a są i tacy, którym do szczęścia potrzeba sushi z żywą rybą na tacce 8)
Dlatego wszystko nalezy wyposrodkowac - bo skrajnosci sa dla mnie zbyt drastyczne
Napisano Ponad rok temu
a są i tacy, którym do szczęścia potrzeba sushi z żywą rybą na tacce 8)
Napisano Ponad rok temu
Aikidudi w tym temacie http://budo.net.pl/v...t=61189&start=0 zwracales uwage na pokazy z narazaniem zdrowia innych i o duzym stopniu zagrozenia i byles przeciwnikiem. A tu widze niekonsekwencje - to tez sa pokazy gdzie jest narazenie zdrowia jest bardzo duze. Ale tak jak mowilem tam tak powiem tu wszytko zalezy kto taki pokaz robi i od jego wyszkolenia. Czlowiek znany jak zrobi taki pokaz bedzie chwalony a jak czlowiek nieznany bedzie ganiony za narazanie zycia i zrowia innych 8)
A do ogolu: natura ludzka juz taka jest ze jak sie czegos nie potrafi samemu wykonac uwaza sie to za niemozliwe - mozna cwiczyc systemy walki dla rzeczy niemozliwych mozna tez dla walenia w worek i zmasakrowania przeciwnika tak jak mozna zjesc w dobrej restauracji jak i w McDonaldzie i w jednym i drugim miejscu zapelni zoladek 8)
Sa ludzie ktorym do sczescia wystarczy zapelnienie zoladka ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aluzje kulinarne trochę mnie rozśmieszają . Mówisz że MMA jest Big Mac . A tak serio to naturą ludzką jest dążenie do doskonałości . Tylko dziadek Mijagi widzi sens w dostawaniu po ryju. I do tego uważa to za przejaw wyższej kultury co jest oczywiści bajką . Aha i miło że się dowiedziałem że aby zostać Fedorem lub GSP wystarczy walić w worekA do ogolu: natura ludzka juz taka jest ze jak sie czegos nie potrafi samemu wykonac uwaza sie to za niemozliwe - mozna cwiczyc systemy walki dla rzeczy niemozliwych mozna tez dla walenia w worek i zmasakrowania przeciwnika tak jak mozna zjesc w dobrej restauracji jak i w McDonaldzie i w jednym i drugim miejscu zapelni zoladek 8)
Sa ludzie ktorym do sczescia wystarczy zapelnienie zoladka ...
Napisano Ponad rok temu
Mówisz że MMA jest Big Mac . A tak serio to naturą ludzką jest dążenie do doskonałości . Tylko dziadek Mijagi widzi sens w dostawaniu po ryju. I do tego uważa to za przejaw wyższej kultury co jest oczywiści bajką . Aha i miło że się dowiedziałem że aby zostać Fedorem lub GSP wystarczy walić w worek
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśnij mi proszę jak przejawia się artyzm np w zapasach ?Ogolnie w kazdym systemie czy tez sztuce mozna byc artysta lub po prostu rzemieslnikiem.
Czyli mam rozumieć że jak walki Bj Penna przestaną być emocjonujące to stanie się on artystąNiektorzy rzemieslicy zamieniaja sie w artystow niektorzy pozostaja do konca zycia rozrywka dla gawiedzi. To nie zalezy od systemu a od czlowieka.
To znaczy że byli o wiele lepiej szkoleni. Albo że byli bardziej kumaciNiejednokrotnie judocy medalisci olimpijscy szkoleni byli tylko 3-4 lata przed zawodami ale nie znaczy to ze oni znali judo znali wycinek judo ktory pozwolil im zwyciezyc.
Jesli zadowala ich tylko taki sukces i zanjomosc tylko tego co pozwala im zwyciezac to OK. Ja mam wiekszy szacunek dla ich trenerow ktorzy musieli sie wykazac niezla wiedza zeby tego dokonac.
Napisano Ponad rok temu
Wyjaśnij mi proszę jak przejawia się artyzm np w zapasach ?
Czyli mam rozumieć że jak walki Bj Penna przestaną być emocjonujące to stanie się on artystą
To znaczy że byli o wiele lepiej szkoleni. Albo że byli bardziej kumaci
Ok już na poważnie. Roy Harris pisał wielokrotnie że SW powinny się opierać na mechanice, matematyce i biologi a nie na filozofii religii etc.
Studia medyczne trwają 6 lat gdzie student musi pojąc większość podstawowej wiedzy.....
A już na zakończenie tematu rozpatrzmy pod względem fizycznym techniki w temacie.
Kantem dłoni w szyje. Siła uderzenia kantem jest porównywalna z siła uderzenia pięścią w szyje , Chodź ciśnienie jakie wywiera na szyje kant może się wydawać odrobinę większe to niweluje je sztywność palców. Czyli efekt podobny a możesz sobie paluchy połamać.
Napisano Ponad rok temu
kto coś takiego niby udowodnił?. Oczywiście jak sie nie umie uderzać to się uderza kantem dłoni, ale żeby twierdzic ze to jest bezpieczniejsze to gruba przesada, bezpieczniejsze dla tego kto nie umie uderzac, ale skoro mówimy tu o SW to uwazam ze jak ktoś nie umie to niech nie uderza a nie upiera się ze technika mniej skuteczna jest bezpieczniejsza i dlatego lepsza.Co juz dawno zostalo udowodnione uderzenia piescia bardziej narazaja na kontuzje niz uderzenia otwarta dlonia a w tym i kantem. Nie bez potrzeby piesciarze owijaja rece tasma a to dodatkowo oslabia nadgarstki oczywisxcie mozna odpowiednio zaciskac i wzmacniac ale za to to spowalnia ruch 8)
Napisano Ponad rok temu
No coz zapewne nie znasz sytuacji chlopakow na bramkach z klubow bokserskich i ich rozwalonych rak ja z takimi przez kilka lat stalem na bramce. Co do owijania i oslabiania to wystarczy zebys sie popytal ortopedy dlaczego np nie mozna stosowac opasek elastycznych i wszelkiego rodzaju protektorow przez dluzszy czas a Ci to bardzo fachowo wytlumaczy 8)Pięściarze owijają ręce taśmami nie dlatego ze uderzanie piescią jest mniej bezpieczne (i oczywiście nie osłabia nadgarstków tylko je usztywnia) tylko dlatego ze w walce w rękawicach takich uderzeń zadaje sie tak wielką ilość ze po zsumowaniu ich siła na nadgarstek jest tak wielka ze uszkodziłaby go. Do pojedynczego uderzenia pięścią zaden wyszkolony bokser nie zakładał by bandaża.
O prawidlowym zaciskaniu piesci nic nie pisalem po pierwsze po drugie wiekszosc cwiczen stosowanych do wzmacniania nadgarstkow spowalnia ruch a rozwija sile oczywiscie nadrabiac trzeba to cwiczeniem bardziej prawidlowego toru ruchu zeby to wyeliminowac i cwiczeniami szybkosciowymi. Nie trzeba robic doktoratu na AWF aby to wiedziec wystarczy troche poczytac ksiazek z metodyki treningu. Zapewne wiesz jakie cwiczenia powoduja spowolnienie a jakie nie wiec nie bede sie rozwodzil 8)Wzmacnianie nadgarstków i prawidłowe zaciskanie zaciskanie pięćsi spowalnia ich ruch ..? 8O
Reszty nie komentuje bo delikatnie mówiąc bronisz się troche mało konkretnie Martius .. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ćwiczenia wzmacniające nadgarstki nie spowalniają (sorry ale to juz jakaś permanentna bzdura jak np. pompki na kościach czy nadgarstkach mogłyby spowalniać uderzenia)
Napisano Ponad rok temu
Wiem że ja nic nie wiem dlatego nic nie komentujesz. Ale wyjaśnij mi proszę jakie wykłady opuściłem . Wyjaśnij w czym moje założenia są mylne ? Moment ? Siła ? ramię działania ?Nie bede tego komentowal - nie wiem co studiujesz ale zapewne z biomechaniki i biofizyki opusciles troche wykladow ....
Co juz dawno zostalo udowodnione uderzenia piescia bardziej narazaja na kontuzje niz uderzenia otwarta dlonia a w tym i kantem. Nie bez potrzeby piesciarze owijaja rece tasma a to dodatkowo oslabia nadgarstki oczywisxcie mozna odpowiednio zaciskac i wzmacniac ale za to to spowalnia ruch 8)
Napisano Ponad rok temu
Wiem że ja nic nie wiem dlatego nic nie komentujesz. Ale wyjaśnij mi proszę jakie wykłady opuściłem . Wyjaśnij w czym moje założenia są mylne ? Moment ? Siła ? ramię działania ?
Napisano Ponad rok temu
Dziwne sa tory mysli niektorych osob
Wiem że ja nic nie wiem dlatego nic nie komentujesz. Ale wyjaśnij mi proszę jakie wykłady opuściłem . Wyjaśnij w czym moje założenia są mylne ? Moment ? Siła ? ramię działania ?
Mylne sa w uproszceniu sprawy - a gdzie np powierzchnia nacisku, naturalnosc ruchu, naturalna powierzchnia styku - biofizyka/biomechanika to nie tylko fizyka na ktorej chcesz opisac sytuacje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ćwiczenia wzmacniające nadgarstki nie spowalniają (sorry ale to juz jakaś permanentna bzdura jak np. pompki na kościach czy nadgarstkach mogłyby spowalniać uderzenia)
Napisano Ponad rok temu
i tu się mylisz.Zawodnik to taka malpka do uksztaltowania aby wygrywala nie musi znac ani biofizyki ani biomechaniki ani nawet czytac nie musi potrafic ma byc konkretnie ukierunkowany na zwyciestwo i zabawianie publicznosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu