Czerwony mocz - krew
Napisano Ponad rok temu
tak mi sie skojarzylo tylko
Napisano Ponad rok temu
Dobra, jesteście fajnymi kumplami z netu to Wam się przyznam, że 2 razy miałem kupowanie na czerwono. Zastanawiałem się, czy jadłem może buraki na obiad or something, ale nie bardzo. Na drugi dzień to samo, ale potem już się sytuacja nie powtórzyła, więc olałem temat. A że kolega założył temat o czerwonym sikaniu, to pomyślałem, że przy okazji może ktoś mi powie coś mądrego na ten temat.krwiomocz był objawem jakiejś choroby (musze poszperać po książkach) ale napewno sma szybko nie przechodził więc to odwodnienie. Nie będę sie rozpisywał czemu natomiast z "pupy" leci krew przy cholerze ale tak całkiem poważnie to np. w wyniku krwotoku wewnętrznego do np żołądka, jelit
BTW. Soren, nie wiedziałem, że Mong Kon Tong z Australii mówi po Polsku
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Jest wiele zależności jego występowania - głównie choroby układu moczowego [nerek, moczowodów, pęcherza, cewki moczowej] lub nowotworu [gruczołaki]. Chorób nerek [kamica], narządów płciowych [owrzodzenia, zapalenia] lub innych chorób wewnątrz ustrojowych [zaburzenia krzepnięcia]. Też może być to spowodowane czynnikami farmakologicznymi [leki] lub alkoholem.
No i oczywiście fizyczne uszkodzenia nerek i układu moczowego - urazy, uderzenia lub ciała obce w pęcherzu czy przewodach moczowych.
Generalnie jeśli wystąpi takie coś to pasuje skonsultować to z lekarzem a zwłaszcza gdy jest to długotrwałe czy kilkukrotne ... oczywiście ból nie musi towarzyszyć temu zjawisku.
Napisano Ponad rok temu
kumpel na sparingu kiedys oberwał dollyo w nerki, to pozniej przez pare dni miał krwio-mocz a tak poza tym to no wirm co moze byc tego powodem , nigdy sie nie interesowalem
Kto u Was kopie po nerach 8O 8O 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako, ze temat bezposrednio zwiazany z nerkami- zasady wtf tkd chyba zabraniaja kopania w miejsca nieosloniete hogo... jak to u Was jest? Mozecie sie lac gdziekolwiek powyzej pasa? Czy traktujecie nerki jako osloniete?
chyba nie , jak dla mnie są osłonięte
Napisano Ponad rok temu
Co do zmiany zabarwienia moczu - mogą to być wcześniej wspomniane np żywność/barwniki, leki. Jednak opisana sytuacja świadczy bardziej o mioglobinurii lub hemoglobinurii, tzn wydzielaniu hemoglobiny ("barwnika" erytrocytów) lub mioglobiny ("barwnika" z mięsni) razem z moczem. Taka sytuacja występuje wtedy, kiedy dochodzi do uszkodzenia ww struktur ("pękanie" komórek mięśni w czasie extremalnego wysiłku, urazu; lub uszkodzenie erytrocytów w naczyniach - co też się może zdarzyć i czemu sprzyja odwodnienie) - i oczywiście nie jest to pozytywne zjawisko.
D
Napisano Ponad rok temu
Może też być krwiomocz nie powodujący zabarwienia moczu - czyli tzw. krwinkomocz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja wczoraj wypilem litr soku z burakow, do dzis leje na krwisto-czerwono :roll:
Napisano Ponad rok temu
wiem ze moze tak nagle, ale... itoso, moze buraczki matka ci do miesa zapodala wtedy na obiad?
ja wczoraj wypilem litr soku z burakow, do dzis leje na krwisto-czerwono :roll:
nie chodzi o buraki
mowilem ze mialem tak dwa razy w ciagu ostatnich chyba 8 lat treningu
po burakach to wiem jak jest bo juz dosyc ich w zyciu zezarlem
Napisano Ponad rok temu
Co do stolca - czerwony raczej przemawia przeciw krwawieniu, raczej będzie to jakiś barwnik z pożywienia. Jeśli jest domieszka krwi świeżej łatwo to rozpoznać - bo po prostu widać krew, moga pojawiać się skrzepy - to tez raczej łatwo odróżnic. Zdarza się, że obecność krwi objawia się stolcem "czarnym jak smoła". W każdym takim wypadku, a szczególnie jeśli jeszcze coś się do tego dokłada - np ból brzucha, bladość, osłabienie, gorączka, biegunka - koniecznie należy zgłosić sie do lekarza.
Napisano Ponad rok temu
Ale ja tego nie mam. Tak tylko pytam... Kiedyś się zdarzało po ostrym treningu i to na zasadzie wysikać się raz na czerwono i już się nie powtórzyło (z tego co pamiętam 2 razy w życiu i to kilka lat temu). Chciałem zapytać czy mogło to być z powodu odwodnienia.
Dzięki za troskę Panowie ale nerki mam zdrowe. Tak pytam w kontekście jednego artykułu który ostatnio czytałem.
Pozdr
Itosu 8)
a skąd wiesz ze nerki masz zdrowe??
Napisano Ponad rok temu
krwiomocz był objawem jakiejś choroby (musze poszperać po książkach) ale napewno sma szybko nie przechodził więc to odwodnienie. Nie będę sie rozpisywał czemu natomiast z "pupy" leci krew przy cholerze ale tak całkiem poważnie to np. w wyniku krwotoku wewnętrznego do np żołądka, jelit
przy cholerze?? 8O yyy... chyba nie
Napisano Ponad rok temu
a skąd wiesz ze nerki masz zdrowe??
nigdy z nerkami nie mialem problemow. zakladam ze krwawienie ktore mialem 2 razy w duzych odstepach czasu razy w przeciagu moich kilkunastu lat obcowania ze sportem to raczej wynik jakiegos zewnetrznego czynnika a nie choroby. poza tym juz to napisalem powyzej. na dzien dzisiejszy tamte akcje biore na karb strzalu w nerke ktorego nie poczulem w ferworze sparingu albo odwodnienia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
fizjoterapia Poznań
- Ponad rok temu
-
Alveo - Akuna
- Ponad rok temu
-
Dieta proteinowa
- Ponad rok temu