raz a dwa on przechodzi etap ktory ja tez przechodzilem. szkoda ze sie tak rzuca bo to psuje atmosfere dyskusji.
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumie tego co robi i niech mu inni wybaczą
NIe można porównywać nieporównywalnych tematów.
Pomylił gwiazdy z ich odbiciem w stawie - czy to ktoś gdzieś powiedział ? Tak mi się przypomniało :-)
Szczerze mówiąc widzę po tej gorącej dyskusji jak mądrych ludzi tu spotkałem ( za wyjątkiem Mmaniaczka )
Ossu dla rozumnych !
Napisano Ponad rok temu
się na tej drodze, a tacy ludzie jak MMA Maniac nie zasługują, aby poświęcać im czas, bo i
tak oni wiedzą najlepiej. To są ludzie, którzy nie rozumieją, że dróg jest wiele, aby dojść
do celu, ale życie jest najlepszym nauczycielem, niektórzy to już wiedzą, a niektórzy muszą
się tego nauczyć.
Pozdrawiam wszystkich rozwijających się na drodze Karate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam sie czy to są żarty czy ludzie tak naprawde myślą a może fora opanowały same 14 latki.Przynajmniej na dwóch forach jest kłotnia o to co jest lepsze Na forum kyokushin karatecy twierdzą uparcie że ich "karate jest takie samo jak muay thai czy kickboxing a od kicku nawet lepsze a boks szkoda gadać prymityw jest cienki bo ma same ręce karateka potrafi kopnąć boksera w udo i po sprawie albo że "gdyby doszło do walki ( na ulicy) najlepszy karateka na ziemi i najlepszy bokser to ten drugi nie miałby zadnych szans Albo że kickboxerzy słabo kopią i mogli by sie wiele uczyć od karateków Takie własnie czytałem wypowiedzi Na innym forum już nie podam nazwy czytałem podobne rzeczy Pytam sie czy to jakiś żart nagle kyokushin jest the best?
MMA Maniac powiedz dlaczego tak bezczelnie naklamales w dziale styli uderzanych, boksu... powiem Ci jak ja widze dyskusje w tym temacie. albo przestaniesz szydzic i bedziesz prowadzil dyskusje na poziomie albo dostajesz 30 dni urlopu na wyleczenie choroby trollowej. to moje ostatnie ostrzezenie. zastanow sie decyzja nalezy do Ciebie.
pozdr
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Orlando Weit vs Remco Pardoel
a na pocieszenie
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
no i
Keith Hackney
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A skuteczność uliczna…. Myślę, że w swojej pierwotnej wersji karate było odpowiednikiem dzisiejszych combatów. Żaden combatowiec nie zakłada, że będzie walczył fair tylko chce wyeliminować zagrożenie. Stąd np. wykorzystanie w treningu przyrządów, które nie są bronią, a którymi można zrobić niezłe kuku wykorzystując je i zaskoczenie związane z ich użyciem. Pewne techniki karate faktycznie mogą się wydawać naiwne. Tylko, że zanim się wypowie jakieś kategoryczne sądy to może warto zasięgnąć trochę wiedzy o sposobach ich stosowania.
Napisano Ponad rok temu
Gwałtownie rozwijające się w latach 60-tych dalekowschodnie sztuki walki, swoista "moda na karate", jak określano to zjawisko, trafiły na kontynent amerykański gdzie doszło do waśni o miano najlepszego sposobu walki wręcz. Przedstawiciele poszczególnych szkół wzajemnie wytykali sobie wady i ułomności. Konflikt najwyraźniej zarysował się w środowisku karateckim i nie znano jeszcze formuły, aby zażegnać go metodami sportowymi. W latach 60-tych były karateka - Mike Anderson wybrał co najlepsze ze wszystkich dalekowschodnich sposobów walki i połączył to z boksem. Ustalił jasne reguły walki, a w trosce o zdrowie zawodników zastosował rękawice, ochraniacze na stopy oraz kaski. Taki sposób pojedynków był najbardziej zbliżony do realnej, współczesnej walki wręcz.
W lutym 1968 roku zorganizowano pierwsze, profesjonalne zawody karate. Pozwalano uderza całą mocą pięści i nóg i nazwano to dosłownie "ciężki kontakt". W zawodach wystartowało sześciu najodważniejszych zawodników: Joe Lewis, Skipper Mullins, J. Pat Burleson, Bob Wall, David Moon i Fred Wren. Zawody wygrał Joe Lewis.
Wkrótce Anderson założył "Proffesional Karate Association" (PKA), a kickboxing zaczął wywoływać ogromne zainteresowanie. PKA zaczęła komercjalizować kickboxing, popularyzując go w amerykańskiej telewizji. We wrześniu 1974 roku w Los Angeles odbyły się pierwsze mistrzostwa świata w kickboxingu. Przybyli najlepsi amerykańscy karatecy oraz sławy takie jak Linda Lee - żona Bruce'a Lee oraz aktor Telly Savalas, znany publiczności głównie jako filmowy Kojak. Impreza odbiła się szerokim echem na i okazała się sukcesem organizacyjnym. Profesjonalny kickboxing, podobnie jak boks, również ogłaszał listy rankingowe, a zwycięzcy walk zdobywali coraz cenniejsze nagrody. Telewizyjne programy zrobiły swoje. W połowie lat 80-tych sport ten sklasyfikowano w Stanach na siódmym miejscu, na liście najbardziej popularnych sportów w USA
Napisano Ponad rok temu
Acha i jeszcze jedno. Powiem Ci ze np. te ruchy w samoobronie ktorych ucza na kravce sa bardzo podobne do tych jakie mozesz spotkac w kihon np. shorin-ryulub cwiczeniach ryu-te.
Napisales ze trenujesz 7 lat. prosze napisz co przez te 7 lat trenowales ok??
Itosu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SENSEI T.HEAP W POLSCE-7 DAN WADO RYU KARATE
- Ponad rok temu
-
"Legendarni mistrzowie karate"
- Ponad rok temu
-
Karate tradycyjne - co dalej ?
- Ponad rok temu
-
SHINKYOKUSHINKAI - POS
- Ponad rok temu
-
Kimona do ćwiczeń, nowe z likwidacji magazynów
- Ponad rok temu
-
Karate Wado Ryu w Polsce?
- Ponad rok temu
-
ZMIANA ORGANIZACJI, CO LUB KTO NAS DO TEGO ZMUSZA????
- Ponad rok temu
-
Czy tak wygląda skuteczność karate ?
- Ponad rok temu
-
Problem z piszczelami
- Ponad rok temu
-
Sei-Budokai
- Ponad rok temu