oszustwa czołowych zawodników
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem co Cię bardziej razi, czy to, że zielone paski wygrywają z czarnymi, czy to, że te zielone są na imprezach teoretycznie zarezerowawnych dla tych o "najwyższym stopniu wtajemniczenia". Walczy człowiek a nie pas, i jak dla mnie to nie musi być żadnych wymagań co do stopnia itp.
Napisano Ponad rok temu
nie powinno sie obmawiać wąłsnej sekcji wiec nazwisk nie podam ale jak przejrzycie zdięcia na PZK to sami zauwazycie ci sami a pasy rózne.... ja drugi rok kyokushin trenuje wiec nie jestem taką dziewicą bo inne sztuki walki też lubie i nigdzie tak nie oszukują....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem to kwestia osoby która porywa sie na takie zachowanie i to niech ona sie nad tym zastanowi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i ty mi piszesz Igorze że nie ma prywaty.......
co to sa za wycieczki ?? mam wywalic polowe postow w temacie??
to nie kafeteria lejdis end dżentelmens ??
spokoj na sali... no juz
Itosu
Napisano Ponad rok temu
myślę, że już dość obsmarowałaś swoją sekcję żeby teraz chować głowę w piasek, a nie możesz tym ludziom tego wprost powiedzieć? a może są na budo i też czytają ten temat...?
a jednak ćwiczyć KK, a wydawało mi się, że kilka postów wcześniej pisałaś, że nie...
wiesz, szczerze mówiąc przemawia przez Ciebie więcej frustracji niż konkretów, a może to tylko moje wrażenie
Napisano Ponad rok temu
1. Wysylajac ucznia z nizszym stopniem na turniej otwierajac mu droge na wielkie imprezy, mozliwosc walk o Mistrzostwo Swiata,Europy czy kraju.
2. Czy trzymac goscia w swoim dojo mowiac mu ze jeszcze nie jest gotowy bo przeciez nie ma wymaganego stopnia i nie przestal w kiba-dachi 100 godzin.A na turniej pojedzie jak bedzie mial 45 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I - to nie jest już od dawna moja sekcja.....(nie miałam ochoty sie przyznawać zreszta chyba nikt by sie nie przyznał do nich, a na budo czy są teraz wisi mi to, jak są to wiedzą o tym doskonale i dlatego w tym temacie siedzą cicho)
II - nie chodzi o to by dopuścic kogoś do mistrzostw, a o bezsenosowny lans ( o to mi chodziło ale ciekawie to rozwineliscie)
III - a co to moaj wina że zasady sa do dupy.........zamiast oszukiwac zmiencie je!
IV - sorki Itosu już sie uspokajamy - pogadamy na prive
Napisano Ponad rok temu
Jarosz wystartowal w "MIstrzostwach Swiata Oyama Karate" w USA w wieku 19 lat po 2 latach teningu
Szacunek i podziw zarówno dla takich zawodników jak i instruktorów którzy ich kierują
Napisano Ponad rok temu
co do II - a niby czym się lansują ? stopniem? jak dla kogoś pasek jest powodem do lansu to sam sobie wystawia ocenę. Fakt - czarny fajnie wygląda ale powinien też coś znaczyć.II - nie chodzi o to by dopuścic kogoś do mistrzostw, a o bezsenosowny lans ( o to mi chodziło ale ciekawie to rozwineliscie)
III - a co to moaj wina że zasady sa do dupy.........zamiast oszukiwac zmiencie je!
W mojej organizacji często jest tak że jadąc na zawody wpisujemy ludzi posiadających Cho Dan Bo czyli kandydata do czarnego pasa jako 1 dan - bo nie ma odpowiednika tego stopnia w wiekszości SW. Czy to też oszustwo?
III - akurat zasad zmieniać nie będą bo przecież Karate jest takie oświecone i dopiero na 4 kyu zrozumiesz sens zawodów medytując 5 godzin w kiba dachi. Pozatym fakt - napędza biznes egzaminów.
Napisano Ponad rok temu
III - akurat zasad zmieniać nie będą bo przecież Karate jest takie oświecone i dopiero na 4 kyu zrozumiesz sens zawodów medytując 5 godzin w kiba dachi. Pozatym fakt - napędza biznes egzaminów.
Wiesz, nie negował bym tego tak od góry do dołu. W końcu decydując się na daną formę aktywności ruchowej [skoro słowo "sztuka" niektórych razi] zaakceptowaliśmy cały bagaż za i przeciw [tradycja, etykieta itp, itd].
Z drugiej strony, dla "szybkich i niecierpliwych" są chyba bardziej sportowe odmiany, które nie są ograniczone wymogiem lat spędzonych w kiba-dachi?
A tak ponad wszystko: ile teraz kosztuje egzamin, że tak często przywołujecie ten argument?
Wypadłem trochę z obiegu bo ostatni egzamin zdawałem 16 lat temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, nie negował bym tego tak od góry do dołu. W końcu decydując się na daną formę aktywności ruchowej [skoro słowo "sztuka" niektórych razi] zaakceptowaliśmy cały bagaż za i przeciw [tradycja, etykieta itp, itd].
Z drugiej strony, dla "szybkich i niecierpliwych" są chyba bardziej sportowe odmiany, które nie są ograniczone wymogiem lat spędzonych w kiba-dachi?
A tak ponad wszystko: ile teraz kosztuje egzamin, że tak często przywołujecie ten argument?
Wypadłem trochę z obiegu bo ostatni egzamin zdawałem 16 lat temu
w sumie z jednej stony masz rację ale pomyśl ile talentów mogłoby się zmarnować gdy w walkach na MP mieli by mieć powiedzmy 4 kyu - to jest minimum kilka lat treningu a bez walki z dobrymi przeciwnikami nie nauczą się walczyć - gdy już umie wystarczająco powinno się zawodnika wystawiac na zawody do coraz lepszych przeciwników.
A i owszem są jak to piszesz bardziej sportowe odmiany tyle że generalnie różnica pomiedzy sportem walki a sztuką walki nie jest aż taka kolosalna.
A to zależy w jakim związku - ceny za stopnie uczniowskie to tak 30-80 pln w zależnosci od stopnia.
Napisano Ponad rok temu
Nikt mi nie wmówi, że ten, który walczy kilka lat na zawodach i jest "rutyniarzem" walczy tak samo, jak taki co ćwiczy i walczy rok. Nie można wymagać aby koleś z 9 Kyu walczył tak samo jak ten, co ma 3 Kyu. Teoretycznie można dopuszczać takich zawodników ale poziom takich walk jest często bardzo niski. Turniej w randze mistrzostw powinien mieć obostrzenia w postaci minimalnego stopnia aby utrzymać poziom takiej imprezy i koniec.
Pamiętacie pewnie, jak jakiś czas temu była wielka afera chyba w Taekwondo, bo jeden zawodnik zszedł był na macie. Miał on niski stopnień ( o ile wogóle miał ) i walczył z zawodnikiem " starym wyjadaczem". W sumie był to wypadek, bo dostał mawaha na szyję i pękła tętnica. Podstawowe pytanie i zarzut był jednak taki: Jak można dopuścić do walki początkującego z zaawansowanym zawodnikiem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
I Mistrzostwa Europy Karate Tsunami.
- Ponad rok temu
-
XIX Mistrzostwa Świata w Karate - Tokio 2008
- Ponad rok temu
-
praca dyplomowa o urazach w karate
- Ponad rok temu
-
Semmy Schilt w Polsce!
- Ponad rok temu
-
Sensei Hidetaka Nishiyama nie żyje
- Ponad rok temu
-
Mas Oyama - dokument
- Ponad rok temu
-
do wszystkich uciemiężonych brakiem rozciągnięcia!!!
- Ponad rok temu
-
z Shotokan do Kyokushin , Enshin , Oyama , Seido....
- Ponad rok temu
-
Tsu Shin Gen
- Ponad rok temu
-
organizacje Kyokushin
- Ponad rok temu