najlepszy grappler ever
Napisano Ponad rok temu
moje typy to Rickson Gracie i Masahiko Kimura
swoja droga ciekawe ktory z nich byl lepszy
zapraszam do dyskusji 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba, ze zrobi sie takie cos jak w ostatniej czesci Rockiego:)
Jezeli juz mialbym podjac sie wytypowania kogos "the best" to podalbym chociaz jakies kryteria...
Napisano Ponad rok temu
w stójce czy w parterze? :wink:swoja droga ciekawe ktory z nich byl lepszy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Masahiko Kimura (Fedor wszechczasów :twisted: )
2. Mitsuyo Maeda
3. Rickson Gracie
4. Helio Gracie
Dorzucam poniżej jeszcze kilka nazwisk. To już trochę inna liga, to już nie to legendarne vale tudo bez ograniczeń czasowych i zasad, ale nadal wielcy grapplerzy:
5. Fedor Emelianenko (Kimura czasów dzisiejszych :twisted: )
6. Aleksander Karelin
7. Kazushi Sakuraba
8. Hidehiko Yoshida
9. Paweł Nastula (a co )
Wiadomo, że taki Fedor zamiótłby podłogę Helio, nawet gdyby obaj byli u szczytu możliwości. Nie te czasy. Jednak myślę, że można pokusić się o porównanie, zwłaszcza w forumie niezobowiązującej zabawy, jeśli tylko weźmie się pod uwagę proporcje między ich dokonaniami, a czasami w których żyli. Tutaj Helio już wygrywa, bo Fedor od początku był zawodnikiem, sportowcem, Helio zaś nie był tym, co dzis rozumiemy pod słowem "fighter," a jednak udowodnił wyższość swojego systemu nad innymi, wygrywając niemal wszystkie swoje walki.Ciezko oceniac, swiat sie zmienia, nowe podejscie do treningow, technik... Kiedys wiekszym zaskoczeniem byl grappling (bjj nie bylo znane to miazdzylo). Podobnie jak w pilce noznej nie da sie wytypowac pilkarza wszechczasow, tak tu ciezko/wcale nie da sie wytypowac zawodnika.
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą to nie gloryfikowałbym tak Fedora. Życie płata rózne figle, Mirko też wydawał się niepokonany... :wink: .
Napisano Ponad rok temu
A wszystkie te lata z judo i sambo? Na tej zasadzie to i Ricksona można nazywać przekrojowcem. Robię trochę za adwokata diabła, oczywiście, ale uważam, że na zasadach grapplerskich Fedor poradziłby sobie równie dobrze lub niewiele gorzej, niż w MMA. Swoją drogą mógłby się kiedyś o występ na ADCC pokusić.Fedor to nie tyle grappler, co przekrojowiec. Myślę, że itosurulezowi chodziło o czysty grappling.
Napisano Ponad rok temu
Patriotyzm górą. Jakby nie patrzeć, Nastek jest legendą w Japonii. Powtarzam: przez pryzmat dokonań trzeba patrzeć, a nie stawiać dwóch obok siebie i mówić: ten by tego rozniósł.Nastula????
Napisano Ponad rok temu
Judo też grappling.Ale jakie on ma dokonania w graplingu?
Napisano Ponad rok temu
To starozytne tak, ale nie dzisiejsze z ograniczeniem walki w parterze do 30 sekund czy ilu tam.Judo też grappling.
Napisano Ponad rok temu
Do pięciu nawet, jeśli nic się nie dzieje. Głupota. :roll: Tak czy siak: może i gorszy, ale nadal grappling. A co powiesz o zapasach? Przecież skoro nie ma tam wykończeń żadnych, to co to za parter?To starozytne tak, ale nie dzisiejsze z ograniczeniem walki w parterze do 30 sekund czy ilu tam.
Napisano Ponad rok temu
Ja poprę Partyzanta i powiem: Milon z Krotonu.
Napisano Ponad rok temu
ostatnio malo sie na forum dzieje wiecmozemy podyskutowac o legendach
A ja zaproponuję coś takiego:
Milon z Krotonu
no tak nie wzialem go pod uwage chociaz watpie czy wygralby z kimura, gracie czy fedorem
mimo to Milon jest niezaprzeczalna legenda pankrationu
Napisano Ponad rok temu
co to jest w takim razie judo?To starozytne tak, ale nie dzisiejsze z ograniczeniem walki w parterze do 30 sekund czy ilu tam.
no chyba jednak grapling.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Morihei Ueshiba
PS. tylko mnie nie wysmiejcie :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Orientalne style
- Ponad rok temu
-
turek radzi sobie w kazdej syt!:P
- Ponad rok temu
-
Systemy prawnie zabronione.
- Ponad rok temu
-
Miesnie karku?
- Ponad rok temu
-
Łączenie sztuk walki...
- Ponad rok temu
-
Czy ktos ma "National geographic-fight Science"?
- Ponad rok temu
-
ciezarki na kostkach
- Ponad rok temu
-
Worek w mieszkaniu?
- Ponad rok temu
-
Sprzęt do sportów walki
- Ponad rok temu
-
Nie, tylko nie od początku... "człowiek a nie styl"