WTF to nie jest Taekwondo?? (wywiad z gen. Choi Hong Hi)
Napisano Ponad rok temu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie: Jak Pan sądzi, dlaczego Ci ludzie przechodzą do ITF? Czy oznacza to, że te organizacje są słabe? Czy też, że ich style nie mają dobrej techniki?
Odpowiedź: Przykładowo, WTF naucza imitacji technik karate pod nazwą Taekwon-do. Początkujący adepci nie mają rozeznania, jak to jest, która szkoła uczy poprawnych technik. Dopiero czarne pasy, po latach treningu, mają szansę zobaczyć inne szkoły, na przykład ITF. Mają możliwość sięgnąć do publikacji, i wtedy zdają sobie sprawę, że przez ten czas niczego się właściwie nie nauczyli. Stają się oni niejako "głodni i spragnieni" wiedzy i techniki. Stąd, posiadając II, III Dan, zaczynają się uczyć. Tak było na przykład w Holandii gdzie adepci tacy stwierdzali, że przez dwadzieścia lat absolutnie niczego się w WTF nie nauczyli. Podobnie było w Portugalii, gdzie ludzie po piętnastu latach treningu dochodzili do tego samego wniosku. Pytałem ich: "Dlaczego przyłączacie się do ITF?" Odpowiadali: "Bo chcemy nauczyć się techniki". "Ilu technik nauczyliście się przez te dwadzieścia pięć lat?" Odpowiadali oni: "Żadnej". To jest powód, dla którego rysuje się przed nami jasna przyszłość. Jak wiecie, Taekwon-do to jednolita technika. Niezależnie czy to w Rosji, w Ameryce czy w Australii. Nie tak, jak w WTF, gdzie techniki różnią się nawet pomiędzy poszczególnymi klubami w jednej miejscowości. Nie ma opracowań, na których mogliby bazować, które systematyzowałyby ich podstawy i technikę, jest to czysta improwizacja i wymysły. Jak wiecie, w Taekwon-do każdy ruch jest opracowany na podstawach naukowych i nie ma od tego żadnych wyjątków. Taekwon-do można opanować łatwo i szybko, techniki są proste i piękne. Nauczanie jest usystematyzowane. To ma przyszłość.
P: Czy widzi Pan możliwość połączenia takich organizacji jak ITF i WTF i jaki jest próg kompromisu?
O: Jako twórca Taekwon-do, chciałbym widzieć Taekwon-do jako jednolitą sztukę walki. Jak wiecie, WTF nie ma nic wspólnego z Taekwon-do. Dlatego też sugeruję, by WTF przyjął nazwę "karate", jako że w istocie nauczają oni techniki karate. Cały Komitet Olimpijski, z dwoma wyjątkami, orzekł, że warunkiem jest połączenie się tych dwu organizacji. Karate, gdyby zdołało powołać do życia wspólną organizację, miałoby duże szanse zostania dyscypliną olimpijską.
Fragmenty wywiadu pochodzą z Pisma Specjalistycznego PZTKD Taekwon-do! (1/94).
Pytania przygotowali i zadawali Tadeusz Łoboda oraz Zbigniew Kruk.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Co o tym myślicie? Prosze o przeczytanie całego wywiadu, i wypowiedzenie się ale sensownie żeby nie było 'wojny' i temat do kosza za samą nazwe nie poleciał.
Wg mnie słowa generała Choi Hong Hi są niepodważalne, i ja się w 100% z nim zgadzam. WTF jakby to powiedzieć, źle pokazuje nazwe Taekwondo dla publiki, i powoduje że dużo ludzi kojarzy właśnie TKD z wtf'em ("aa Taekwondo to tam nopgami machacie tylko ta?" lub "techniki ręczne w Taekwondo?? o.0 stary nie ośmieszaj sie..."). I tu nie chodzi tylko o brak rąk, ale o brak właśnie tej techniki o której generał mówi.
I dla mnie perpektywa zmiany nazwy WTFu na jakiś odłam Karate jest bardzo możliwa i odpowiednia.
Napisano Ponad rok temu
EDIT: aha techniki ręczne ITFowców też są zazwyczaj wyśmiewane
Napisano Ponad rok temu
Może i techniki ręczne ITFu są wyśmiewane, ale są. I coraz więcej trenerów przykłada większą wagę do technik ręcznych.
Napisano Ponad rok temu
do upierdliwych tradycjonalistów: jesteście najlepsi, wielbimy was, ave ITF! Oby was jak najwięcej! Załóżcie bojówkę i zwalczajcie wszelkie odchylenia od słów gen. Choi. Wypleńcie wszystko co kala ITF. Wy chyba macie jakiś kompleks mniejszości? Aaa, no tak - ITFu nie ma na olimpiadzie ;')
pozdrawiam wszystkich obiektywnych ITFowców i innych trenujących inne sztuki walki
Napisano Ponad rok temu
"W obliczu chęci wykorzystania przez władze Południowej Korei Taekwon-Do jako narzędzia walki politycznej, co było niezgodne z duchem tejże sztuki walki. Rozgoryczony Choi przeniósł siedzibę I.T.F., w 1972 r. do Toronto w Kanadzie. Południowokoreański Związek Taekwon-Do pod presją rządu zrywa swą zależność od I.T.F. przemienia się w World Taekwon-Do Federation (W.T.F.). Zmieniono nazwy, regulaminy sportowe, układy formalne wprowadzając kulturowe, narodowe praźródła tejże sztuki walki. Pomimo rozłamu i niezdrowej propagandy W.T.F., ma miejsce bezprecedensowa ekspansja I.T.F. na arenach całego świata."
Proszę bardzo, i nikt mi nie wmówi, że WTF to nie sama polityka. Element żywcem wycięty z Biografii generała.
Napisano Ponad rok temu
Kolejna nawałka itfowców-ortodoksów.
do upierdliwych tradycjonalistów: jesteście najlepsi, wielbimy was, ave ITF! Oby was jak najwięcej! Załóżcie bojówkę i zwalczajcie wszelkie odchylenia od słów gen. Choi. Wypleńcie wszystko co kala ITF. Wy chyba macie jakiś kompleks mniejszości? Aaa, no tak - ITFu nie ma na olimpiadzie ;')
pozdrawiam wszystkich obiektywnych ITFowców i innych trenujących inne sztuki walki
To się kolega popisał
Napisano Ponad rok temu
Aaa, no tak - ITFu nie ma na olimpiadzie ;')
niektórym to pasuje .
Napisano Ponad rok temu
Proszę bardzo, i nikt mi nie wmówi, że WTF to nie sama polityka. Element żywcem wycięty z Biografii generała.
Element jak mi się wydaje żywcem wycięty ze starej propagandówki polskiego ITF, bo ten tekst czytałem gdzieś w latach 80. w żółtym informatorku TKD ITF, takim na ksero wydanym.
Czy naprawdę wierzysz w to, że gen. Choi całe życie trzymał TKD ITF z dala od polityki i nie dawał na nie nikomu wpływać? Śmiech na sali... Wystarczy choćby przejrzeć listę układów formalnych ITF
Co do historii, po raz n-ty proponuję zajrzeć do źródeł niezwiązanych ani z ITF, ani z WTF. Obie te federacje w swoich historiach sieja taką dętą propagandę, że sie w pale nie mieści.
Co do tekstu o braku techniki i tego, że ktoś tam sie niczego nie nauczył przez ileś lat w takiej czy w innej federacji - szkoda słów. Generał całe życie "jechał" na WTF, że to karate, nie ma techniki itp., bo całe życie uważał TKD ITF za jedyną odmianę taekwondo nie przyjmując do wiadomości istnienia tych innych. Chyba, że akurat trzeba było politycznie coś podziałać, to wtedy szły teksty o potrzebie jednoczenia się dla dobra TKD...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich cwiczących te super beznadziejne karate Tkd WTF, wszyskich ITFowców którzy nie mają klapek na oczach i w WTFie nie widzą tylko politycznego wroga generała, jak również pozdrwiam reszte :wink:
Napisano Ponad rok temu
ja sugeruje żeby jedni i drudzy wspólnie przybrali jedną nazwę: Taedo
bo ten 'kwon' to w obu przypadkach grube nieporozumienie
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście zgodziłbym się z Gizmem(on chyba zawsze ma takie zdanie, z którym się zgadzam....) nie można mówic, że jedni jadą na propagandzie a drudzy nie....totalna bzdura bo ten świat jest tak skonstruowany (tym bardziej w naszych czasach), że wszystko opiera sie na propagandach, kasie i Bóg wie jeszcze czym....może by zając się trenowaniem i pracowaniem nad sobą a nie chrzanic ciągle te same głupoty i spierac się o to czego nasze gadanie nie rozwiąże.....raz czy dwa można o tym podyskutowac, ale choc nie jestem na tym forum naprawdę długo to już tyle razy mi sie to przed oczami przewinęło, że szkoda gadac....
Pozdrawiam wszystkich WTFowców i ITFowców....róbcie co do Was należy a będzie dobrze.....
Napisano Ponad rok temu
Aaa, no tak - ITFu nie ma na olimpiadzie ;')
niektórym to pasuje .
A mi to nie przeszkadza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Generał był twórca TKD w rozumieniu ITF. Z punktu widzenia WTF był twórcą TKD ITF, czyli jednego ze stylów TKD. To właśnie jest główny problem w porozumieniu się...
Przy okazji, swoją pozycję TKD ITF zawdzięcza w dużej mierze działalności politycznej gen. Choi - i to od samego początku swojego istnienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Peace...
Napisano Ponad rok temu
Doss
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zrozum jedno - dla Was, ITF-owców, generał jest zapewne twórcą TKD. Dla nie-ITFowców jest twórcą jednej z odmian TKD. Czy masz dostęp do jakiegokolwiek źródła potwierdzającego, że w jakimkolwiek punkcie historii w Korei Pd. istniało tylko TKD ITF - dodam, innego źródła niż twierdzenia samego gen. Choi? Osobiście skłaniam się do opinii, że poszczególne odmiany TKD rozwijały sie w Korei równolegle (przez pewien okres wspólnie, ale niejednolicie technicznie w ramach KTA), podobnie jak Moo Duk Kwan, używający w różnych okresach historii i róznych odłamach nazw tangsoodo, soobakdo czy taekwondo. Chcesz czy nie chcesz - TKD ITF (czyli z linii Oh Do Kwan), TKD WTF (z pozostałych szkół - kwan) oraz nie-taekwondowy Moo Duk Kwan, czyli tangsoodo/soobakdo w różnych odmianach są raczej kierunkami siostrzanymi, a nie wynikającymi jedne z drugich. U podstaw wszystkich z nich leży karate + naleciałości narodowe.
A na marginesie rozważań politycznych - skoro generał mógł politycznie robić z TKD co chciał, ciekawe, dlaczego tyle ludzi w ITF jest poza ITF "północnokoreańskim", który został rzekomo namaszczony na łożu śmierci przez samego generała. To nic, że z dowodami kiepsko. Podobnie kiepsko z dowodami na wiele twierdzeń zawartych w oficjalnych historiach ITF...
Pozdrawiam...
Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zawody w TKD ITF w Oleśnicy na żywo w sieci
- Ponad rok temu
-
Regulamin zawodów ITF
- Ponad rok temu
-