Shudokan a Yoshinkan
Napisano Ponad rok temu
Ponadto w kilku innych miejscach na świecie (Australia) doszło do podobnych faktów .
Wiaże się to z przejściem Joe Thambu Sensei do federacji Yoshinkan - IYAF .
Czy macie może jakieś inne informacje na ten temat ?
W tym momencie niektórzy z ćwiczących w mojej grupie zaczynają się zastanawiać nad celowością ćwiczenia w tak małej niezależnej grupie .
Czy macie jakieś przemyślenia w tej materii?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Był związany z Aikido Shudokan i Sensei Thamby Rajah - który założył Shudokan -Z tego co mi sie o uszy obiło sensei Thambu to zawsze był związany z Yoshinkan aikido i jeżeli mnie zaczytane gdzieś informacje nie myliły to był najmłodszym 6 danem w Yoshinkan.
co można poczytać [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwoli ścisłości, to był najmłodszym nie japończykiem któremu został nadany 6 dan. :wink:Z tego co mi sie o uszy obiło sensei Thambu to zawsze był związany z Yoshinkan aikido i jeżeli mnie zaczytane gdzieś informacje nie myliły to był najmłodszym 6 danem w Yoshinkan.
No tak, bo Thamby Rajaha sensei jest wujkiem Joe Thambu sensei, tutaj widać ich powiązanie ;]. Natomiast nie doczytałem by Joe Thambu sensei posiadał jakikolwiek stopień w Aikido Shudokan, z chwilą gdy w Aikido Yoshinkan posiada 6 dana. W linku do którego odsyłasz na potwierdzenie koneksji między Thambu sensei a Shudokanem możesz, przeczytać o tym że Joe Thambu sensei trenuje Yoshinkan już od dawna, tak więcBył związany z Aikido Shudokan i Sensei Thamby Rajah - który założył Shudokan -
co można poczytać Tutaj .
sam widzisz że Joe Thambu trenując Yoshinkan wcześniej nie nie musiał w ogóle do niego przechodzić, bo cały czas sie nim zajmował i zajmuje w Shudokan dojo.W ostatnim czasie tj. od początku tego roku - dojo Shudokanu w Gliwicach wycofało sie z Shudokanu i przeszło do Yoshinkanu .
Ponadto w kilku innych miejscach na świecie (Australia) doszło do podobnych faktów .
Wiaże się to z przejściem Joe Thambu Sensei do federacji Yoshinkan - IYAF
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] znajduje się lista dojo Yoshinkan Aikido rozpoznawalnych na świecie przez Honbu, bez problemu znajdziesz tam dojo Thambu sensei :wink:
Nagano sensei i nie tylko. Tak coby sprecyzować.Od tego momentu w PL mamy Shudokan Aikido wg.przekazu sensei Strattona (nastepca sensei Ken Robson) oraz Yoshinkan wg. linii Honbu Dojo za który to przekaz odpowiada sensei Nagano.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą Śląsk i okolice to prawdziwa kopalnia dojo Yoshinkanu !!!
Praktycznie wypowiadali sie tylko ludzie z woj. śląskiego .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wymiana doświadczeń !! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza śląskiem nie istnieje yoshinkan w Polsce no chyba że nie jestem na bieżaco
Jesteś na bieżąco, w Polsce Yoshinkan Aikido istnieje tylko na Śląsku. Działa kilkanaście sekcji zarejestrowanych w Hombu Dojo w Tokyo.
Napisano Ponad rok temu
Mógłbyś jednak rozwinąć temat !Obawiam się, że z pewnych względów taka możliwość w zasadzie nie istnieje. Nie będę tutaj rozwlekał się nad szczegółami, ale możecie mi wierzyć na słowo. Sam trenuję Yoshinkan Aikido w linii przekazu sensei'a Kyoyuki Terrady :-)
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zaznaczyć, że sam nie jestem instruktorem i nie prowadzę własnego dojo, ale pamiętam wszystkie konflikty zakończone kolejnymi podziałami, bo swoją przygodę z Aikido zaczynałem przed rozłamem w Shudokanie.
Napisano Ponad rok temu
A skoro jesteśmy już przy stażach, to w maju w Katowicach będzie orgnizowane seminarium z Jacques Muguruza Sensei (7 dan Yoshinkan Aikido), ja się wybieram prawie na 100 %, tak więc Jonten byłaby możliwość integracji, gdybyś również zawitał. Dokładniejsze informacje niedługo powinien wrzucić na te forum LM.
Napisano Ponad rok temu
Z miła chęcia !!
Co do stopni - to żebym był zadowolony to bym nie powiedział - nie mam tam jakiegoś wysokiego stopnia powiem nawet niski, ale troche czasu na to poświęciłem .
Jak znowu mam zaczynac od nowa to .......... ((
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do sposoby rozwiązania tej kwestii tak jak napisał Sentiel wszsytko bedzie musiał rozważyć Joe Thambu sensei, a później zapewne Honbu dojo.
Wracając do stażu to raczej na pewno ten sam o którym słyszałeś Jonten, Nagano sensei odwiedza Polskę chyba w kwietniu, tak więc narazie nie ma żadnych innych oficjalnych wizyt senseiów na choryzoncie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz... to nie chodzi o minimalne odległości czasowe wymagane między stopniami... tylko okazje do egzaminuZ tego co przeczytałem to początkowe stopnie są co trzy miesiące czyli tak samo - jak w shudokanie ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikitube
- Ponad rok temu
-
Zjednocz sie ze swoja matka - Ziemia: Chiba sensei
- Ponad rok temu
-
Hiroshi Isoyama w Suchym Lesie...
- Ponad rok temu
-
Staż z Isoyama Sensei
- Ponad rok temu
-
Czym się różni yokomen?
- Ponad rok temu
-
aikido tomiki - zasady randori i walki sportowej
- Ponad rok temu
-
Staż z Etienne Lemanem Sensei w Warszawie 23 - 25 marca
- Ponad rok temu
-
Aikido jako nakładka?
- Ponad rok temu
-
Bogumilowe hipotezy na temat Aikido jako takiego...
- Ponad rok temu
-
staz w opolu
- Ponad rok temu