fixed 4.5-6'' z pełnym szlifem - propozycje?
Napisano Ponad rok temu
Uniwersalny, to znaczy do wykorzystywania w kuchni i na mazurach. Na niedźwiedzie polować nie będzie, przecinki w lesie wyrąbywać też nie, ale kroić chleb, pomidory, siekać jakieś drobiazgi tak. Strugać drewno i inne typowe prace również powinien. Noże taktyczne go ewidentnie nie ruszają, więc chciałbym postawić na coś o w miarę tradycyjnym projekcie i materiałach, nieagresywnego w wyglądzie, ale przyciągającego spojrzenie i miłego dla oka.
Moim zdaniem powinien być to fixed w przedziale 4.5-6 cali klingi, najlepiej 5-5.5'', o pełnym lub prawie pełnym, wysokim, płaskim szlifie, zakończonym drop pointem lub łagodnym clip pointem. Nie za ciężki, myślę w granicach 200g. Stal nierdzewna, bo nie będzie o niego specjalnie dbał, a i czarne pokrycie ostrza mu się raczej nie podoba. Przyzwoita, by nie tępiła się od razu, ale dająca się ostrzyć polowo bez olbrzyzmiej wprawy i nakładu czasu, bez skłonności do zadzioru - cm154 z mojego Nimravusa raczej odpada. Z kolei wszystko poniżej 440C trzeba częściej ostrzyć niż używać. Bardzo pozytwnie odbieram VG-10, ale za mało mam doświadcznenia, by stawiać konkretne wymagania. Sądzę, że wolałby rękojeść z mikarty lub drewna, ale tu chodzi raczej już o wygląd i jest to spekulacja.
Przeglądając ofertę głównych producentów znalazłem:
- CS Master Hunter San-Mai: trochę krótki i raczej za gruby (jak SRK!). Do tego trochę zbyt 'industrialny' wygląd;
- TAK 1 - ciężki, czarne pokrycie, nie podobał się
- BM Model 10505 - Rant® DPT (Pardue) - jak najbardziej brany pod uwagę, tylko trochę krótki;
Przy okazji ja ciężko zachorowałem na niedostępnego Swamp Rat Bog Doga, więc jak padnie propozycja czegoś troszkę bardziej nietypowego a równie pięknego, to najwyżej zabiorę mu, jak się nie spodoba
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako, że to osobisty prezent od nożofila, powinien mieć jakąś wartość podarunkową - wypadkowa klasy i estetyki, wiecie o co chodzi... Nie mam zamiaru kupować sebenzy, bo nie doceni, ale nie mam zamiaru też specjalnie oszczędzać na własnym ojcu. Sto kilkanaście dolalarów to kwota, do której na prawdę powinno być w czym wybierać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Koniec, bo tłumaczą się tylko winni. A muele nawet miałem w czasach młodzieńczych - strasznie ciężko się nią cokolwiek robiło, tępiła się na sam widok drewna, ale od niej się wszystko zaczęło
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale przeszło $200 za 440C 8O Zobaczę, może znajdę jeszcze jakąś alternatywę...
Aż się boję myśleć, ile produkty Rinaldiego kosztują.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ten jeden, jedyny!
- Ponad rok temu
-
pytanie o nóż z resoru
- Ponad rok temu
-
poszykiwany !
- Ponad rok temu
-
Ontario Rat - second grade - jak poznać?
- Ponad rok temu
-
Najlepszy folder
- Ponad rok temu
-
Dziwny Ka-bar USMC
- Ponad rok temu
-
Nóż typu BUTTERFLY
- Ponad rok temu
-
lekki folder 3.5-4'' : jaki