Kickboxing styl czy zbior regul do rywalizacji sportowej??
Napisano Ponad rok temu
W sumie jak taki Taj nie umie padac to paru moglo skrecic kark.
Ale czy w Judo sa suplesy ?
Mozliwe, ze japonski wrestling porobil sieczke z tych tajow.
Pozdrawiam
WhD
Napisano Ponad rok temu
zwierzu- najwięcej piszesz o rzeczach nie przydatnych na ringu..właśnie dlatego ze nie rozumiesz istoty sztuki walki (stylu) który nie polega na metodzie jak najprotszego pokonania danego przeciwnika (jak sie da to samym lewym prostym) tylko dązeniu do mistrzostwa w technikach, pokonaniu go w taki sposób jak nikt inny by nie potrafił. Ograniczanie technik walki do najprymitywniejszych (najprostszych technik) to niszczenie sztuk walki (i debilizm nie mniejszy niż uczenie "pod ulice"), i z pewnością kick miał tu pewien udział ale jak patrze na filmiki z jego prekursorami to stwierdzam ze najgorsza padaka zaczęła się już po nich.
Napisano Ponad rok temu
nie znam sie na judo wiec na pewno nie powiem z nazwy ale wiem jak działają rzuty i nie ma tu za wiele znaczenie czy ktos umie padac czy nie, jak sie nim poprostu walnie o podłogę (głowa) to nawet nie będzie miał szans zareagować.O tym mi ktos mowił ale wierze bo uwazam to za całkiem prawdopodobne, bo niby czemu w klinczu nei ma wysokich rzutów jak być powinny?
zwierzu- najwięcej piszesz o rzeczach nie przydatnych na ringu..właśnie dlatego ze nie rozumiesz istoty sztuki walki (stylu) który nie polega na metodzie jak najprotszego pokonania danego przeciwnika (jak sie da to samym lewym prostym) tylko dązeniu do mistrzostwa w technikach, pokonaniu go w taki sposób jak nikt inny by nie potrafił. Ograniczanie technik walki do najprymitywniejszych (najprostszych technik) to niszczenie sztuk walki (i debilizm nie mniejszy niż uczenie "pod ulice"), i z pewnością kick miał tu pewien udział ale jak patrze na filmiki z jego prekursorami to stwierdzam ze najgorsza padaka zaczęła się już po nich.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
edytka:
Sally powiem cos z Twojej ddzialki: Wydaje mi sie, ze najmocniejsze ciosy piescia sa z samej reki bo reke mozna dopakowac itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie znam sie na judo wiec na pewno nie powiem z nazwy ale wiem jak działają rzuty i nie ma tu za wiele znaczenie czy ktos umie padac czy nie, jak sie nim poprostu walnie o podłogę (głowa) to nawet nie będzie miał szans zareagować.O tym mi ktos mowił ale wierze bo uwazam to za całkiem prawdopodobne, bo niby czemu w klinczu nei ma wysokich rzutów jak być powinny?
Piszę,że Ty opiewasz rzeczy nieprzydatne w realnej walce .....Możliwe,że nie rozumiem prawdziwej filozoficzno-metafizycznej istoty sztuki walki ....podobno twórca aikido miał objawienie w tym zakresie ,a także podobnież też co niektórzy mnisi z klasztoru Shaolin.
Ja to jestem prosty człek i nie preferuję jakiś tam wysublimowanych finezji ... prymitywizmem można nazwać młóckę na weselisku głębokoprowincjonalnym ....albo dynamiczne zmagania żulików ..tylko w tych przypadkach nie występuje technika...chociaż może faktycznie - spontaniczne uliczne "wiatraki" to też jakaś technika?
Nie ma czegoś takiego jak "prymitywne " techniki....Boks jest prymitywny w/g Ciebie?Zawiera proste techniki,bez ubarwień i pokazowych wersji :wink: ... a jest wspaniałym sportem....ale niektórzy mówią ze jest prymitywny i dla bezmózgowców.
każda walka sprowadza się do jak najprostszych rozwiązań....reszta jest tylko nadbudówką służącą różnym celom
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W zasadzie boks pokazal, ze bez niego, ani rusz we wspolczesnym MMA, czy teraz K1. Mozna sobie poradzic bez "lokci", "kolan", ale jak ktos nie ma nakautujacego ciosu z reki w K1 - to niech zapomni o najwyzszych laurach.
Uwazam, ze szkolenie przekrojowe powinno sie zaczac wlasnie od boksu. Argumentem za - jest takze znakomita metodyka tego sportu. Oczywiscie to moja prywtana opinia.
Ale teraz Sallyemu - mylisz sie, co do bogactwa technik, ktore by jakoby byly potrzebne do zaskoczenia przeciwnika. Wspolczesne sporty walki, w zasadzie niesamowita konkurencja w nich wymusily niesamowita redukcje.
Na tym polegal przed laty - moim zdaniem - m.in. fenomen Kano - redukcja technik, ktore mozna przterenowac w skonczonym czasie, odswiezac je, a nie cieszyc sie, ze nasz system np. zawiera 5 tys. technik, w tym 200 "zabijajacych".
W zasadzie kazdy wie, jak technika wygrywaja najlepsi na swiecie - czy to w judo, czy MMA, czy w K1, a nawet bjj. I co z tego?
Moj kolega niegdys bardzo dobry judoka - wygrywal przez osoto gari. Wszyscy o tym wiedzieli, a on i tak wgrywal ta technika. Takie przyklady mozna mnozyc.
Z mojego podworka. Cwicze w Carlson Gracie w Londynie (teraz mam przerwe, jestem w kraju). Ku mojemu zdumieniu jak tam zaczynalem, zobaczylem, ze ja - czlowiek z Polski, ktory 90 proc. czasu treningowego uczyl sie w zasadzie sam, znam dwa razy tyle technik, co ludzie trenowani na codzien przez czarne pasy w akademii.
Ale... Oni maja te techniki opanowane do perfekcji. Znaja np. jedno wyjscie z gardy, ale doprowadzone do absurdu. Tak samo jedno, obejscie gardy, dwie, trzy techniki konczace. A ja ze 30. I co z tego... jak to oni ze wzgledu na waska specjalizacja, niesamowita kondycje - dominowali przewaznie. Bo to sa juz... wyczynowcy, a nie tylko milosnicy bjj jak ja.
Technika zaprzata umysl poczatkujacego.
O sukcesach na pewnym poziomie obok cech wrodzonych, szczescia, decyduje przygotowanie kondycyjno-silowe. To ono, a nie techniki sa nabradziej strzezona tajemnica.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegoś takiego jak "prymitywne " techniki....Boks jest prymitywny w/g Ciebie?Zawiera proste techniki,bez ubarwień i pokazowych wersji :wink: ... a jest wspaniałym sportem....ale niektórzy mówią ze jest prymitywny i dla bezmózgowców.
Boks nie jest prymitywny - prymitywny to jest jak ktos na przykład walczy tylko jednym ciosem (lewym prostym) a zanim wogole zacznie zacznie to musi wyczuć dystans obrywając tyle razy po twarzy ze każdą walke (wygraną) kończy z facjatą a'la kotlet. To jest prymitywizm w boksie a nie sam boks.
Co do samej idei sportu nie rozumiemy się, mnie nie chodzi o setki technik tylko o kilkadziesiąt . Oczywiście ze postawą sa te najprostsze, drugą banalna oczywistością jest ze te najprostsze tez wcale takie proste nie są, ale to nie znaczy że nie należy uczyć tych bardziej skomplikowanych. Jeżeli chodzi o TKD to zgodzę sie ze jest tu wiele rzeczy pokazowych ale na tyle fajnych ze ich uczenie to nie jest strata czasu, strata czasu to sa jakies śmieszne formy na które oni tracą czas na treningach i nie tylko oni, bo mnie jako dziecko z karate kyokushin trener przepłoszył właśnie przy pomocy form.Natomiast ciekawi mnie zwierzu które techniki muay thai uznałeś za nieprzydatne, bo tak napisałeś o ile pamiętam ze jest takich tam wiele.
Napisano Ponad rok temu
Ok. Badz zdrow.
Pozdrawiam
K_P
PS. Trener zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci. Na szczescie to sie zmienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w muay thai kopnięć z przedniej nogi używa się zwykle w kombinacjach typu: frontkick+ kolano z zakrocznej, frontkick + okrężne z zakrocznejNaprawdę nie piszcie o skuteczności kopnięć z przedniej nogi, bo owszem są skuteczne, ale w zdobywaniu punktów w semi,light, taekwondo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mylisz pojęcia.
Prymitywizm to np.wściekłe okładanie się "wiatrakami" bez składu i ładu.
Walka z użyciem minimalnej ilości technik może być prowadzona przez dwóch speców(jak napisał Kubus Puchatek).....lub początkujących zawodników, ale nie może być nazwana prymitywną.
Napisano Ponad rok temu
Ale....... mogę się mylić :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mylisz sie bo Remy walczyl na tych zasadach a jedna z tych walk odbyla sie w polsce przeciwnikiem bym Ignaszow Oboje byli jeszcze bardzoooo mlodymi zawodnikami, Remy Bonjasky...... mogę się mylić :wink:
Napisano Ponad rok temu
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kokoro Cup - 13 grudnia w Warszawie gala Kyokushin i K-1
- Ponad rok temu
-
Relacja z gali K-1 w Kazaniu - walczył Filip Rządek
- Ponad rok temu
-
Lekka wada ręki, a boks
- Ponad rok temu
-
OBóZ SPORTOWY M U A Y T H A I
- Ponad rok temu
-
Kobiety w muay thai
- Ponad rok temu
-
Jarosz na gali K-1 w Holandii
- Ponad rok temu
-
De La Hoya vs Pacquiao - Las Vegas 6 grudnia, rekord PPV?
- Ponad rok temu
-
Relacja i zdjęcia z K-1 Latvia GP 2008 !
- Ponad rok temu
-
FILM DOKUMENTANY O MUAY THAI
- Ponad rok temu
-
Kupno rękawic
- Ponad rok temu