neryo chagi
Napisano Ponad rok temu
Chcialbym wam sie poradzic jak poprawnie wykonac neryo chagi. Noga kopiaca w momencie robienia zamachu ma byc prosta czy ugieta w kolanie jak przy ap chagi z pozniejszym sciagnieciem na przeciwnika?
ardzo prosze o szybka odpowiedz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak wyglada naeryo chagi wg ITF ?a w ktorej federacji, bo to z filmu, to nie jest naeryo chagi wg ITF
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I moze tez jest trochę trudniej wychwycić takie kopnięcie, tak mi się wydaje.jak kopiesz pięta i to spadnie na bark a ktos ta nogę złapie to może być nie za ciekawie...
Napisano Ponad rok temu
Nas uczą, że to nieaktualna, zbyt wolna forma neryo. Kopiemy w ten sposób:
- najpierw podnosisz kolano jak najwyżej do twarzy, a następnie prostujesz nogę wbijając stopę w twarz przeciwnika- więc kopnięcie nie spada dokładnie z góry, a bardziej od przodu... trenuję wtf jakby co.
Napisano Ponad rok temu
a jak wyglada naeryo chagi wg ITF ?
ile ćwiczyłeś w kraku u Pawła?
2 lata ?
I nie wiesz jak naeryo wygląda ?
Napisano Ponad rok temu
ile ćwiczyłeś w kraku u Pawła?
2 lata ?
I nie wiesz jak naeryo wygląda ?
tak dwa, i nie wiem.
ostatnio gdzie indziej (ale też ITF) jeden koleś mi tłumaczył że ma byc tak jak pisze Isao w poście wyżej. Ale to już inne kopnięcie , pchające a nie spadajace, czyli nie naeryo tylko apchagi na twarz. Jakie sa korzyści z takiej zmiany?
wadą jest napewno osłabienie jest siły, a zaletą to że nie da się do łatwo złapać i przez to jest bezpieczniejsze dla kopiacego.
jak myślicie które lepsze?
ja jednak jestem bardziej za naeryo, ponieważ to jest kopniecie atakujace trzy strefy: idzie na głowę, ale jeżeli przeciwnik cofnie głowe dostaje w krocze, jezeli przeniesie cały tułów lekko w tył nadal można go trafić w zostawioną z przodu nogę.
A z takiego pchającego apchagi to za wiele się nie da zrobić.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do samego apchagi też jest dla mnie całkowitą nowością ze kopie się je w dwóch wersjach, kopiącej i pchającej. Ta pierwszą widzę pierwszy raz ale na głowę jej się wykonać nie da. druga pchająca (czyli fronkick z kicka, taja i itp) wejdzie na głowę ale wypadałoby tu dobrze biodro wrzucić. czy to jest to kopnięcie?
Napisano Ponad rok temu
Neryo z wyprostowaną nogą jest sygnalizowane, można wyjść do przodu, tylko to może kolidować z odruchem zejścia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mozna ale tylko jak go złapiesz na wznoszeniu nogi, jak spóźnisz się chwile to możesz to na nos przyjąc. skracanie dystansu w obronie przed tym kopnięciem wydaje się mi bardzo ryzykowne.na neryo można wyjść do przodu, wtedy stopa przeciwnika jest za tobą, bierzesz udo na bark prostując chirugi. Nim wyprostujesz, koleś leci na glebę.
.
Pozatym że jest sygnalizowane i wolniejsze to fakt ale jeżeli je połaczyć z serią rąk odwracających uwage to wchodzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
znam ten filmik i mi się wydawało że to jest to samo co na moim filmiku wklejonym wczesniej. Teraz jak patrze to widze ze rzeczywiście raz na jakis czas lekko ją zgina ale to wygląda poprostu jak luźniejszy wariant tego kopnięcia . Bo noga spada wyraźnie w dół a nie pcha nia w przód, to pchnięcie jest tylko wyprostem nogi ale cała siła skierowana jest do dołu.byte sally oczywiscie obejrzec cały trzeba filmik bo wersja z noga sztywna tez tu jest..i pan kyryllo jest z wtf : )
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
a jak wygląda rozgrzewka...
- Ponad rok temu
-
rozwalanie rękami desek,cegieł jak to się trenuje
- Ponad rok temu
-
Problem z pozycją ninja sogi