Pompki
Napisano Ponad rok temu
- Jakie pompki rozwijają triceps? (z wąska rozstawionymi rękoma, szeroko itd.)
- Czym się różnią pompki szerokie od wąskich tzn jakie mięśnie rozwijają ? proszę o jakieś szersze opisanie bo że wąskie na klatę a szersze na barki to wiem
- Robiąc teraz pompki na piąstkach (wiem że wzmacniają nadgarstek utwardzają kostki) czy tracę coś czyli czy zwykłe pompki rozwijają w jakiś znaczący sposób mięśnie których te na kostkach nie ?
- Znacie jakieś ćwiczenie na motyle?? tyle co wyczytałem to wiem ze podciąganie ale nie daje to jakiś fajnych efektów
Mile widziane jakieś linki i prosiłbym o nie pisanie komentarzy "idź na siłownie popakuj hantlami to Ci wszytko ładnie urośnie bo ja chcę suchą masę mięśniową i ładną rzeźbę a nie wodę w mięśniach. Dzięki za odp i oczywiście za krytykę bez której sie nie obejdzie. Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Daje, i to dobre. Trzeba tylko się podciągać z szerokim nachwytem.- Znacie jakieś ćwiczenie na motyle?? tyle co wyczytałem to wiem ze podciąganie ale nie daje to jakiś fajnych efektów
Napisano Ponad rok temu
a co do tricepsow to na szerkosc barkow tak ze wypychasz swoj ciezar tylko trocepsami
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]- Jakie pompki rozwijają triceps? (z wąska rozstawionymi rękoma, szeroko itd.)
a dokładniej w pkt. 9 i 10
W "klasycznych" ręce szerzej do pełnego ugięcia; nogi razem, w żadnym wypadku tak: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pytanie, do czego są Ci potrzebne oprócz tricepsu. Jeżeli do szybkości uderzeń - rób wyłącznie na pięściach i z odbicia do klatki piersiowej (oczywiście odbicie i lądowanie z/na otwartej dłoni).- Robiąc teraz pompki na piąstkach (wiem że wzmacniają nadgarstek utwardzają kostki) czy tracę coś czyli czy zwykłe pompki rozwijają w jakiś znaczący sposób mięśnie których te na kostkach nie ?
Napisano Ponad rok temu
wąskie głównie na triceps, łokcie prowadzić przy tułowiu (nie na zewnątrz) jak ktoś napisał wyżejproszę o jakieś szersze opisanie bo że wąskie na klatę a szersze na barki to wiem
to te szersze na klatę są
robiąc wąskie na piąstkach nic nie tracisz w stosunku do waskich na dłoniach, wręcz zyskujesz bo ćwiczysz jeszcze nadgarstki i możesz opuszczać się niżej
apropos opuszczania się niżej to możesz zaimprowizować z trzema krzesłami (ale to bardziej pompek szerokich się tyczy niż tych z łokciami przy tułowiu)
z trudniejszych ćwiczeń na triceps to pompki tyłem (też można na piąstkach) i tyłem z ławeczki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ROL, nie do końca rozumiem te pompki z odbicia do klatki piersiowej chodzi Ci o takie z wybiciem przy prostowaniu rąk i klaśnięciu?
Opierasz się dłońmi o ziemię jak do zwykłej pompki na rękach wyprostowanych w łokciach, po czym odrywasz ręce od ziemi i klepiesz się dłońmi o klatkę piersiową, a następnie lądujesz na otwartych dłoniach. Na początek można klaskać dłonią o dłoń.
Prawidłowo nie powinno się lądować na wyprostowanych lub wpół ugiętych łokciach, ale skończyć w pozycji pełnego ugięcia.
Ćwiczenie, podobnie jak pompki na pięściach, wykonuje się dynamicznie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do pompek i tricepsa sprobuj tez trojkatne tj zlacz palce wskazujace i kciuki i jedziesz
Musi ostro walić po łokciach ...
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
1/ klasyczne - po prostu chodzisz na rękach
2/ z pompkami - tzn. krok-pompka-krok-dwie pompki-krok-trzy pompki-krok-jedna pompka itd.
3/ z odbiciem (tzn. ręce jak do klasycznej pompki, nogami obejmujesz osobę trzymającą taczkę, a ona dodatkowo Cię podtrzymuje od dołu rękoma) - wybijasz się na rękach do poziomu, zaś trzymający taczkę robi w tym czasie mały krok do przodu.
Jeszcze jedno ćwiczenie: pompki z odbicia na materacach: np. cztery płaskie materace treningowe ułożone w ciągu; kładziesz dłonie na krawędzi z jednego końca w pozycji jak do pomki klasycznej z ugietymi w łokciach rękoma i odbijasz się przemieszczając np. w lewo, a potem, jak mawia mój trener, "żeby się odkręciło" w prawo od drugiego końca
Ale pytałeś o pompki na triceps, a ja odbiegłem od tematu i zacząłem podawać Ci pompki z treningu bokserskiego. Cóż, może na coś się przydadzą :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W "klasycznych" ręce szerzej do pełnego ugięcia; nogi razem, w żadnym wypadku tak: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A dlaczego tak nie wolno robić? Spotkałem się z tą metodą robinia pompki również w innym miejscu. Co z nią nie tak?
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego tak nie wolno robić? Spotkałem się z tą metodą robinia pompki również w innym miejscu. Co z nią nie tak?
Nogi są rozwarte, a stopy daleko od siebie. Punkt podparcia ma być jeden centralnie w stosunku do dłoni. Natomiast, czy stopy są na podłodze, czy na krześle, to nie ma znaczenia. Ale podkreślam: to w treningu bokserskim; dla innych celów i treningów może ma to jakieś zastosowanie.
Od nowego roku szkolnego przerzucam się z tkd na boks więc nie pisałeś na marne Hmm to zadam jeszcze jedno pytanko tzn. Robie pompki 2 serie dziennie rano i wieczorem i w ten sposób za bardzo obciążam mięśnie ?? Gdzieś tak wyczytałem... wiem że mięśnie muszą mieć 24 h odpoczynku ale jak będę robił co 2 dni (jakiś koleś na innym forum tak radził) to chyba marne efekty będą, czy wręcz odwrotnie ? Co myślicie ?
Nie, natomiast jeżeli ćwiczysz np. bieganie, to nie przemęczaj organizmu. Przebiegnij mniej, a zmiennym tempem z innymi ćwiczeniami (np. slalom szybkościowy, bieg bokserski, kilka sprintów, trochę pompek w między czasie). Aha, w dniu treningu bokserskiego nie pływaj.
Napisano Ponad rok temu
ale to jak kolega wyżej wspomniał one są dobre dla innych SW niż boks (np. judo, bjj itp.)
takie moje zdanie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Placebo
- Ponad rok temu
-
Rozpieprzony plan dnia
- Ponad rok temu
-
Kontuzja ramienia;/
- Ponad rok temu
-
Maść żywokostowa
- Ponad rok temu
-
Miejscowe spalanie tłuszczu - w końcu udowodnione ? ? ?
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia na miesnie ramion (masa i siła) POMOCY!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
HIT - co z tą główną serią? Pomoc dla HITowców!
- Ponad rok temu
-
Wodą o jakiej temperzturze zalewać czerwoną herbatę?
- Ponad rok temu
-
Trening Rosjan ?
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia dla kobiety na brzuch.
- Ponad rok temu