Re: Walka realna ... na glebie...
prędzej przeciwnik przytrzyma cię w stójce. przecież walka uliczna na stojąco nie wygląda jak czysta bokserska - sczepianie się, łapanie za ubranie, próby unieruchomienia ci rąk, to wszystko norma.
Racja, dlatego umiejętności chwytacza są przydatne. Judo często modyfikuje się pod samoobronę, zresztą idealnie się do tego nadaje. W pracy w Policji i innych formacjach umiejętność chwytów jest bardzo przydatna:)
Ale niektórzy za bardzo gloryfikują walkę w parterze w samoobronie.
Chociaż.. jeśli miałbym się z kimś bić na plaży albo boisku do piłki nożnej, to od razu bym schodził na ziemię
Co do odsetka ludzi , którzy na ulicy mają umiejętności w walce w parterze.. to obawiam się , że będzie ich coraz więcej. Tymbardziej, że mogą się naczytać właśnie takich tematów i dyskusji na forach:) Mam tylko nadzieję, że trener im wybije z głowy wszczynanie bójek i chęć udowadniania czegokolwiek na ulicy.
Co do tego, że ktoś nas z zaskoczenia walnie kiedy jego koleżkę oklepujemy z dosiadu.. No to tutaj nie zgodzę się z grzebykiem. Bo tak samo jesteś odwrócony plecami w dosiadzie jak i w stójce. Jeśli na kogoś napierasz w stójce to też nie widzisz czy ktoś na Ciebie nie biegnie z tyłu. Wiadomo.. zawsze w takich sytuacjach trzeba mieć oczy dookoła głowy.Inna sprawa, że z dosiadu znokautowanie kolesia zajmie Ci bardzo niewiele czasu.Nawet jeśli go nie trafiasz czysto , tylko w jego 'garde' to jestem pewien , że uderzy sie głową o podłoże a to wystarczy.Jeśli nie to uderzenie łokciem i możesz powiedzieć GAME OVER. W stójce jeśli masz dynamikę to jasne, możesz kolesia pozamiatać, ale będzie to trudniejsze niż z dosiadu
Niemniej argument był o tym, że nie zobaczysz czy ktoś podbiega.. Tak samo tego nie zobaczysz w stójce jak i w dosiadzie. Bo to IDENTYCZNA pozycja.
Co do mojego wniosku o tym, że coraz mniej ludzi chce uprawiać jakąś SW dla przyjemności... Może się mylę.. ale taki wniosek wysnułem, biegając po różnych forach i na każdym największa ilość tematów jest poświęcona skuteczności na ulicy. Ale mniejsza o to:)
Dla relaxu obejrzyjcie sobie filmik:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Tylko zaznaczam, to jest raczej solówka, a nie bójka na ulicy:) A tak w ogóle to szkoda ładnych dziewczyn:)