Zawody i seminaria Shorin-Ryu, 21-22.04.2007
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W weekend odbyły się w Warszawie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] oraz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Shorin-Ryu Oshukai. Czy ktoś był i może powiedzieć coś więcej, ewentualnie pstrykał albo nagrywał?
Pytanie czy interesuje Cię lub kogoś z forum jakieś konkretne informacje. W piątek był trening tylko dla czarnych pasów (nie mam więc nie byłem), w sobotę odbyły się zawody w kategoriach kata, kata kumiwaza oraz dojo kumite, natomiast w niedzielę odbyły się dwa treningi, które były po sobie.
Była bardzo liczna ekipa z francji (prawie 70 osób - tak wynikało z listy), kilka osób z kanady, egiptu, czech, węgier i chyba białorusi. Oczywiście większość osób była z polski. A same zawody najlepiej podsumował chyba sensei Kenyu Chinen na początku niedzielnego treningu "wykonanie kata czy katakumiwaza było w miarę ok, natomiast dojo kumite było bardzo nie ok" (moja wolne tłumaczenie) i to chyba najlepiej oddaje całe zawody.
Nie chciałbym się jakoś mocno rozpisywać co i jak poniewaź łatwo się krytykuje (sam od niedawna trenuję Shorin-Ryu), ale dało do myślenia że w kategorii seniorów czarne pasy zarówno jeśli chodzi o kobiety jak i mężczyzn w kategorii kata i dojo kumite wygrali przyjezdni z zagranicy (wszystkie 3 medalowe miejsca). Z drugiej strony najlepsi polscy styliści Shorin-Ryu w liczbie parunastu było sędziami i nie startowali w zawodach.
Na pcchwałę moim zdaniem zasługiwała organizacja zawodów, pomimo drobnych niedociągnieć, ale w końcu to były dopiero drugie zawody o Puchar Świata Shorin-Ryu.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Konkretnych pytań nie mam; trenowałem chwilę Shorin-Ryu i z sentymentu chciałem przeczytać jakieś ogólne sprawozdanie, takie jak twoja odpowiedź. Dzięki. Może będzie z tego jakaś dyskusja między aktywnie trenującymi i/lub uczestniczącymi w wydarzeniu forumowiczami. Osobiście chciałbym obejrzeć jakieś klipy i zobaczyć na własne oczy co było ok, a co "bardzo nie ok."Pytanie czy interesuje Cię lub kogoś z forum jakieś konkretne informacje.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście chciałbym obejrzeć jakieś klipy i zobaczyć na własne oczy co było ok, a co "bardzo nie ok."Pytanie czy interesuje Cię lub kogoś z forum jakieś konkretne informacje.
Mam nagranych parę rzeczy, ale podejrzewam że nie zdołam tego zrzucić na kompa przed weekendem majowym (który zresztą też szykuje mi się dość pracowity) - możemy się wtedy skontaktować i coś Ci podeślę. Myślę, że po niedzielnym treningu spora grupa ludzi zrozumiała o co chodzi w dojo kumite (wg. reguł organizacji Oshukai) a przede wszystkim, że to nie jest walka uliczna tylko przede wszystkim należy zaprezentować dobrą technikę (a to nie tylko samo wykonanie ale ocenia się również postawę, dystans, timing i kime). Wg. sensei Chinena dobry technik w walce ma dużo więcej możliwości zarówno obrony jak i ataku, dlatego z tego co widziałem sędziowe "tępili" ludzi którzy wykorzystując swoją masę i siłę szli do przodu waląc na oślep w co popadło i jak popadło (na zawodach nie było kategorii wagowych). Szczególnie w walkach ze stopniami kyu na początku "trup słał się gęsto", i co chwilę był wzywany lekarz - na szczęście oprócz chyba przestawionych nosów i kontuzji nóg, karetka nie musiała interweniować.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jan Kallenbach
- Ponad rok temu
-
Kyokushin
- Ponad rok temu
-
Kata Tekki - użyteczność?!
- Ponad rok temu
-
Seido a Oyama - czy dojdzie do polaczenia
- Ponad rok temu
-
A. Szpakowski
- Ponad rok temu
-
ZAPRASZAMY NA TRENINGI DOSEIDO DOJO ŻARY!!!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata Seniorów Karate kyokushin
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski WKF -Kalisz 2007
- Ponad rok temu
-
shorin-ryu z uniwersyteckiego klubu karate - zawody
- Ponad rok temu
-
Kto jest najleprzym zawodnikiem Karate Kyokushin??
- Ponad rok temu