I Międzynarodowe Gasshuku Karate FUDOKAN
Napisano Ponad rok temu
Był ktoś? Może powymieniamy wrażenia :-)
Napisano Ponad rok temu
W dniach 23-27 lipca w Uniejowie odbyło się I Międzynarodowe Gasshuku Karate FUDOKAN prowadzone przez dwóch soke: dr. Jorgę oraz gościa z Ameryki soke Alexey Kunina 10 DAN z ALL JAPAN JU-JITSU INTERNATIONAL FEDERATION.
Był ktoś? Może powymieniamy wrażenia :-)
Zaraz będzie, że się czepiam, ale tych SOKE coś ostatnimi czasy dużo
Nie wiem czy inni liderzy szkół karate wyrosłych z Shotokanu - Kanazawa, Nishiyama, Shirai, ś.p. T. Kase - też używają/li tego tytułu? Bo sensei Jorga jak otrzymywał od senseia Nishiyamy 8 dana w 1998 roku to nie tytułował się, z tego co kojarzę, soke jeszcze?
A ten drugi sensei pokazywał coś z Ju-jitsu czy z Karate?
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Marp - ani sensei Nishiyama, ani Shirai nie noszą tytułu soke, w końcu to "tylko" uczniowie Funakoshiego...
Napisano Ponad rok temu
Byłem świadkiem niezadowolenia Senseia jak go ktoś na seminarium w ten sposób zatytułował.... fak że to było w zaszłym roku.. Można zauważyć że i na Okinawie zaczyna to podobnie wyglądać - mnóstwo 10 tych danów.. 8O
Fudo
Napisano Ponad rok temu
Ja tam w politykę sie nie bawię. Szczerze to mało mnie interesuje który dan ma sensei Jorga czy inni goście na zgrupowania. Dla mnie liczy się to co potrafią nam przekazać, ich wiedza i doświadczenie. A tego odmówić nikomu nie można.
Ale wiem, wiem, jestem młody i głupi.....
Nie jestem dobry w relacjonowaniu, taki skrót.
Gasshuku można z całym szacunkiem uznać za udane. Z Litwy przyjechała cała masa ludzi, od małych dzieci po dorosłych kandydatów na 4 dany. Soke Jorga skupił się przede wszystkim na trzech kata. Meikyo nidan, sandan i na Pinan Shodan Gichin Funakoshi. A szczególnie na zrozumieniu tych niezwykle zaawansowanych kata, ich historii, interpretacji itp. No i jak zwykle biomechanika, biomechanika, aż do znudzenia :-) Dodatkowo dla starszych osób szkolenie z nowej formuły dogrywki kumite(znajdę prawidłową pisownię nazwy to dopiszę)
Gość z Ameryki za to poprowadził seminarium JJ, często pokazując te same rzeczy z punktu widzenia karate i JJ. Ponadto w Polsce przybyło wielu nowych shodanów i nidanów.
Na szczególną uwagę zasługują napewno dwa treningi(połączone z pokazami, gośćmi i promocją nowych danów), które odbyły się na brzegu Warty - małej plaży oraz w samej rzece. Warto dodać że było to w piątek i sobotę, gdy okolica była pełna ludzi. Na samej plaży trzeba torować sobie drogę
Napisano Ponad rok temu
Tylko szopka nie potrzebna.
Ze zdjęć widać że bywały liczniejsze gashuku... 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shotokan Karate w Londynie
- Ponad rok temu
-
Weryfikacje stopni
- Ponad rok temu
-
Kyokushin+BJJ w Toruniu
- Ponad rok temu