"tępy" ból w dolnej części pleców
Napisano Ponad rok temu
Niestety ból nie chce przejść, masowałem już różnymi mazidłami. Podejrzewam zapalenie mięśnia kulszowego (rwa kulszowa?). Wybieram się do specjalisty i zastanawiam się kogo wybrać czy kręgarza czy może jakiegoś ortopedę?
Myślę, że spowodowane zostało to tym, że nagle wziołem sięza siebie i straciłem sporo kg i brzucha, kosztem intensywnych ćwiczeń, na których niestety mocno przecholowałem (siłownia, biegi interwały, pompki, brzuchy, praca).
Wiem wiem wagę powinno się zrzucać powoli, a trenować z głową. Jednak nie cofnę czasu, a ból jest taki, że mogę ok. godzinki posiedzieć na kompie. Najbardziej chyba boli kiedy kładę siędo cieplej wanny, trzymam nogi w górze i zamierzam wyprostować, bo niestety wanna mała więc giry wyciągam na kafelki :-) Jednak ból jest wtedy na tyle mocny, że daję sobie spokój i zamiast się odprężyć to wyciągam kurek i wyłażę z wody.
Miał ktoś z was taki problem? Podobno takie zapalenie może trwać nawet miesiąc i dłużej, a dostaję się na to jakieś zastrzyki niestety :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W moim przypadku nie jest to przewianie, ale raczej przeciążenie pleców w czasie zbyt intensywnych ćwiczeń na siłowni i zbyt długiego sezonu kanapowego przed pójściem na nią.
Cóż narazie święta więc do wtorku pozostaje poczekać, a potem może pójdę do jakiegoś dobrego masażysty lub kręgarz, bo ortopeda to chyba nic nie poradzi na to?
Rozmawiałem niedawno ze znajomym, który ma syna w moim wieku. Pracuje on ciężko fizycznie za granicą i jak wraca, zawsze skarży się na bóle pleców. Kumpel zawsze zamawia mu masaż po powrocie i wszystko wraca do normy...
W moim przypadku to napewno jest wina pierwszej siłki po zimowym leniuchowaniu i przecholowaniu na pierwszym treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ty zapewne myślałeś o nerwie kulszowym, a nie mięśniu. Rzeczywiście wygląda to na zespół objawów podczepianych pod miano rwy kulszowej, jednak jej postęp i dokładną etiologię może określić jedynie w.w. specjalista, i to po zebraniu wywiadu i obejrzeniu zdjęć. Pociesz się, że im szybciej się za to weźmiesz, tym mniej kłopotów będziesz miał z zaleczeniem tej dolegliwości. Przy czym zastrzyki to nie jest najboleśniejsza z terapii, a jak z bólu będziesz chodzić po ścianach, to zaczniesz szukać piły, by sobie urżnąć nogę... Im dłuzej czekasz tym stopień zaleczenia będzie mniejszy, bo w 100% zdrowy nie będziesz już nigdy. Jeśli nie będziesz długo czekał, to masz szanse na procent 99, a to już bardzo, bardzo dużo i znacznie więcej niż u przeciętnego Kowalskiego, nie dbającego o własne zdrowie. Masz szanse na zapomnienie o problemie. Winy na siłownie bym aż tak nie zrzucał. Prędzej to siedzący i bierny tryb życia oraz może nadwaga, siłownia tylko uwypukliła objawy, które i tak pokazałyby się prędzej czy później. Tak więc po pierwsze wizyta u specjalisty (polecam akademie medyczne i ich neurochirurgów), dużo umiarkowanego ruchu (dobrze robią delikatne skręty ciała wokół osi stojąc - nie robić jeśli powoduje ból), minimum siedzenia przy kompie, spacery długie i szybkie, dieta w celu obniżenia wagi do prawidłowej dla danego wzrostu (z moich doświadczeń wynika, że sama utrata wagi potrafi zmniejszyć radykalnie występowanie objawów), jeśli leżenie to na twardym, ciepłe okłady pod plecy i żadnych ćwiczeń siłowych obciążających kręgosłup. Do tego lektura google i hasła "rwa kulszowa". Tam przeczytasz jakie "domowe" sposoby mogą złagodzić objawy bólowe oraz z jak poważnym schorzeniem masz do czynienia i jakim frajerem będziesz jak to wszystko zbagatelizujesz...
Życzę zdrowia i rozsądnego podejścia do sprawy własnego zdrowia.
Harry.
Napisano Ponad rok temu
A powiedzcie mi jeszcze jaki sport polecacie przy tym, a jaki stanowczo odradzacie?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli do sportu zaliczyć możesz zwiększenie aktywności w postaci spacerów to ten sport możesz uprawiać. Inny bez diagnozy specjalisty i jego przyzwolenia może zrobić z Ciebie kalekę. Więc jeśli masz problem z nadwagą i to było powodem "wzięcia się za siebie" na siłowni, to jedyny sposób by sobie pomóc to zmiana diety na mniej kaloryczną i mniej siedzenia. Po 2 tygodniach łażenia zobaczysz jaki dobry to sposób i jak niedoceniany.
Harry.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a czemu nie można żabką?
Duże przeciążenia dolnego odcinka kręgosłupa.
Gubrin
PS: Zaznaczam, że nie jestem lekarzem ani innym fizjoterapeutą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może nie jestem terapeutą ale skoro to ból w dolnej części kręgosłupa i jeszcze przeszkadza Ci w siedzeniu to może wysuwać Ci się tzw (o ile dobrze pamiętam) jądro miażdzyste czyli to coś między kręgami. To potocznie sie dyskiem zwie. Wtedy jeden kręg unerwiony trze o drugi i pojawia sie ból. Miałem coś takiego i masażysta poradził mi robić odgięcia tułowia w gorę leżąc na brzuchu. Podpiera sie rękami (jak przy pompce na triceps) i wyprostowuje je powoli. I tak kilka razy. Ale lepiej zapytać o radę lekarza a nawet zrobić prześwietlenie niż narazic sie na eekt uboczny. jedno co pomoże na pewno to siedzenie prosto!
Może w ramach sprostowania. Jądro miażdżyste się wysuwa ale to jest część krążka międzykręgowego (kręgu) i uciska korzenie nerwowe bądź samo jest uciskane przez kręgi i stąd ból ale w odc. lędźwiowym przyczyn bólu może być wiele. Co do odgięć to pewnie wziął to z metedy McKenziego ale bez konsultacji ze specjalistą nie radziłbym samemu eksperymentować . Co do siedzenia prosto to nie trzeba siedzieć tak jakby zamiast kręgosłupa miało sie kij wystarczy siedzieć głęboko w siedzisku, nie opierać się i mieć obie nogi tak samo ustawione.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
POWER PLATE co WY na to /!
- Ponad rok temu
-
Usunięcie więzadła krzyżowego przedniego
- Ponad rok temu
-
'natura' vs 'silowani
- Ponad rok temu