Wing Chun International Chi Sao Open - Full Contact - Seni08
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Bardzo fajna inicjatywa wg. mnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam tutaj bardzo rozsądny artykuł na temat tych zawodów w nowym Martial Arts Ilustrated, ale nie chce mi się skanować
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jakież to wyniki ma ten Alan Orr bo na sherdogu chyba o nim nie słyszeli.
Nie jestem pewny, ale startował chyba tylko w amatorskim MMA. Możesz sobie za to kliknąć w video z postu wyżej i tam w powiązanych jest klip z walki pro jednego z jego uczniów.
Napisano Ponad rok temu
A jakież to wyniki ma ten Alan Orr bo na sherdogu chyba o nim nie słyszeli.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] wyjaśnia.
Zresztą łączenie WC z różnymi rzeczmi typu grappling w róznych odmianach i starty w amatorskich turniejach mma zdarzają się, jeśli cię ten temat interesuje sięgnij po wcześniejsze numery Wing Chun Teahouse (np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników], jak poszperasz w sieci znajdziesz więcej.
Napisano Ponad rok temu
nareszcie jakies normalne wyjasnienie:)
Napisano Ponad rok temu
http://pl.youtube.com/watch?v=Mpnq95UbUJw&feature=related
bez obrazy ale gdybym nie wiedzial ze ten co wygral jest od wc to nigdy bym sie tego nie domyslil.
Napisano Ponad rok temu
http://pl.youtube.com/watch?v=Mpnq95UbUJw&feature=related
bez obrazy ale gdybym nie wiedzial ze ten co wygral jest od wc to nigdy bym sie tego nie domyslil.
Właśnie po tym można poznać dobry Wing Chun
EDIT: kurczę, myślałem, że inny klip komentujesz - przecież ten jest akurat bardzo Wing Chunowy...
Napisano Ponad rok temu
ze uzywa technik identycznych do tych, ktore mozna znalezc a judo/ju jitsu/bjj/boksie/mt/zapasach? :wink:Właśnie po tym można poznać dobry Wing Chun
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok, nie znam sie na WC wiec nie bede sie klocil . dla mnie, ze wzgledu ze to knockdown, i tak wyglada to jak ashihara (kyokushin + parter) :wink:Novo: parter to u nich po prostu BJJ jak dobrze pamiętam, ale stójka to 100% WC i to widać w tych walkach bardzo dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Zabawne, że koronnym argumentem na nieskuteczność KF w wakce jest brak zawodników KF w różnych zawodach mma, gdzie można sprawdzić ich umiejętności. Tymczasem, gdy się juz pojawią i nie daj bogowie wygrywają, to... to nie jest KF!
Bo: nie robili form w walce, techniki jak w innych systemach, a w ogóle to jakies takie nie podobne do tego co widziałem na filmie :wink:
Dyskusja, że trening pod walkę sportową/mma to trochę coś innego, niż trening stricte tradycyjny nic nie daje i koło się zamyka.
edit
A co do technik typowo chunowych, to nawet w tej krótkiej walce widać coś dosyć klasycznego, czyli seria prostych i kolano :-)
Napisano Ponad rok temu
wpisz "wing chun" w youtube i wyskoczy cie cos takiegoE, tam.
Zabawne, że koronnym argumentem na nieskuteczność KF w wakce jest brak zawodników KF w różnych zawodach mma, gdzie można sprawdzić ich umiejętności. Tymczasem, gdy się juz pojawią i nie daj bogowie wygrywają, to... to nie jest KF!
i teraz juz wiesz, dlaczego ludzie widza WC w MMA ktore wyglada jak... MMA, mowia, ze to nie WC :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok, nie znam sie na WC wiec nie bede sie klocil . dla mnie, ze wzgledu ze to knockdown, i tak wyglada to jak ashihara (kyokushin + parter)
Wiesz, człowiek ma dwie ręce i dwie nogi i przy walce na określonych zasadach jakichś drastycznych różnic nigdy nie będzie. Czytałem też, że ludzie od Alana sprawdzali się też w innych sportach - boksie i kickboxingu i zapewne wyglądali wtedy jakby reprezentowali boks, albo kickboxing
Obadaj sobie powiązane klipy na tubie w których Alan Orr pokazuje różne zasady swojego stylu, taktykę, naprawdę widać to później w walkach.
btw. w Ashiharze jest parter? Zawsze mi się wydawało, że to taki kyok z klinczem, trzymaniem za fraki, kilka fajnych filmików widziałem z tego stylu, ale nigdy z parterem.
E, tam.
Dokładnie
Naprawdę nie mogę zrozumieć dlaczego czasem niektórzy ludzie od BJJ, tajskiego boksu czy innych styli uważają, że wiedzą lepiej od mistrzów kung-fu co jest tru k-f, a co nie
A co do technik typowo chunowych, to nawet w tej krótkiej walce widać coś dosyć klasycznego, czyli seria prostych i kolano
+bardzo bezpośrednie wyprowadzanie ciosów, które faktycznie wyglądało też podobnie do takich tradycyjnych karateckich... potężnych pierdolnięć
Jak na tym fajnym klipie goju-ryu ok. 2:10 :-)
wpisz "wing chun" w youtube i wyskoczy cie cos takiego
i teraz juz wiesz, dlaczego ludzie widza WC w MMA ktore wyglada jak... MMA, mowia, ze to nie WC
Wiesz, jak ćwiczyłem takie MMA-owe jujutsu to też robiliśmy podobne ćwiczenia na wiele różnych sposobów, to są przecież tylko różne metody treningowe, jak na treningu robisz pompki to też nie znaczy że masz pompki na ringu robić
Ale to jest po prostu jedna z metod treningowych używanych w WC i gwarantuję ci, że zarówno pan Alan Orr jak i inni, który ten styl trenują, niezależnie od odmiany, robią coś podobnego.
Pewnie, że robią i nawet ryurayo podał link:
IMHO to jest genialne ćwiczenie i bardzo przydatne w sytuacjach samoobrony, gdzie nie zawsze jest jasne kiedy rozpoczyna się walka i często ktoś najpierw łapie za fraki, lub stosuje różnego rodzaju przepychanki.
Napisano Ponad rok temu
dokladnie ;pWiesz, jak ćwiczyłem takie MMA-owe jujutsu to też robiliśmy podobne ćwiczenia na wiele różnych sposobów, to są przecież tylko różne metody treningowe, jak na treningu robisz pompki to też nie znaczy że masz pompki na ringu robić
co z tego, ze cwiczysz WC skoro w walce uzywasz tych samych technik, ktorych uzywaja nie cwiczacy WC? wiesz o co mi chodzi; KF ma "niby" specificzne, inne niz bjj/mt/mma zalozenia i sposob walki; a w walce okazuje sie, ze jednak nie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dokladnie ;p
co z tego, ze cwiczysz WC skoro w walce uzywasz tych samych technik, ktorych uzywaja nie cwiczacy WC? wiesz o co mi chodzi; KF ma "niby" specificzne, inne niz bjj/mt/mma zalozenia i sposob walki; a w walce okazuje sie, ze jednak nie.
Nie będę pisał o ogóle k-f, bo co styl to obyczaj ale wc jest akurat dość podobny do boksu europejskiego, tylko bogatszy, dlatego różnice widać bardziej w taktyce i podejściu do walki, niż w technikach.
Gdyby ćwiczyć WC pod zasady boksu (zostawić tylko to, co dozwolone na ringu bokserskim) to różnice byłyby bardzo niewielkie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
memoriał im mistrza Yu Tiancheng
- Ponad rok temu
-
Maszyna do Treningu Qi Gong !!!
- Ponad rok temu
-
seminarium KYUSHO JITSU
- Ponad rok temu
-
Miecz w armii
- Ponad rok temu
-
"Swiat Wing Tsun" 1985r. nr 4
- Ponad rok temu
-
Pozycja jeźdzca
- Ponad rok temu
-
Formy w kung fu. Pochodzenie i znaczenie.
- Ponad rok temu
-
Uzupelnienie kung fu o parter
- Ponad rok temu
-
Regularnosc treningow silowych i kondycyjnych
- Ponad rok temu
-
Pewien pomysł
- Ponad rok temu