Czy nie denerwuje Was podział na kb i mt?
Napisano Ponad rok temu
Zauważyłem ostatnio strasznie głupią tendencję. Zawodnicy omawianych sportów zaczynają stawiać między sobą grubą krechę. O ile mowa jest o oczywistych różnicach (niektóre techniki, rytuały) sprawa nie wzbudza kontrowersji. Problem jest, gdy dochodzi do konfrontacji, początkowo słownej. "MT jest lepsze od KB bo można uderzać łokciami i kolanami", przekonywał mnie nastolatek. "KB jest lepszy bo ma lepszą metodykę treningową", głośno krzyczy jakiś dwudziestolatek (na oko). Od słowa do słowa wynika ostra kłótnia, w wyniku której musiałem ze znajomym rozdzielać kilka gorących głów. Wynik walki - z grubsza remis, w każdym razie krzykacze już nie bardzo chcieli dochodzić swoich racji.
Dojdźmy do zasadniczego pytania. Po co komu takie podziały? Moim zdaniem to czysty kretynizm, biorąc pod uwagę, ze oba sporty są niemal identyczne a w Polsce MT w wielu klubach uczą instruktorzy KB?
Wiadomo, idioci są idiotami, ale we wspomnianej kłótni brali udział spokojni zazwyczaj studenci 8O Co gorsza, towarzystwo rozeszło się we wrogich, podzielonych nastrojach. Co o tym sądzicie?
Jak my, sportowcy, możemy rozwiązać problem konfliktów pomiędzy przedstawicielami tych SW. Proponuję ustalić jakiś forumowy wspólny mianownik
PS. Przytoczona sytuacja miała miejsce ostatnio, ale słyszałem już o wielu podobnych zdarzeniach.
PS2. Fotka przedstawia starcie kickboksera i zawodnika mt - tak, dla upikantnienia tematu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kilka nowych faktów we wspomnianej sprawie :-) Okazało się, że gość od MT (ten, który zaczął dyskusję) ćwiczy od niedawna (ok 0,5 roku) i w swojej okolicy wozi się swoimi umiejętnościami. To o nim wiemy już chyba wszystko, hehe... Reszta natomiast ćwiczy już po 2-4 lata i nadal jest zagrzana.
Ustaliliśmy wspólnie, że zrobimy przyjacielski sparring. Ciekaw jestem jak to będzie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zróbmy jeden związek uderzanych sportów walki, albo w ogóle jeden związek sportów walki . Oczywiście najlepiej jakby przybrał nazwę "Polski Związek Kckboxing-u" , a i zarząd w ów związku mógłby być identyczny jak w obecnym PZKb
I po co zaczynasz ... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Proponuję abyś poszukał czegoś co się zwie Sanshou. Było na pokazach Bercy 2007. Wprawdzie nie ma łokci i baniaka, bliżej temu jest Daido Juku, które z kolei zawiera trochę parteru.Jeśli ktoś ma propozycję, piszcie.
Napisano Ponad rok temu
PS. Sparring MT vs. KB ustawiony na jutro Jutro też opiszę co i jak. Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SoS, chodzi mi o coś polskiego i praktycznego. Wiem, że i tak cokolwiek się nie stworzy będzie to w pewnym stopniu powielanie istniejących już stylów, ale o takim połączeniu (KB, MT, Judo) jeszcze nie słyszałem. Bez żadnych pokrętnie nazywanych technik, czysta praktyka. Alr jaką nazwę...?
PS. Sparring MT vs. KB ustawiony na jutro Jutro też opiszę co i jak. Pozdrawiam!
A czy aby Sanda nie jest jakby tego typu polączeniem ? wydaje mi sie ze tam stosuja duzo rzutów ale bez walki w parterze...ale przydalaby sie wypowiedz osoby bardziej znajacej sie na tym sporcie
A na jakich zasadach bedzie ten sparing
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm mam:
Muayjukickdo
Hehe, dobre
Skorpiob, będzie oczywiście na zasadach MT. Czuję lekką tremę bo mam sparować z gościem z 2,5 letnim stażem (mi do kicka doliczyli boks) - zobaczymy. W każdym razie nie będę się patyczkował i uważał na ściągnięcia na kolano - taki mam plan na dzisiaj
Napisano Ponad rok temu
Ja uważam ze różnica mdz kb i mt nie jest jakościowa tylko ilościowa w sensie poziomu umiejętności. Tzn te dwie dyscypliny to w rzeczywistości etapy nauki walki. Należy zacząć od kickboxingu, z tego względu ze jeżeli ktoś zacznie od lowa, łokci i kolan to się nigdy już kopać ani uderzać nie nauczy. Dlatego porządek musi być. Można zacząć od lighta , semi lub nawet fula jak ktoś jest nieco sprawniejszy natomiast z całą pewnością nie powinno się poprzestawać na tym,bo to jakby stanąć w pół drogi. Jednak dopiero po opanowaniu uderzeń i kopnięć na wystarczającym poziomie przejść do nauki mt, czyli lowkicka, klinczu, rzutów itp. Z tego punktu widzenia kłótnia o to co lepsze jest absurdalna z założenia, natomiast problem można przeformułować w ten sposób: co lepsze na początek? oczywiście że kickboxing bo nie można się uczyć jednocześnie zbyt wielu technik naraz, bo z tego straszna kicha wychodzi potem
na wieki wieków! już widziałem parę takich przypadków
Napisano Ponad rok temu
Skorpiob, będzie oczywiście na zasadach MT. Czuję lekką tremę bo mam sparować z gościem z 2,5 letnim stażem (mi do kicka doliczyli boks) - zobaczymy. W każdym razie nie będę się patyczkował i uważał na ściągnięcia na kolano - taki mam plan na dzisiaj
Rada odemnie, jak bedzie klinczowal odrazu wykonuj niski rzut przez biodro albo odpychaj rękoma i high kick :wink: Druga sprawa staraj sie nie byc zbyt statycznym by nie zebrac za duzo celnych low kickow na jedna noge zrezygnuj z walki w krotkim dystansie najwyzej na dlugosc calego prostego(z uwagi na lokcie). 3maj sie na nogach a bedzie dobrze No chyba ze sam jestes dobry w lokciach, klinczu itp wtedy moje rady sa bezzasadne
Napisano Ponad rok temu
Mnie nie denerwuje.Czy nie denerwuje Was podział na kb i mt?
Kickfan, spodziewałeś się takiej odpowiedzi.
Ponad 20 lat temu do Polski zagościł Kickbokxing. Wszyscy ówcześni trenerzy tego sportu zaczynali od karate, kung fu i innych SW. I co z tego Powstał Polski Związek Kick Boxingu, oddzielił się od innych, podobnych SW i... bardzo dobrze.... MAło jest trenerów którzy zaczynali od MT zazwyczaj są to karatecy , kung-fu, sambo itd, teakwondo i inne..
Tak więc...
Ustaliliśmy wspólnie, że zrobimy przyjacielski sparring. Ciekaw jestem jak to będzie...
G-Man, nie chcę Cię obrażać ale nie będę z Tobą dyskutował. Twój poziom...PS. Sparring MT vs. KB ustawiony na jutro Jutro też opiszę co i jak.
Primo, coś takiego już dawno istnieje. Nazywa się MMA.Kiedyś myślałem ze znajomymi o stworzeniu czegoś polskiego. Takiej hybrydy KB, MT i Judo. Byłoby to coś kompletnego pod względem uderzania (z gardą z KB, kolanka/łokcie MT, uderzenia głową) wzmocnione klinczem i technikami rzutów z judo
Secundo, aby stworzyć coś takiego jak ta hybryda należy być wybitnym mistrzem w przynajmniej jednej SW.
Jesteś G-Man :roll:
Sally, tylko dlatego, że Cię bardzo lubię :wink: napiszę delikatnie.Należy zacząć od kickboxingu, z tego względu ze jeżeli ktoś zacznie od lowa, łokci i kolan to się nigdy już kopać ani uderzać nie nauczy. Dlatego porządek musi być. [...] co lepsze na początek? oczywiście że kickboxing bo nie można się uczyć jednocześnie zbyt wielu technik naraz, bo z tego straszna kicha wychodzi potem
Nie wiesz o czym piszesz.
Napisano Ponad rok temu
Sally, tylko dlatego, że Cię bardzo lubię :wink: napiszę delikatnie.
Nie wiesz o czym piszesz.
Ty za to wiesz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Boks w Lodzi
- Ponad rok temu
-
Worek bokserski - gdzie kupić
- Ponad rok temu
-
Diego Chico Corrales nie żyje [*]
- Ponad rok temu
-
Zdjęcia, Tapety itp.
- Ponad rok temu
-
K-1 Rules
- Ponad rok temu
-
Taśmy bokserskie - wiązanie
- Ponad rok temu
-
Oscar De La Hoya vs Floyd Mayweather Jr.
- Ponad rok temu
-
COPACABANA (W-WA) nowy nabór od 14 maja
- Ponad rok temu
-
KICKBOXING KONTRATAKUJE !!!!!!! start około 600 zawodników
- Ponad rok temu
-
KiBo-transmisje z zawodów na żywo: kto zainteresowany?
- Ponad rok temu