Instynkt? :)
Napisano Ponad rok temu
pije min. 3/4 litra dziennie
tak jakby organizm sam sie dopomagal potasu
Napisano Ponad rok temu
a szpinak jest dla mnie nieprzyswajalny chyba w kazdej formie
natomiast zastanawia mnie fakt, ze moj organizm nie domaga sie owocow, warzyw ani miesa chociaz owocow i miesa prawie w ogole nie jadam a z warzyw tylko pomidory praktycznie lol
wlasnie sobie uswiadomilam ze moja dieta jest prawie wylacznie nabialowo-mączna...
Napisano Ponad rok temu
też mam takie "instynkty", np. przez jakieś ostatnie pół roku pochłaniam niesamowite ilości białego sera...
a to, że organizm nie domaga się świezych owoców i warzyw to dziwne... bo ja jak długo ich nie jem to napada mnie szał i pochłaniam kilogramy jabłek i pomarańczy
Napisano Ponad rok temu
To jest anegdotka, o której wspomniano ale nie zmienia to faktu, że i tak jest to dosyć duża ilość i łatwo przyswajalna [żelaza w szpinaku]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Z produktów spożywczych dużo żelaza posiadają: nerki 7,9 mg/100 g, wątroba 6,6 mg, drożdże 18,2 mg, szpinak (żelazo słabo przyswajalne) 3 mg/100 g, śliwki suszone 3,9 mg, płatki owsiane 4,5 mg, serca 4,6 mg, fasola biała 6,9 mg, pomidory 9,7 mg, jabłka 10-13 mg, maliny 3,9 mg, żółtka jaj 6 mg, liście kapusty 17 mg, poziomki 9 mg.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Przez bardzo wiele lat uważany był za jedno z najlepszych źródeł żelaza. Dziś wiemy, że szpinak ma go aż 4 mg w 100 g, ale organizm przyswaja zaledwie 0,2 mg. By zatem dostarczyć sobie tyle żelaza, ile ma kotlet schabowy, trzeba by zjeść około 2 kg szpinaku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy owoce tuczą?
- Ponad rok temu
-
Najlepsze białko?
- Ponad rok temu
-
soczewki a sauna i kriokomora ?
- Ponad rok temu
-
Opaska magnetyczna (kolano)
- Ponad rok temu
-
Prosze o pomoc!! Czy ktos sie zna na pisaniu diety?
- Ponad rok temu
-
Wybity palec badz kostka
- Ponad rok temu
-
Chondromelacja - Arthryl
- Ponad rok temu
-
Pytania do was :)
- Ponad rok temu
-
Ganglia
- Ponad rok temu
-
Odżywka a może suplement i o co w ogóle chodzi?
- Ponad rok temu