złe żabki
Napisano Ponad rok temu
teraz ćwiczę bjj w dwóch klubach równolegle, byłem na paru treningach w jeszcze innym, i w żadnym nie robiono żabek. ani jednej.
jakby dziwne, bo ćwiczenie jest proste, ciężkie i zdaje się, że pasowałoby do dyscypliny.
no to musi być chyba jakiś tego powód??
tu na Budo znalazłem wzmiankę, że żabki są niezbyt zdrowe.
czy to prawda?
czy w swoich klubach robicie je na rozgrzewce?
z czystej ciekawości chętnie bym się dowiedział, na czym polega problem żabek :-)
Napisano Ponad rok temu
??google nie boli
To tam jest napisane co Piotr Z. nazywa żabkami?
Napisano Ponad rok temu
ćwiczenie gimnastyczne wykonywane w pozycji kucznej, polegające na przemieszczaniu się naprzód za pomocą obunożnych podskoków (stąd nazwa) w ciągłym przysiadzie tj. bez fazy wyprostu.Zdefiniuj żabki.
z reguły wykonywane z rękoma na karku.
no to będę wdzięczny za linka, który rozstrzyga wątpliwości.google nie boli
ja guglując znalazłem tę kwestię poruszoną na konkurencyjnym forum (na tym też, jak napisałem, już szukałem), a tam zdania były podzielone i dlatego sprawa jest dla mnie otwarta. są także strony które zalecają żabki, np. kulturystyka com.
racz zwrócić uwagę, że jesteśmy na tzw. forum. jestem pewien, że internet grubo przed rokiem 2000 nasycił się odpowiedziami na wszelkie możliwe pytania, ale jakoś przez przeoczenie go dotąd nie zamknięto.
Napisano Ponad rok temu
Hm sformułowanie "bez fazy wyprostu" mnie zastanawia.ćwiczenie gimnastyczne wykonywane w pozycji kucznej, polegające na przemieszczaniu się naprzód za pomocą obunożnych podskoków (stąd nazwa) w ciągłym przysiadzie tj. bez fazy wyprostu.Zdefiniuj żabki.
Ale jesli chodzi po prostu o skoki naprzód obunóż to miewamy to na rozgrzewce, niezbyt dużo, po prostu jeden z elementów.
O teorii nie mam pojęcia.
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to, że nie osiągasz pozycji stojącej. oczywiście kolana trochę się prostują podczas skoku, ale biodra masz cały czas nisko, cały czas jesteś w przysiadzie (dlatego ćwiczenie jest b. męczące). serio to taka czarna magia??Hm sformułowanie "bez fazy wyprostu" mnie zastanawia.ćwiczenie gimnastyczne wykonywane w pozycji kucznej, polegające na przemieszczaniu się naprzód za pomocą obunożnych podskoków (stąd nazwa) w ciągłym przysiadzie tj. bez fazy wyprostu.Zdefiniuj żabki.
Napisano Ponad rok temu
np. żabki chodzone, czyli nie podskakujesz, a idziesz w pozycji żabki z rękoma na karku. Napewno mniej urazowe, a równie skuteczne
Napisano Ponad rok temu
Nie tyle czarna magia co nieprecyzyjne tłumaczenie.chodzi mi o to, że nie osiągasz pozycji stojącej. oczywiście kolana trochę się prostują podczas skoku, ale biodra masz cały czas nisko, cały czas jesteś w przysiadzie (dlatego ćwiczenie jest b. męczące). serio to taka czarna magia??
Takich cały czas niskich to nie uświadczyłem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
teraz nie robi się nawet przysiadów poniżej kąta 90 stopni, dlatego że do zgiecia 90 stopni utrzymuje się nogi na czworogłowym a poniżej obciązą się łekotkę. Zabki moga być bardzo niebezpieczne i prowadzić do uszkodzenia kolan, tak zreszta jak i zbyt niskie przysiady, dlatego tych 'chodzonych' zabek tez się robi bo to prawie to samo. Rzeczywiście sa lepsze ćwiczenia rozgrzewające. ja czasem robie żabki jak mam bardzo mało czasu na rozgrzanie nóg i wole ryzykowac uszkodzenie łakotki niz naderwanie ściegna i a nawet uszkodzenie kolana przez kopanie bez rozgrzewki (bo jednak dobre rozgrzanie nog zajmuje trochę czasu) więc można od czasu do czasu ale trzeba sobie zdawac sprawe z ryzyka tego ćwiczenia, i nigdy nie robić go jezeli ma się jakiekolwiek problemy z kolanami.z czystej ciekawości chętnie bym się dowiedział, na czym polega problem żabek :-)
Napisano Ponad rok temu
coś ci się zapomniało.Za chwilkę przeniosę do sportu zdrowia itd.
Napisano Ponad rok temu
Chciałem tylko dać wam czas na przeczytanie mojego postu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a wcale ze nie, teraz nie robi sie do 90, bo takie wlasnie obciazaja kolana, podczas gdy przy glebokich kolana sa odciazane przez tylnie miesnie ud. dla mnie zupelnie naturalny jest przysiad do konca, a totalnie nienaturalny zatrzymany w polowie. jakby to obciazalo kolana, to by ludzie nie byli w stanie ich robic w ogole.teraz nie robi się nawet przysiadów poniżej kąta 90 stopni, dlatego że do zgiecia 90 stopni utrzymuje się nogi na czworogłowym a poniżej obciązą się łekotkę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Siłownia i SW w jeden dzień
- Ponad rok temu
-
Da rade polaczyc?
- Ponad rok temu
-
ból łydek
- Ponad rok temu