kantem dłoni w szyję
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znacie tę technikę? Efekt rzeczywisty czy udramatyzowany? A jeśli rzeczywisty to jak z niebezpieczeństwem spowodowania śmierci?
Pozdrawiam,
maro
Napisano Ponad rok temu
Ale to chyba nie jest dział na taki temat...
Napisano Ponad rok temu
zacytuje komentarz z tamtad
XENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisano Ponad rok temu
ja bym powiedzial, ze efekt rzeczywisty, ale udramatyzowany. takie uderzenie na pewno by mialo mocny efekt (w koncu do duszenia potrzeba 2-3 sekund przy pelnym chwycie), ale raczej nie az takie.
Napisano Ponad rok temu
O co chodzi z tą XENĄ? Przyznam, że za młodu oglądałem kilka odcinków wojowniczej księżniczki o tym imieniu, ale nie pamiętam, żeby stosowała taki cios :wink: A może za mało oglądałem albo zapomniałem :-)
Temat może bardziej pasuje do ulicy, ale chodziło mi o ewentualny aspekt zdrowotny (przeciwnika) dlatego w ostateczności dałem go tutaj.
Napisano Ponad rok temu
bolesne, ale spróbuj trafić, gdy ktoś się wierci i nie uszkodzić sobie dłoni
tego typu uderzenia stosuje się w wielu stylach tradycyjnych. z powodu podanego wyżej, raczej kupa...
Napisano Ponad rok temu
bolesne(...)
Bolesne czy wręcz paraliżujące jak na filmie:) Efekt dystraktora przed ucieczką, czy może fatality :wink: ?
(...)ale spróbuj trafić, gdy ktoś się wierci i nie uszkodzić sobie dłoni
Jak Cię dusi obiema rękami, to jest względnie nieruchomy. Poza tym, czy kant dłoni jest aż tak wrażliwy na kontuzje?
Nadal pozostaje otwartą kwestią bezpieczeństwo przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w innym przypadku łatwo nie trafić "na miękkie" i zdemolować sobie jeśli nie śródręcze, to palce, od kciuka poczynając.
uderzenie w mięsień z boku szyi jest samo w sobie bardzo bolesne, natomiast efekt obezwładniający pochodzi raczej z uderzenia w tętnicę, a nie w jakieś cudowne zakończenie nerwowe 8)
Napisano Ponad rok temu
O ile mi sie wydaje tetnica ma tu marginalne znaczenie
Teoria kolejnego, "boskiego" splotu IMO =]
Napisano Ponad rok temu
Znacie tę technikę? Efekt rzeczywisty czy udramatyzowany? A jeśli rzeczywisty to jak z niebezpieczeństwem spowodowania śmierci?
lipa jak diabli
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Punkt Erba (punkt nerwowy, punctum nervosum) - miejsce wyjścia gałęzi skórnych splotu szyjnego, między innymi nerwu usznego wielkiego (nervus auricularis magnus), nerwu potylicznego mniejszego (nervus occipitalis minor) spod tylnego brzegu mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego (musculus sternocleidomastoideus). Miejsce to znajduje się mniej więcej na wysokości trzeciego kręgu szyjnego (C3). Od punktu Erba nerwy rozchodzą się wachlarzowato.
Jak trafisz to się uginają nogi (albo jak odpowiednio bedziesz pieścił to pod Panią/panem też sie uginają nogi hue hue :twisted: ) Ale mnie najbardziej bawi to jak on go ratuje z tego,jakieś sztuczki magiczki
A o Xenne chodzi o to że ona robiła 4 uderzenia w magiczne punkty i nagle koleś nie oddychał :-) Takie bajkowe techniki yawara
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak czy owak, kupa...
Napisano Ponad rok temu
Panowie za dużo filmów . Jeżeli trafienie w szyje coś daje to zapewne lepiej trafić pięścią niż kantem dłoni. A dużo lepiej po prostu dać w ryja.
W takim maksymalnym zwarciu (przykładowo) w ryj nie trafisz, bo jest zaraz przy Twoim i wtedy w szyję można walić. Ja bym wolał jednak hammerfistami ucho częstować
Napisano Ponad rok temu
właśnie reakcje jak na filmie, podobne rzeczy robią w Shorinji Kempo. Kyusho
być może jest skuteczne, ale jak w realnej walce je zastosować, przeciwik się rusza
najcześciej trzyma gardę ( na większkości filmików, jakie oglądałem ludzie nie
trzymają gardy, więc takie uderzenia wchodzą jak w masło ). Problemem może nie
być, czy to działa, czy nie działa, tylko jak trafić w takie punkty w ciele z wyszkolonym
przeciwnikem, którego nie jest łatwo trafić.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
VATAHA - treningi JKD w Trójmieście
- Ponad rok temu
-
Czy można "trenować" K-1?!
- Ponad rok temu
-
KUDO DAIDO JUKU POLSKA
- Ponad rok temu