Skocz do zawartości

Zdjęcie

neryo chagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: neryo chagi
no tak włąsnie jest,ale jak podejdziesz blizej to wejdzie ap ;) gdzies miałem taki filmik..
drugi nokaut...imo to bylo bardziej na nearyo ale włąsnie zakonczyl jak taki ap z biodrem:)
  • 0

budo_email
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 874 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zawsze można trafić na bardzo dobre neryo :-) i wtedy lipa. ale faktem jest, że w jego trakcie stabilność jest żadna i jest ciut więcej czasu i miejsca, gdy przeciwnik je wykonuje. Zrobiłem tak w czasie jednej walki dwa razy i oba skuteczne. Przeciwnik mistrzem może nie był (ani ja), ale coś tam umiał. Próbowaliście kiedyś? :D
  • 0

budo_pa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 144 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czy moglibyście wrzucić jakiś filmik instruktażowy z tą wersją z nogi zgiętej. bo przyznam ze pierwszy raz słysze o tej wersji

No patrz, a ćwiczyliśmy to u Pawła, tylko nie pamiętam kiedy (chyba w zeszłym roku). Chodzić, chodzić na treningi :D
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

No patrz, a ćwiczyliśmy to u Pawła, tylko nie pamiętam kiedy (chyba w zeszłym roku).

niemożliwe, ze zgietą nogą to była moja prywatna wersja jak mnie opanował strach przed tym ze ktos mi ta nogę złapie i pociagnie zrywając więzadło w podporowej .A wszyscy robili normalnie z prostą, teraz mi przeszlo po odkryciu własnie że można kopać stopą i wtedy trudniej złapac.
jak już cwiczę w jakimś klubie to jestem na kazdym treningu, opuszczam tylko jak mam kontuzję bo nawet choruje bardzo rzadko.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ładnie weszło dwa razy:

• 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co sądzicie o torayop jako kontrze na neryo? Próbowaliście kiedyś? mam obawy czy nie jest to zbyt ryzykowne, bo jezeli nie trafi się albo spóźni odrobinę można dostać w tył głowy/ kregosłup i wiadomo czym może się to skończyć ale może moje obawy są nieuzasadnione? jak moglibyście ocenić prawdopodobieństwo zajścia takiego wypadku ?
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pewnie ze sie stosuje na neryo. Zawsze w kontratakach masz ryzyko.. ale jak to mówią jest ryzyko jest zabawa :P

Jak da się na dolyo zdążyć to tym bardziej na neryo :) ale zanim zaczniesz takie kombinacje popróbuj sobie w zadaniówce bo może być kuku
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale dostać dollyo nie jest tak niebezpiecznie jak opadającym nerio. Popróbuje, dopiero wchodze w faze testowania tora yop , wogóle dopiero ucze sie kopniec w kazdym razie nerio nadal w wielu aspektach pozostaje dla mnie kwestią niejasna.
Wczoraj trener pokazywał mi tą wersję, pchająca z apchagi i co ciekawe jest ona niemal identyczna z ta wymyslana przeze mnie kiedyś, mająca zabezpieczyć nogę przed uszkodzeniem. mam jeszcze takie pytanie, ogladając walki taja czy nawet kicka na wysokim poziomie kopniecie to jest czeste , w TKD natomiast występuje rzadko, dlaczego?
czy chodzi o to że tym kopnieciem łatwo trafic przeciwnika który nie ma zbyt dużego doświadczenia w nogach a na doświadczonych nie działa?Jaka jest tego przyczyna?
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tkd cy są bardziej mobilni, to moje zdanie oczywiscie, kontra tora yop na opadajace?hmm tora yop tak , dwit juz widze jak wjezdza w kregłoslup;) (z tym ze ja mam np długie nogi to nie jest az takie niebezpieczne) musialbys troche na skos schodzic ttechnika tak pod katem 45 stopni mniej wiecej.Moze brzmi dziko..po prostu zejscie po skosie w bok i kontra tora yop..

z tym ze na wtf mało kto kopie wogóle tora yop , same dwity;)

p.s
szczerze przyznam ze ogladałem full filmikow na ytubie ale malo widzialem na taju opadajacego kopniecia..
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oczywiście że zdążysz zrobic dwita czy tora yop. Ale trzeba tez dodać że do tego musisz mieć dobry czas reakcji tzw time-ing.

Podając za przykład dolyo miałem na myśli że jeśli da się kontre na tą technike wsadzic to tym bardziej na neryo.. To samo na yopa jak wyprzedzasz ręką (przednią).. masz słaby czas reakcji to wchodzi ci cała siła kopnięcia na żebra, ale jeśli opanujesz ten aspekt to bardzo ładnie i czysto można zdobywać punkty :) Takich technik nie nauczysz się w pare treningów. Co więcej potrzeba na to lata treningów.

Przykładowo obejrzyj sobie walki np Daniela Działy, który walczy defensywnie a zobaczysz dużo rodzajów kontr, wyprzedzeń itp.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tkd cy są bardziej mobilni, to moje zdanie oczywiscie, kontra tora yop na opadajace?hmm tora yop tak , dwit juz widze jak wjezdza w kregłoslup;) (z tym ze ja mam np długie nogi to nie jest az takie niebezpieczne) musialbys troche na skos schodzic ttechnika tak pod katem 45 stopni mniej wiecej.Moze brzmi dziko..po prostu zejscie po skosie w bok i kontra tora yop..

z tym ze na wtf mało kto kopie wogóle tora yop , same dwity;)

p.s
szczerze przyznam ze ogladałem full filmikow na ytubie ale malo widzialem na taju opadajacego kopniecia..

tylko ze po zejściu na bok to już bedzie troche za pózno na kontre.poza tym na który bok? zejście się w tym samym kierunku co idzie kopniecie nie ma sensu a zejscie na drugą wymagałoby przejścia pod neryo, czyli to juz nie byłaby kontra tylko kolejna technika po tym jak przeciwnik opuścił nogę.
Co do dwit, to fakt. Zawsze na treningu robiliśmy tylko tora ale patrzac na filmy z walk dobrych zawodników widze tylko dwit.
Co do kopniecia opadającego w taju, jest, ale jak ze wszystkimi kopnieciami wysokimi trzeba tu uważac a to jest podwójnie niebezpieczne jezeli zostałoby wyłapane i lowkick w podporową. Dlatego skłaniam się jednak do przyjęcia za jedynie poprawną technikę kopania całą stopa i nogą lekko zgieta, lub prostą ale w taki sposób żeby można było ją szybko cofnąc przez zgięcie jezeli zajdzie taka potrzeba.

Bonku jak to wyprzedzić yop przednią ręka?
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mhm jak to jak ..

Ktoś wychodzi yopem (noga wykroczna) lub lubi slajdowac ta techniką to stosuje się wyprzedzenie jirugą z reguły przednią bo na tylna nie ma czasu.. Wyglada to po prostu tak że zauważasz że wyjdzie yop, masz szybi time-ing i zanim cię zdarzy kopnąć to wsadzasz ręke na głowe.

Aha ale to odpada w WTFie bo nie wolno na głowe :P a nie wiem w jakiej federacji jestes :P

W grupach zaawansowanych na tego typu kontry, wyprzedzenia poświeca się dużo czasu.
Nie wiem ile trenujesz ale jesli krótko to spokojnie jeszcze będziesz miał różne ciekawe techniki. :)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ITF : 2 lata w zaawansowanej, teraz 1 msc w nowym klubie :P
pierwszy raz słysze o takiej technice ale w sumie jak się chwile zastanowić to racja bo reka zawsze szybsza będzie, z tym ze ryzykuje i to mocno ten uderzający, bo na taką wymianą ja wole dostać z ręki niż z yopa jak sie siły przeciwne nałoża-zeberko złamane.
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no trzeba uwazac dlatego tak jak bonku powiedzial duzo czasu sie na to poswieca i na poczatku mowisz do partnera ze slabo ci to wychodzi i zeby nie napalal sie za bardzo :wink:
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie napisałem nigdy że to jest łatwe :) i w pierwszej fazie nauki na pewno partner musi robić to powoli bez napalania się, a nawet bardzo sygnalizując. Z czasem można być w tym elemencie bardzo szybkim. Zauważ że wiele razy na zawodach ludzie stosują ten typ ataku.

A technika nie jest jakaś dziwna czy obca bo nawet na centralnych zgrupowaniach trener Jedut pokazuje bardzo dokładnie sposób wykonania, także nie jest to jakąś tajemnicą :)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A technika nie jest jakaś dziwna czy obca bo nawet na centralnych zgrupowaniach trener Jedut pokazuje bardzo dokładnie sposób wykonania, także nie jest to jakąś tajemnicą :)

wierze, tylko poprostu jej nie znam w klubie poprzednim nikt jej nie pokazywał.
w cwiczonych przeze mnie wcześniej stylach (zdecydowanie lepiej opanowanych niz tkd takiej techniki nie ma bo mało kto kopie tam yop wiec byłoby to bez sensu, już predzej odwrotnie, stopowanie yopem reki-to się ćwiczy). W tkd widze że jest odwrotnie a yop jest techniką czesto używaną więc napewno ma to sens. Jakbys miał jakiś filmik z tym to fajnie bo troche mi to ciężko wyobrazić tak normalnie mam wyciągnąc ręke stojąc centralnie na to yop, ani troche nie zeskoczyć na bok? Po sylwestrze zapytam o to trenera pewnie bedziemy brali.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To samo mozna robic przy dolly. Idzie noga to wyprzedzasz a jak nie zdarzysz to trudno.

Stoi sie lewymi nogami partner wychodzi z yope a ty w tym momencie musisz w poruszaniu w przod wyprzedzic yopa i trafic reka zanim cie kopnie. Trudna technika ale dobrzy zawodnicy wykonuja :) Jak wykonasz szybko to partner nie zdarzy kopnac a jedynie uda mu sie nuge podniesc do gory bo zblokujesz go cialem a o wuprostowaniu moze zapomniec.. Spytaj na pewno ci pokarze.. A gdzie trenujesz ITF? w jakim miescie albo u kogo :]
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

racja, jeżeli ruszę się szybko w jego kierunku i zablokuje ciałem to yop nie wyprowadzi, teraz rozumiem. Odnośnie dollyo (na brzuch i na głowę), wchodzisz na lewe lekko w przód osłaniając się prawa ręką i jednoczesnie kontra z lewej - nic tu nie poradzi choćby był szybszy, lubię tą technikę :P .Ja jestem z Krakowa, teraz ćwicze w klubie Sung , podoba mi się bo jest samo taekwondo, w poprzednim klubie było dużo samoobrony, technik recznych i na taekwondo troche nie starczało czasu...
  • 0

budo_matkd
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm ja bym tam zejscie zrobił i dopiero boksował ;) . Oczywiscie ze nie wchodzic w strone z której idzie noga ;) ha nie wiem jak na itf u nas sie tora yop chagi wogole nie uczy podobnie jak yop chagi , od swieta sie zdaza-po prostu ejst za wolne
p.s
ja stosuje i wcale tak nie uwazam ale...no nie widzialem osobiscie zbyt wielu syt w których ktos to stosował/na obozach uczono pokazywano z tym ze z niechecia wyrazna
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak yop jest rzadkie, chociaz ładne , ale ma zbyt boczne ustawienie i cięzko je wkomponowac w serie np. z rękami, ale podoba mi sie jako kontynuacja serii nożnej.
Co do tora yop (a raczej dwit bo tego tora w walce to nie widze zeby kopali) to się nie zgodze, jest szybkie czesto stosowane w wielu stylach i jeżeli się je dobrze umie to nawet stosunkowo bezpieczne jak na obrotówe.
Co do zejścia przy dollyo, jeśli jest bardzo mocne to koniecznie i napewno jeśli walczysz przy dużej róznicy wagi, ale jeżeli jest słabe to nie ma po co schodzić i czas tracić, lepiej dobrze przymierzyć i uderzyć z pełną siła.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024