
No to Jazda :
Skład Chemiczny i Wartości odżywcze :
--> woda 48-78%
--> białko ok 20%
-Białka proste
*Albuminy -> miogen Białka pełnowartościowe
*Globuliny -> miozyna
* jakies tam proteiny -> Kolagen Białka nipełnowartosciowe
-> elastyna
- Białka złożone
chromoproteidy - hemoglobina [barwnik krwi , ale to chyba każdy wie]
- mioglobina (barwnik mięsa to pewnie mniej osób wiedzialo )
TŁuszcz 0.5-50% Ciężko strawny i mało NNKT

Cukry do 1.5% (glikogen , glukoza [w watrobie 8 % ] )
Skł. Mineralne 1.25 %
- Fosfor , chlor , potas , krzem , mikroelementy , wapń
Witaminy
z grupy B [mało]
---------------------
Ok to by bylo na tyle , jesli szanowny moderator zechce to mozna by załozyc oddzielny wątek na temat miesa.
Pozdrawiam