Katana - miecz czy szabla?
Napisano Ponad rok temu
Ci którzy zajmują się bronią europejską w ten sam sposób, odpowiedzą że szabla.
Znajdzie sie mała grupka która pójdzie na kompromis i po kilku odstępców którzy przyjma podejście drugiej strony.
Tak więc możemy się przerzucać argumentami, ale niewiele to da.
A dla osób nie zajmuących się ani "wschodnią" ani "zachodnią" bronią katana powinna pozostać mieczem bo tak jest określana w kulturze w której powstała. I wypadało by to uszanować.
Xzanu. A masz może jakiś miecz świetlny na zbyciu. To by można było więcej badań przeprowadzić. :twisted:
Poza tym myśle że miecze świetlne to tak na prawdę wyprostowane katany z podłączonymi dla zmyłki latarkami. :wink:
Napisano Ponad rok temu
W Starym Świecie używano w XVI wieku tzw. Kriegsmesserów - dwuręcznych szabel właśnie.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przecież to prawie katana jest
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie jest tak określana.katana powinna pozostać mieczem bo tak jest określana w kulturze w której powstała.
Kultura japońska ma własne nazwy na różne typy japońskich broni i żadnej z nich nie nazywa ani mieczem, ani szablą. Takie podziały są ściśle zależne od konktekstu kulturowego, a nawet subkulturowego, branżowego. Wyrokowanie czy katana to szabla czy miecz, przypomina mi przypadek pewnego kucharza, który upierał się na egzaminie że ryż to kasza.
Napisano Ponad rok temu
Chociaż z drugiej strony, troche poszperałem i wyszło mi, że szabla bywa określana mianem "ken".
Ps. Prorok, a czym jest katana twoim zdaniem?
Napisano Ponad rok temu
Shoryu: nie mam miecza swietlnego akurat, zgubiłem na Bespinie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O właśnie! Czy szpada jest mieczem czy szablą? Trzeba sprawdzić jak Japończycy definiują takie zabawki jak szpada czy rapier. Zabawa podobna do tej jakiej się oddajemy przy rozważaniach czy katana to szabla czy miecz.Chyba podobny problem mamy na zachodzie jeżeli chodzi o rapier, który wyewoluował z miecza ale chyba mieczem już nie jest (są tu spece od broni zachodniej to niech mnie poprawia jeżeli się mylę)
Zdążyłem sprawdzić, że rapier to taki 長剣 (chouken) z 諸刃 (moroha - obustronne ostrze).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps. Czyżby znowu pany na Gaz.Rycerek. temat usunięto? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oraz z najdawniejszą historią szabli jako takiej.
W tedy wątpliwości czemu katana to nie szabla tylko miecz się rozwieja.
Nie każda broń o jednej krawędzi tnącej i zakrzywionej głowni to szbla. :wink:
Ps. Choć by i elaborat napisać na ten temat to i tak nie nastąpi jednoznaczne rozstrzygnięcie z którym wszyscy sie zgodzą.
Napisano Ponad rok temu
Proponuje wszystkim zainteresowanym zapoznac się z historią broni japńskiej i chińskiej.
Oraz z najdawniejszą historią szabli jako takiej.
W tedy wątpliwości czemu katana to nie szabla tylko miecz się rozwieja.
Nie każda broń o jednej krawędzi tnącej i zakrzywionej głowni to szbla. :wink:
Ps. Choć by i elaborat napisać na ten temat to i tak nie nastąpi jednoznaczne rozstrzygnięcie z którym wszyscy sie zgodzą.
A moze wez to wytlumacz... Po co maja chlopaki czas marnowac...
Napisano Ponad rok temu
Jak sami poszukają w mądrych książkach, to może coś do tych "sarmackich" głów dotrze.
Z resztą sam dobrze wiesz gdzie ( w jakim miejscu w sieci) znaleść odpowiedź na pytanie czym jest katana.
Nasi znajomi katanakaji, mieli by na pewno obiekcje jeśli by ich wyroby nazwać szablami. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie bądż taki dowcipny Marcin954ie. :wink:
Jak sami poszukają w mądrych książkach, to może coś do tych "sarmackich" głów dotrze.
Z resztą sam dobrze wiesz gdzie ( w jakim miejscu w sieci) znaleść odpowiedź na pytanie czym jest katana.
Nasi znajomi katanakaji, mieli by na pewno obiekcje jeśli by ich wyroby nazwać szablami. :wink:
Przeciez wiesz ze oni tego nie zrobia... W jakich ksiazkach? W Bravo nie ma, na Mtv nie ma, na onecie nie ma to nie znajda...
A co do obiekcji katanakaji czy innych ludzi w temacie te swoja droga, ale takze ci ktorzy w tym siedza sa w tej kwestii podzieleni, ale przewaza zdecydowanie opcja ze jednak katana jest mieczem nie szabla.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
II Mistrzostwa Polski Iaido
- Ponad rok temu
-
Hyoho niten Ichi ryu seminar - Wolverhampton w lipcu
- Ponad rok temu
-
Sztuka walki dwiema katanami