Jeżeli liczbą postów w czasie mierzysz umiejętności.
Dlatego wlasnie Ros w pelni zdaje sobie sprawe jak wybitnym jestem escrimadorem i nie umawiamy sie na sparringi w trosce o Jego zdrowie.
(sorry, jestem pijany )
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli liczbą postów w czasie mierzysz umiejętności.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego wlasnie Ros w pelni zdaje sobie sprawe jak wybitnym jestem escrimadorem i nie umawiamy sie na sparringi w trosce o Jego zdrowie.
(sorry, jestem pijany )
Napisano Ponad rok temu
Ażeby się temu tematowi możliwie jak najbardziej neutralnie przybliżyć, trzeba najpierw w ogóle stwierdzić - co to jest sparring: to pojedynek ćwiczeniowy - a wiec symulacja prawdziwej walki.To nie jest sensowna metoda treningowa, IMO. Owszem, mozna tak zawody zrobic, jak komus nie przeszkadza to ze moze pózniej przez kilka miesiecy byc wylaczony z treningu, ale do _nauki_ kontuzje na kazdym treningu sa powazna przeszkoda.
taa.. bylem wlasnie tu w Londku w pewnej sekcji FMA gdzie instruktorzy proponuja sparingi w formule minimum ochraniaczy + full contact + drewniane palki..
sorry - ale ja za bardzo szanuje moje zdrowie
- jesli ktos proponuje full-contact to nie chodzi tylko o technike ale tez o sile
- fajnie ze macie rekawiczki, ale w normalnych sparingach ludzie sie ruszaja i cios rzadko wchodzi tam gdzie mial wejsc, zazwyczaj laduje w innym (->nieoslonietym) miejscu co przy full-contactcie jest malo przyjemne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a zeby nie bylo OT - ja rowniez zapraszam jesli bedziesz w Londynie do malego sparringu.. z checia zobacze twoja butelke w akcji
itd, itp.........Jak będziesz w Warszawie zapraszam Ciebie i Twoją butelkę (kij, długopis, co tam chcesz)na sprawdzian - to a propos gadania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I Dzey - w tym nie ma żadnej magii to trzeba tylko wyćwiczyć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trafienie w głowę jest łatwiejsze bo jest większa od kokosa
ponadto abanico wykonuje się w różnych płaszczyznach i zawsze w coś trafisz
@Khunaq
ja nie wiem, ty masz jakiąś traumę, blablablablabla na kibola się zrób, pierdupierdu pierdu
Napisano Ponad rok temu
Ciągłe nawiązywanie do walki realnej jest konieczne, w przeciwnym wypadku to co ćwiczymy byłoby tylko i wyłącznie sztuką dla sztuki, pokazem, balecikiem z pięknie ułożonymi formami. Oczywiście jest to obecnie bardzo prymitywna forma walki ale często spotykana w bezpośrednich "kontaktach" międzyludzkich
Ale to nie jest obsesja tylko zdrowe podejście do zagadnienia.
Dżey - czy nie przyszło ci namyśl, że koleś specjalnie 3× powtórzył przymiar, abyśmy mogli zobaczyć pod jakim kątem nastąpi uderzenie - inna perspektywa była widocznie niemożliwa! A ty od razu masz powód, ażeby od razu dosrać.... Dziwny z ciebie typ człowieka....Khunaq - dokladnie o to mi wlasnie chodzilo - nieruchomy kokos, facet przymierzajacy 3 razy zanim zada jedno uderzenie, mierzenie co do centymetra kata natarcie i pola uderzenia.. no zaraz - to mowimy o walce czy o robieniu pokazow?
- a kto cie tu taki kit wcisnął - - była na ten temat w ogóle mowa? ja nie wiem - pomyliły ci się historie - zwróć się do niego kto ci to wcisnął ... chyba że cóś sugerujesz - jeżeli ci jeszcze o butelkę chodzi - cóż argumenty mi się już skończyły - wszystko dalsze jest po twojej stronie .... wypróbuj!Natomiast po prostu nie lubię wciskania kitu. Mnie przekonuje, jak trener mówi mi, że np. jakieś fikuśne obrotowe kopnięcie z wyskoku w głowę robimy po to, żeby usprawnić naszą koordynację, dla doskonalenia się, ew. na zawody. Natomiast jeśli ktoś mi wciska, że to jest zajebista technika do walki w samoobronie, to to jest po prostu bardzo nieuczciwe.
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu