Białko - pytanie do speców od odżywiania
Napisano Ponad rok temu
Czyli co ?? Smażę kurczaka i mam przyswajalne białko czy nie ?? Bo czytałem już opinie że należy jak najwięcej surowego jeść. Dla mnie to bzdura ale w tym temacie laikiem jestem.
Pytanie brzmi: Czy np. jajecznica jest wartościowa białkowo czy to tylko papka na której mięśnie nie urosną ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie brzmi: Czy np. jajecznica jest wartościowa białkowo czy to tylko papka na której mięśnie nie urosną ??
Urosną.
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
czy moglibyście mi przy okazji wyjasnić czym dokladnie rózni się skład aminoskwasowy białka zwierzecego od roślinnego (np. soi, ale tez innych), mam nieodparte wrażenie że te twierdzenia o niepełnowartościowosci białka sojowego to więcej zabobony niż prawda,ale jak by ktoś dysponował wystarczająca wiedzą chemiczna w tym zakresie to prosze o merytoryczne wyjaśnienie.
Napisano Ponad rok temu
Białka pełnowartościowe - zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (aminokwasy, które można otrzymywać z pożywienia). Pełnowartościowe są białka zwierzęce np. mięso, ryby, drób, ser i mleko.W białkach niepełnowartościowych jest zbyt mało lub w ogóle brak pewnych aminokwasów egzogennych. Do białek niepełnowartościowych zaliczamy białka roślinne.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
teraz musisz tylks prawdzic, czy soja zawiera aminokwasy egzogenne.
nie mowiac o wynikach badan, w ktorych soja zmniejsza testosteron.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to zeby przeanalizowac dokładnei związki, bo np. wolę zjesć tofu sojowe, czy inne białko roślinne i popić mlekiem niż faszerowanego sterydami kurczaka. Po to potrzebuje szczegółowy wypis tych aminokswasów zeby wiedziec czym uzupełnić to gdzie ich ewentualnie ma nie być.
a z tym testosteronem no własnie, to jest dośc zabawny mit. Soja oczywiście ma działanie pobudzające wydzielanie estrogenów (m.in dzięki temu chroni przed rakiem prostaty) ale nie zmniejsza testosteronu
u kazdej płci przewagę ma testosteron lub estrogeny ale oba rodzaje są konieczne do prawidłowego rozwoju, a zbytnia przewaga któregoś prowadzi do patologii.
Ten mit zwiazany jest z lękiem przed "utrata męskosci" mysle ze jest charakterystyczny dla okresu dojrzewania ale błagam nie pakujcie go tu jako prawdę naukową.
Zreszta co do oceny rozwoju ludzi to zauwazcie że zarówno mężczyżni ze zbyt duża ilością testosteronu jak i kobiety zbyt kobiece (czyli o dużej ilosci estrogenów) to idioci a inteligencja wiąże sie z pewną dozą androgeniczności...
Napisano Ponad rok temu
dobra, zle sie wyrazilem.nie pakujcie go tu jako prawdę naukową.
jest wiele dowodow by przypuszczac, ze nadmierne spozywanie soi moze prowadzic do mniejszego stezenia serum testosteronu.
szczegolnie jesli ktos ciwczy na mase/sile.
nadmierne spozycie - zamiast miesa je sie same substytuty z soi.
normalne - je sie soje od czasu do czasu, tak jak i inne zrodla bialka.
Napisano Ponad rok temu
a pozatym uwazajcie z tym testorenom, bo nadużywanie prowadzi do skretytynienia,poziom tego hormonu nie moze (nie powinien) przekraczac pewnej normy, ale skoro ktoś chce zmusić swoje ciało do nienormalnego przyrostu masy, ten poziom musi być patologicznie wysoki, ..potem to widac..
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
to wedlug ciebie masa zbudowana na SW (wogle jest to mozliwe??) to masa normalna, a masa zrobiona przez ciezary to masa nienormalna??
pzdr
tak, dla ścisłosci jako nienormalną uważam ta uzyskaną na wspomaganiu odzywkami.
o negatywnym wpływie dużych ciężarów na rozwój techniki już było- są kategorycznie niewskazane na etapie uczenia się, potem (etap zawodowstwa) to juz troszke co innego
a przestań jeść wogole, co myślisz ze mi sie żal zrobi..
Napisano Ponad rok temu
jesli ktos chce sie wyniesc ponad poziom, ponad srednia, to jest "nienormalny". nie wiedziales, Perun?
Napisano Ponad rok temu
bo sa rzeczy ponad poziom, korzystne chociaż tez nienormalne z pospolitego punktu widzenia
Napisano Ponad rok temu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy_egzogenne
teraz musisz tylks prawdzic, czy soja zawiera aminokwasy egzogenne.
Porównanie zawartości różnych aminokwasów w białku mleka krowiego, dorsza i soji:
Wniosek: Soja ma te same aminokwasy co białko zwierzęce, ale w innych proporcjach.
A tu artykuł o tym, jakie proporcje aminokwasów należy są optymalne:
Wniosek: Nie da się na to pytanie odpowiedzieć jasno i prosto. Każdy człowiek ma inne potrzeby żywieniowe i potrzeby te zmieniają się z dnia na dzień.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ich nienaturalnośca co złego jest w odżywkach?
Napisano Ponad rok temu
przyznaje, wypada swietnie.Porównanie zawartości różnych aminokwasów w białku mleka krowiego, dorsza i soji:
Napisano Ponad rok temu
pamietaj, ze mieso to nie tylko bialko. witaminy, mineraly, kreatyna etcProrock dzięki fajne, przeanalizuje to ale brakuje mi jeszcze tych danych odnośnie mięcha zwierzecego (pewnie tez beda róznice gatunkowe tutaj) bo jednak miecho kury, woła jest uznawane jako podstawowe zródło biłkowe z tym by dobrze było porównać
Napisano Ponad rok temu
kreatyna (to jest białko) faktycznie, nie. czy kreatyna wystepuje wogóle gdziekolwiek poza mięsem?
tekst przeczytam, choc przyznam ze tytuł strony wskazuje na preferencje, tylko nie teraz bo ostatnio na czytanie tekstow angielskich zajmuje mi troche dłuzej..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Klatka jak hangar?!
- Ponad rok temu
-
wieczne kontuzje (pomocy)
- Ponad rok temu
-
ubrania treningowe z materialu PCV
- Ponad rok temu