Walka realna ... na glebie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A wyobrażasz sobie człowieka o gabarytach Wojewódzkiego, który miał jakiekolwiek szanse pokonać kogoś o gabarytach Pudziana w stójceNie wyobrażam sobie aby człowiek o gabarytach Wojewódzkiego miał jakiekolwiek szanse kontrolować kogoś o gabarytach Pudziana.
... ale zawsze może sprobować strzelić i próbować ucieczki ....
Teraz sobie kpisz. Jakiej odpowiedzi oczekujesz? - np. 32,5 kg :roll:Skoro wiele osób stwierdza, że parter daje większą kontrolę nad cięższym pacjentem, to do jakiej różnicy masy to działa?
No może trochę kpiny w tym było, ale tak naprawdę to różnica rzędu ok. 10 kg to żadna różnica.
Napisano Ponad rok temu
W przypadku ulicznej walki w parterze w ok. 90-95% przypadków mamy do czynienia z absolutnymi nowicjuszami, którzy po 5-25 sek. walki w parterze są absolutnie bez szans.
To tak jak byś miał walczyć z młokosami którzy przychodzą 1 raz w życiu na trening.
Czy jesteś w stanie ich obić??
Na ulicy walczysz w taki spos. aby uzyskać maks. skuteczności przy minimalnych stratach własnych. Jeżeli jesteś zajebisty "stójkowiec" to bez problemu rozjebiesz gości stojąc. Jeżeli jesteś mma (50% stójka, 50% parter), a Twój przeciwnik (coś tam stójka - powiedzmy 20-50%, 0% parter) to w jaki spos. będziesz starał się prowadzić walkę??
Napisano Ponad rok temu
Może jakaś dźwignia w stujce?
Napisano Ponad rok temu
Modne style jak Shidokan, Budokai, Daidojuku to nie panaceum na każda walkę.
"Panaceum na każda walkę" nie znajdziesz nigdzie, w żadnym stylu. Jeżeli jakieś style są w stanie do tego ideału Cię zbliżyć to tylko style przekrojowe.
Przekrojowośc, tak jak ja ją rozumiem, to nie jest schemacik "wejście w nogi i na glebę". Ikoną przekrojowości dla mnie jest taka akcja, którą kiedyś jakiś Japończyk (Fujita?) zrobił Bobowi Sappowi, a podobną akcję zrobił Mamed Khalidow na ostatnim KSW: z trzymania w pozycji bocznej wstać obok głowy przeciwnika i sprzedać mu soczystego soccer-kicka.
Przekrojowość to umiejętnośc zastosowanie tej z szerokiej palety znanych technik, która jest w danej sytuacji najbardziej przydatna, zaskoczy przeciwnika, to umiejętnośc łamania schematów i stereotypów. Umiejętnośc płynnego przechodzenia z jednego stylu walki do innego, tego ktory się właśnie teraz sprawdzi.
Wracając do ulicy: co powiesz na taką na przykład akcję: jeden na trzech na parkingu. Obalasz jednego i wtaczasz się z nim pod stojący obok samochód, załóżmy, że to ciężarówka, albo wysoko zawieszona terenówka. 8O Dziwny pomysł? Dziwny. Przekrojowośc to właśnie dziwne pomysły.
Pozdrawiam
nic dodac nic ujac
jak czegos nie znasz to moze to byc uzyte pzeciwko tobie i nie bedziesz wiedzial jak zareagowac
masz mniejszy arsenal w walce, jestes agraniczony do schematow ktore sa ci znane
Napisano Ponad rok temu
... W tej sytuacji czy nie lepiej skupić na dźwigniach do założenia w stójce niż turlać się po ziemi?
Co Wy z tymi dźwigniami w stujceMoże jakaś dźwignia w stujce?
Bardzo trudno jest je wykonać. Na żadnym z filmików w tym temacie nie widziałem nawet próby wykonania takiej dźwigni.
Napisano Ponad rok temu
Dziwna definicja na przekrojowość.. dziwne pomysły?!?!? Bez przesady.. Przekrojowość to znaczy mieć drogę wyjścia z każdej sytuacji. A nie dziwne pomysły... Filozofować nie chcę ,a takie definicje to już pod coś takiego podchodzą. W ogóle rozwalił mnie przykład z tirem ;] Tego to nawet w filmach nie ma. Może Ty nakręcisz jakiś , bo widzę że wyobraźnię masz.
Co oczywiście, nie znaczy , że parter może niekiedy się przydać. Chociazby przy takich sytuacjach , że ktoś znienacka nas popchnie, wywróci i będzie chciał nas skopać.
Paradoksalnie graplerzy, najlepiej potrafią bronić się przed obaleniem. I to też się przydaje, jak ktoś będzie próbował nas przytrzymać i wywrócić, to możemy się wybronić i uciec.
No wiadomo, takie umiejętności się przydają, ale też niektórzy ludzie zbyt GLORYFIKUJĄ parter, jeśli chodzi o realne zagrożenie. To , że w bójkach często ludzie lądują na ziemi , to efekt CIOSU przeciwnika. Czyż nie?? No to jeśli ktoś ćwiczy uderzane , to potrafi zrobić unik i nie poleci po ciosie na ziemie. I tu jest plus dla nich.
A co do różnicy wagowej w parterze. Romanowicz, mnie nie mógł zrzucić z siebie ponad 100kg koleś. Jak bylem w pozycji bocznej. Po prostu nie ma jak wykorzystać tej siły. W sumie ja się nie znam, ale tam dużo zależy od mechaniki ciała. Możesz sam spróbować z kimś o wiele lżejszym. Niech Cie tak przytrzyma a Ty próbuj się podnieść. Będzie ciężko:)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na profesorów polecam styl zwany : ładne oczy plus dużo szczęścia Zaliczyłem egzamin. Jeszcze 1 i wakacje. Akurat wrócę do zdrowia i ...... lecę na trening odreagować to wszystko!
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam się absolutnie.
Pomysł z tirem - rzeczywiście skrajnie skrajny. Ale zależało mi na podkreśleniu tego, że wszechstronność daje możliwośc korzystania z niekonwencjonalnych rozwiązań - niekonwencjonalność to zaskoczenie, a czym jest element zaskoczenia w walce tego pisać ne muszę.
Film? Myślę nad tym.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja mało doświadczony jestem w boju, a w tych kilku razach na ulicy zrobiłem jeden rzut: ippon soi nage, oraz jedną, własnei dzwignie, zakończoną prawdopodobnie wyłamaniem stawu łokciowego.
Napisano Ponad rok temu
Nigdzie nie powiedziałem, że "nie ma dzwigni w stójce". Napisałem, że bardzo trudno jest je wykonać.Jak to nie ma dzwigni w stójce?
Mój rzut. Gratulacje.... na ulicy zrobiłem jeden rzut: ippon soi nage...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No Laser, super ,że rzuciłeś typkiem o glebe. No ale to w dalszym ciągu była stójka Podejrzewam, że typ , który tak poleciał stracił zapał do dalszej walki.
W ogóle czemu to jest na ULICA? Jak karatecy chcieli mieć taki temat , to nie rozumiem...
Napisano Ponad rok temu
A "Przekrojowośc to dziwne pomysły" to nie definicja, chociaż napisałem to tak, że tak wygląda. Poprawię się: "Dziwne pomysły" (niekonwencjonalne łączenie technik z rożnych styli, nieprzewidywalność zachowań) to, moim zdaniem, największy atut trenującego przekrojowo.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zagadka
- Ponad rok temu
-
Hakama i Karateka
- Ponad rok temu
-
Jak przebiegają wasze egzaminy?