oszustwa czołowych zawodników
Napisano Ponad rok temu
Z resztą niech Sensei Paweł się wypowie po co zdawał na 2 i 3 dan skoro od dawna nie był laikiem.
Napisano Ponad rok temu
a bez tego nie wiesz ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niebagatelną sprawą jest też prestiż i miejsce w chierarchii klubowej.
Napisano Ponad rok temu
Niebagatelną sprawą jest też prestiż i miejsce w chierarchii klubowej.
czytaj polityka... ?? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hierarchia i przywileje stopni w danej sekcji to raczej nie sprawa polityki
U nas na sekcji od pasa ważniejszy był staż i realne umiejętności.
Pasek informował tylko jak mocno można kogoś obijac*
* -> jak ktoś miał wyższy pasek od Ciebie to mogłeś go nawalac bez litości ile wlezie. W końcu jak jest taki "master" to bez problemu powinien się obronic
Napisano Ponad rok temu
czytaj polityka... ?? :roll:
Chodzi mi o miejsce w społeczności jaką stanowi sekcja karate. Te wszystkie ukłony, pierwszeństwo w opuszczaniu sali po treningu, możliwość skorzystania w pierwszej kolejności z tarcz klubowych czy inne takie drobne „bonusiki”.
No i bezcenne poczucie bycia lepszym od tych z niższym paskiem.
Napisano Ponad rok temu
o ten kawałek mi chodziło - o takie oszustwa...to strasznie nie honorowe tak robić......Piotrek Sawicki w momencie kiedy został mistrzem świata karate kyokushin w walkach miał 2 kyu. Egzamin na czarny pas zdawał dużo, dużo później. Może to o czym piszesz Czarna nie jest aż tak powszechne.
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o miejsce w społeczności jaką stanowi sekcja karate. Te wszystkie ukłony, pierwszeństwo w opuszczaniu sali po treningu, możliwość skorzystania w pierwszej kolejności z tarcz klubowych czy inne takie drobne „bonusiki”.
No i bezcenne poczucie bycia lepszym od tych z niższym paskiem.
rozumiem o czym piszesz. sprobuj spojrzec z tej strony: np. w sekcjach boksu nie ma paskow a i tak kazdy wie jakie jest jego miejsce w hierarchii. zreszta pasy, dany czy inne rodzaje graduacji nie sa zle same w sobie. problem pojawia sie kiedy zaczynaja sie oszustwa przez sprytnych robiacych kase vide 10 dan miszcza .... (wpisz dowolne). wtedy wszystko traci sens. wlasciwie juz stracilo.
gdyby cala ta polityka i czystosc srodowiska karate mnie to obchodzily powiedzialbym ze troche szkoda...
Itosu
Napisano Ponad rok temu
o ten kawałek mi chodziło - o takie oszustwa...to strasznie nie honorowe tak robić......Piotrek Sawicki w momencie kiedy został mistrzem świata karate kyokushin w walkach miał 2 kyu. Egzamin na czarny pas zdawał dużo, dużo później. Może to o czym piszesz Czarna nie jest aż tak powszechne.
Gdyby dostał tego mistrza "po znajomości" czyli inaczej mówiąc "przy zielonym stoliku" to wtedy tak, możemy mówic o oszustwie.
Jeżeli natomiast walki były uczciwe, to ja tam nie widzę problemu. Ot kolejny argument aby zlikwidowac wymagania paska w dostępie do zawodów.
Napisano Ponad rok temu
[ o ten kawałek mi chodziło - o takie oszustwa...to strasznie nie honorowe tak robić......
Czarna założyłem, że ćwiczysz karate kyokushin i wiesz kim jest Piotrek Sawicki. To karateka, który zdobył tytuł mistrza świata w walkach w Japonii na początku lat 90-tych. Miał wtedy stopień 2 kyu i z tym stopniem na mistrzostwa świata pojechał.
To dla jego przeciwników byłoby lepiej żeby przyjechał z czarnym pasem. Bo dla zawodnika z danem być znokautowanym przez brązowy pasek to niezbyt przyjemne uczucie.
Czarny pas założył po zdanym egzaminie wiele lat później. Piotrek to bardzo skromny człowiek, nie zadziera nosa i nie pozuje.
Napisano Ponad rok temu
Mój kumpel z sekcji posiadając 7 kyu założył żółty pasek po to by wystartować w Pucharze Polski - zdobył 1 miejsce. I wydaje mi się że jest to taka sytuacja która powinna dodawac jeszcze więcej radości z powodu zwycięstwa takiego zawodnika a nie traktowac go jako oszusta.
Napisano Ponad rok temu
czarne jest czarna a białe jest białe
a co do s. Sawickiego - w końcu i tak brązowy nawalił czarnym po tyłku wiec maja dyshonor tak czy siak.....dla mnie to źle o nim świadczy bez wzgledu na powódki......
Napisano Ponad rok temu
Egzamin na czarny pas zdawał wiele lat po tych mistrzostwach i dopiero po zdaniu egzaminu go nałożył.
Nie widzę nic nagannego w tym co napisałem.
Napisano Ponad rok temu
jesli zawiniło zrozumienie tekstu pianego to szczere przeprosiny dla s. Sawickiego jesli jednak dobrze to rozumiem to nie szanuje.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piotrek miał drugie kyu a nie pierwsze kiedy został mistrzem świata kyokushin.
Na mistrzostwa pojechał z brązowym pasem. On tylko lał zawodników z czarnymi pasami.
Czarny pas do kimona zaczął nosić wiele lat po tych mistrzostwach. Nałożył go po zdanym egzaminie na pierwszy dan.
Pozdrawiam i więcej optymizmu życzę. Są ludzie, którzy nie nałożą pasa, który się im nie należy.
PS. Może zajrzyj na sekcje kicka czy bjj tam nie ma szacunku dla paska tylko dla zawodnika, który go nosi.
Napisano Ponad rok temu
życie nie jest ani czarne ani białe, tylko w różnych odcieniach szarości.
Nikt nie jest doskonały i nie można tego od nikogo wymagać. Poza tym pas tylko potwierdza zdanie kolejnego egzaminu. Z umiejętnościami różnie bywa, Ale na pewno pas nie jest wyznacznikiem umiejętności sportowych. Sport jest sportem, a sztuka walki sztuką walki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
I Mistrzostwa Europy Karate Tsunami.
- Ponad rok temu
-
XIX Mistrzostwa Świata w Karate - Tokio 2008
- Ponad rok temu
-
praca dyplomowa o urazach w karate
- Ponad rok temu
-
Semmy Schilt w Polsce!
- Ponad rok temu
-
Sensei Hidetaka Nishiyama nie żyje
- Ponad rok temu
-
Mas Oyama - dokument
- Ponad rok temu
-
do wszystkich uciemiężonych brakiem rozciągnięcia!!!
- Ponad rok temu
-
z Shotokan do Kyokushin , Enshin , Oyama , Seido....
- Ponad rok temu
-
Tsu Shin Gen
- Ponad rok temu
-
organizacje Kyokushin
- Ponad rok temu