Seido...
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o Seido Karate
Jaka jest różnica pomiędzy Seido a Kyokushin? Oprócz jakiś psychicznych aspektów? Czy w Seido są jakieś innowacje typu rzuty, podcięcia i obalenia? Czy jest to Kyokushin tylko że pod inną nazwą, z paroma nowymi kata i innym psychicznym wychowaniem??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No sorry, ale muszę to napisać: masz cały obszerny temat o Seido;) I to wcale nie taki stary. Musiałeś go chyba znaleźć?
Czytałem... Ale mimo wszystko odpowiedzi mi to nie udzieliło. Było o tym że Nakamura trenował Kyokushin, stworzył Seido... że opiera sie on na zasadach szacunek, miłość, posłuszeństwo itp. Poza tym aż tak niektórym przeszkadza napisać cokolwiek? Napisać "formuła knockdown nie ma podcięć i rzutów" albo "full contact, rzuty, podcięcia dozwolone" ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moge tylko w kilku zdaniach zcharakteryzowac nasz styl .
W organizacji Seido sa bardzo fajni ludzie , zyczliwi i tworzacy super atmosfere podczas czy to zawodow czy zgrupowan , w Dojo i poza Dojo. Mielismy tego przyklad podczas wizyty Kaicho w Polsce jak zjechalo sie wielu zawodnikow z roznych panstw. Atmosfera byla taka jak bysmy sie znali od wielu lat.
Tak nas naucza Kaicho i tak jest.
Co do technik to w samoobronie sa wszystkie techniki jakie sie trenuje w karate a ktorych nie wolno stosowac w walce sportowej a takze rzuty , podciecia , dzwignie itd.
Kata sa bardzo ciekawe i do kazdego kata trenujemy bunkai.
Trenujemy takze walke niesportowa / zawiera wszystko / i walke sportowa.
Walka sportowa moze byc rozgrywana podobnie jak w Kyokushin wg regulaminu knockdown ale takze z uderzeniami na twarz / w rekawicach / . Juniorzy mlodsi walcza w systemie semi , juniorzy starsi i seniorzy moga a nie musza w zaleznosci wg jakiego regulaminu rozgrywane sa zawody.
Walka ma byc wszechstronna i mysle ze taka jest.
Mysle ze to tyle takich ogolnych informacji .
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Kata sa bardzo ciekawe i do kazdego kata trenujemy bunkai.
Trenujemy takze walke niesportowa / zawiera wszystko / i walke sportowa.
Walka sportowa moze byc rozgrywana podobnie jak w Kyokushin wg regulaminu knockdown ale takze z uderzeniami na twarz / w rekawicach / . Juniorzy mlodsi walcza w systemie semi , juniorzy starsi i seniorzy moga a nie musza w zaleznosci wg jakiego regulaminu rozgrywane sa zawody.
O to mi właśnie chodziło... Dziękuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybacz kolego , ale porownywanie jednego stylu do drugiego nie jest za bardzo trafne.
...a ja twierdzę, że jest trafne. Wczoraj bardzo wnikliwie obserwowałem trening sekcji Seido w Radomiu i od strony techniczej różnic się niedopatrzyłem. Może filozofia jest inna, może podejście do kata (metotyka nauczania) i do samoobrony jest inne, ale technicznie to klon Kyokushinu. No może to, że Nakamura stowrzył kilka nowych kata wynikjących z jego przemyśleń to jedyna techniczna różnica.
A tak przy okazji czy gdzieś na sieci jest system stopni (kolory pasów) Seido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
panie romanowicz racja. trening kyokushin różni się znacznie od treningu enshin karate , oraz shidokan . inne kompletnie kata w enshin , rzuty , kata wykonywane w pozycji zawsze do kumite. shidokan to także mma ,grappling , rzuty, thai box. oyama karate w odróżnieniu od kyokushin ma całkiem inne kata , niektóre również zmienione bloki np. uchi uke.
ok, no i...
przecież tutaj nie odnosiłem ani do enshin ani do shidokanu, a tym bardziej do oyama karate i którego seksje również nawiedzałem i wiem, ze jedyną zauważalną techniczną różnicą są kata, elemenarz (kihon) jest taki sam. Dla mnie to równiez klon Kyokushinu. Oczywiście nie wypowiadam się temat enshin ani shidokan jako takich bo ich zwyczajnie nie znam.
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj bardzo wnikliwie obserwowałem trening sekcji Seido w Radomiu i od strony techniczej różnic się niedopatrzyłem... ale technicznie to klon Kyokushinu.
No i tu się z Tobą nie zgodzę.
Jeżeli chodzi o sam Kihon, to wiele technik jest takich samych ale na tym podobieństwa się kończą. Wiele jest też technik odmiennych, jak np. Shuto Uchi Uchi, Kake Uke, Kote Uke, Tetsui Uchi Uchi, Uraken Furi Uchi itp.
Jest szereg ciekawych kombinacji od bardzo prostych jak Kihon Kumite, po coraz bardziej skomplikowane jak Yakusoku Kumite aż do całkiem zaawansowanych jak Kumite Doza.
Uczą one adeptów wszystkiego, co potrzebne w walce i to nie tylko sportowej ( pracy na nogach, zejścia z linii ciosów, umiejętności łączenia technik w akcji itp ) ale także takiej "ulicznej" ( użycie technik, które w walce sportowej są zabronione )..
Pod wzgledem trudności są też stopniowane różne rozwiązania z zakresu samoobrony.
W Seido obecna jest także broń : Bo, Jo, Sai, Kama, Tonfa itp. i wiele różnych ich kombinacji : Bo Kihon Dosa, Bo-Jo Kumite, Bo-Jo Chyu Kumite itp.
Kata też są oczywiście i ich interpretacje.
Wydaje się, że jest to obszerny materiał ale w praktyce wszystko jest podzielone w zależności od stopnia zaawansowania adepta. Jest to o tyle dobre, gdyż na każdym szczeblu swojego rozwoju w Karate, uczysz się czegoś nowego obojętnie czy masz 5 Kyu czy 3 Dan. Nie ma sytuacji takiej jak w niektórych sztukach walki, że osoba zdająca na 4 Kyu robi to samo co zdający na 2 Dan tyle, że ten na Dana zdaje 4 godziny a ten na Kyu tylko godzinę.
Dla mnie klon to dokładna kopia jakiegoś pierwowzoru a tu tak nie jest. Nie można więc mówić, że Seido to klon Kyokushinu, bo zwyczajnie tak nie jest.
Mam nadzieję, że mój wywód trochę sprawę wyjaśnił :-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
- klon techniczny Kyokushin w zakresie kihon a więc poszczególnych technik składających sie na alfabet karate jest,
- kombinacje wystepują w każdym stylu i są zdecydowanie zależne od instruktora - jego umiejętnosci i chęci przekazania wiedzy,
- broń ... fajnie, że jest i to jest rzeczywiscie cos napewno ciekawego i o czym inne style zapominają,
- bunkai to wg mnie duży plus, nauka kata nie jest tylko nauką baletu, tylko że to bunkai które widziałem jakies takie kostropate było i polegało jedynie na pokazaniu przez prowadzacego sekwencji dla uke i tori, bez późniejszego przećwiczenia tych sekwencji. Moze gdyby sekcja była bardziej zaawansowana i mnie zróżnicowana popd względem stopnia zawansowania byłoby na co popatrzeć... na razie pozostaję obserwatorem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poczytaj trochę moich postów, a bedziesz wiedział jak długo trenuję karate i jakie jest moje podejscie do karate. Nie jestem jednym z "miszczów" którzy sa mocni w sieci a w domu mają pięknie wyprasowane Gi które nigdy grama potu nie skosztowało. A mając doświadczenie z praktyki uważną obserwacją też można zobaczyc więcej niż tylko machanie kończynami które dla laików nie wiele sie różni.
Romek nie podniecaj sie. Tedo choc maly czlowiek, to o silnym ciosie i to tradycyjne co cwiczysz w niczym by ci nie pomoglo
osu
Napisano Ponad rok temu
ROMANOWICZ
Jeżeli nie jesteś jednym z jak to napisałeś "miszczów"to dlaczego się nie przedstawisz wszystkim. JA wiem i chyba nie tylko ja kim jesteś
DO tego wszystkiego nie należy chyba mierzyć umiejętności i wiedzy w karate lub innych sportach walki, ilością postów na Vortalu. Powinienneś to wiedzieć(sądząc po tym co piszesz), ale mogę się mylić. Pozdrawiam!!!
Napisano Ponad rok temu
Romek nie podniecaj sie. Tedo choc maly czlowiek, to o silnym ciosie i to tradycyjne co cwiczysz w niczym by ci nie pomoglo
osu
ok, :roll: wiesz pewnie lepiej ode mnie...
Proszę masz szansę udowodnic swoję wiedzę o mnie, powiedz publicznie co i mnie wiesz. Opowiedz o moim karate o mojej wiedzy i umiejętnościach. Masz na to moje przyzwolenie.JA wiem i chyba nie tylko ja kim jesteś !!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SIŁA czy KONTROLA czy SZYBKOŚĆ i DYTSANS ...?
- Ponad rok temu
-
Fred Ettish
- Ponad rok temu
-
Złe nawyki po innych stylach
- Ponad rok temu
-
Międzynarodowy Turniej Budokai "Voll Contact" 4.03
- Ponad rok temu
-
Opowieści o mistrzach z okinawy.