Gdybyś Ty z kolei przeczytał ze zrozumieniem to, co napisałem, nie zadałbyś tak idiotycznego pytania. Nie, nie sugeruję, że są zbędne. Sugeruję, że wszystkie niezbędne składniki - nomen omen - pokarmowe można uzyskać z pokarmu. Wyjątek stanowi sport zawodowy, gdzie suplementacja jest wskazana.ShabuShabu niezbedne skladniki pokarmowe czyli: bialko, weglowodany i tluszcze
sugerujesz ze sa one zbedne??
Odżywka a może suplement i o co w ogóle chodzi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co nie zmienia faktu, że ani odżywki, ani suplementy nie są niezbędne, jak to napisał S.O.S. Taki sposób myslenia prowadzi do nieporozumień i szesnastolatków z siłowni, którzy biorą, co się da, bo są przekonani, że bez tego nie można żyć.
Napisano Ponad rok temu
W definicji suplementu zawarłeś słowa "składniki, bez których można się w dobrej diecie obejść". Nie jest to prawdą, gdyż bez tych składników obejść się nie można, jeśli chce się żyć zdrowo. Przy dobrej diecie jednak można obejść się bez samych suplementów, gdyż wszystkie składniki będą w pokarmie.odzywka-preparat uzupelniajacy diete w niezbedne skladniki pokarmowe
suplement-preparat uzupelniajacy diete w skladniki bez ktorych mozna sie w dobrej diecie obejsc
W definicji odżywki natomiast nie dodałeś takiej klauzuli. Owszem, bez tych składników (węglowodany, białko, tłuszcze) obejść się nie można, są więc niezbędne. Można natomiast również te składniki uzyskiwać z pokarmu, obchodząc się bez samych odżywek.
Tak więc coś, co przedstawiłeś jako kontrastywne kryterium podziału wcale nim nie jest. To samo można powiedzieć o odżywkach, jak i o suplementach: jedno i drugie uzupełnia dietę w rozmaite niezbędne składniki pokarmowe, jednak żadne nie jest samo w sobie niezbędne, gdyż składniki te można uzyskać skądinąd. O to mi od początku chodzi.
Napisano Ponad rok temu
W definicji suplementu zawarłeś słowa "składniki, bez których można się w dobrej diecie obejść". Nie jest to prawdą, gdyż bez tych składników obejść się nie można, jeśli chce się żyć zdrowo. Przy dobrej diecie jednak można obejść się bez samych suplementów, gdyż wszystkie składniki będą w pokarmie.
?? sa w dobrej diecie wiec mozna sie obejsc spokojnie nie uzywajac suplementu...sam sobie odpowiedziales na zadane watpliwosci...interprwtuj poprawnie alo pytaj to wytlumacze o co mi chodzilo, a nie wyskakujesz ze nie mam racji
W definicji odżywki natomiast nie dodałeś takiej klauzuli. Owszem, bez tych składników (węglowodany, białko, tłuszcze) obejść się nie można, są więc niezbędne. Można natomiast również te składniki uzyskiwać z pokarmu, obchodząc się bez samych odżywek.
odzywka-preparat uzupelniajacy diete w niezbedne skladniki pokarmowe
czy ja pisze kodem?? uzupelniajacy-uzupelniasz jesli potrzebujesz...
rozumiemy sie juz czy nie bardzo??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a wiec jeszce raz :
odzywka-preparat uzupelniajacy diete w bialka, weglowodany i tluszcze
suplement-preparat uzupelniajacy diete w skladniki nie wymienione wyzej
o cos takiego mi chodzilo
Napisano Ponad rok temu
ja przy 80kg jem dziennie jakies 3000-3500 kcal :wink:nie jestem ekspertem od dietetyki wiec nie bede sie upierał przy tych 3 gramach. Chyba w mean's health o nich przeczytałem, i nie waze 100 a 80 kg
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
soczewki a sauna i kriokomora ?
- Ponad rok temu
-
Opaska magnetyczna (kolano)
- Ponad rok temu
-
Prosze o pomoc!! Czy ktos sie zna na pisaniu diety?
- Ponad rok temu
-
Wybity palec badz kostka
- Ponad rok temu
-
Chondromelacja - Arthryl
- Ponad rok temu
-
Pytania do was :)
- Ponad rok temu
-
Ganglia
- Ponad rok temu
-
sól (NaCl) a sport
- Ponad rok temu
-
kółka gimnastyczne
- Ponad rok temu
-
Jaki jest trening na zwiększenie wytrzymałości fizycznej????
- Ponad rok temu